Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φλερτάρει με νέα χαμηλά ο τραπεζικός κλάδος

Μικρές απώλειες στο ταμπλό καθώς οι νέες πιέσεις στις τράπεζες αντισταθμίζονται από την ανοδική κίνηση της Coca Cola. Μεγαλύτερες πιέσεις για Alpha και Εθνική, σταθερή η Eurobank. Απώλειες και για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες, με τον κλάδο να αποφεύγει, προσώρας, τα νέα ιστορικά χαμηλά.

Με ελάχιστο τζίρο (*) στα πρώτα 30'-45' κύλησε η συνεδρίαση, με την αγορά νωχελική εξαιρουμένων των τραπεζών, και την πλειονότητα των ενεργών παικτών να ακολουθεί και σήμερα συντηρητική τακτική στις μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Μικρές απώλειες αρχικά για τον Γενικό Δείκτη, που λίγο μετά τις 10:55 πέρασε σε οριακά θετικό έδαφος, ισχυρότερη τάση για τον FT 25 λόγω της Coca Cola, που γύρω στις 11:00 ενισχύθηκε έως 1,95% στα 22,02 ευρώ, για να ακολουθήσουν 2-3 τίτλοι και από τις τράπεζες, η Eurobank και η Πειραιώς.

Στα επίπεδα των 666 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, έχοντας υποχωρήσει αρχικά έως τις 667,94 μονάδες αλλά με μοιρασμένη την εικόνα στο ταμπλό. Μικρή αντίδραση μετά τις 10:55 έως τις 670,16 και νέα κλίση μετά τις 11:15, αυτή τη φορά προς τις... γνώριμές μας 666 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα αυξημένη, λόγω της κίνησης και σήμερα μεγάλου αριθμού τραπεζικών μετοχών και στην Eurobank να αλλάζουν χέρια σχεδόν τα 2/3 των συνολικών τεμαχίων. Ακολουθούσαν με αρκετά λιγότερα τεμάχια Πειραιώς και Alpha Bank.

Ωστόσο ο τζίρος παρέμενε περιορισμένος, λιγότερος ακόμη και από αυτόν της χθεσινής συνεδρίασης (αισθητά χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας), κάτι που αναλυτές θεωρούν ως ενθαρρυντική ένδειξη. Αυτό γιατί, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, παραπέμπει σε μείωση των ρευστοποιήσεων σε μη τραπεζικές θέσεις, σε λιγότερες και ελεγχόμενες πωλήσεις μετοχών blue chips.

Εξέλιξη που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις έχει μειωθεί η ροή πωλήσεων σε αυτές τις μετοχές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διόρθωσής τους, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παρατηρείται επαναδραστηριοποίηση λίγων αγοραστών.

Για την αγορά θεωρείται καθοριστικής σημασίας η όσο το δυνατόν μικρότερη υποχώρηση της τιμής των μη τραπεζικών μετοχών, ενόσω εξελίσσεται η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων.

Εάν η αγορά καταφέρει να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων που έχουν κερδηθεί τους τελευταίους μήνες, χωρίς να διαταραχθούν ουσιαστικά οι μεσοπρόθεσμες ισορροπίες και ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για τις τράπεζες, τότε ο FT 25, το ΧΑ, θα μπορεί να ατενίσει υψηλότερα επίπεδα και πάλι.

Εχει σημασία η ρευστότητα που αντλείται από τις μη τραπεζικές να μην οδηγήσει σε ακύρωση του momentum που έχει κερδηθεί για πολλά blue chips, δείγμα πως οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές διατηρούν τις θέσεις τους, παραμένουν μέσα στο παιχνίδι.

Ωστόσο αυτά είναι συνάρτηση της διαδικασίας που "τρέχει" στον τραπεζικό κλάδο, με εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας, όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου, προκειμένου να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τους ξένους επενδυτές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως, εξαιρούμενου του ΟΠΑΠ, οι ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ έχουν μετριαστεί ενώ εδώ και μισή ώρα έχουν ενεργοποιηθεί αγορές στην Coca Cola και σε μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων, Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, EXAE, Lamda Development κ.α.

(*) Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια 48 εκατ. μετοχές, με τα 23 εκατ. στην Eurobank. Χαμηλός ο τζίρος στα 4,6 εκατ. ευρώ, με το 50% στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v