Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πυροδοτεί πωλήσεις και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει διψήφιες απώλειες και τους τίτλους των Πειραιώς και Alpha Bank να προσεγγίζουν το -20%.Σωρευτικά απώλειες 39% σε διάστημα εβδομάδας «μετρά» ο Δείκτης Τραπεζών, ανεβάζοντας σε συνολικά 82% τη διόρθωση από την αρχή του έτους, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να «πυροβολούν» μετοχές του κλάδου με εντεινόμενα «πυρά», όταν λίγο μετά τις 12:00 ο ΔΤΡ πέρασε σε διψήφιο ποσοστό απωλειών.
Επικεντρωμένη στον τραπεζικό κλάδο η αγορά, εστιασμένοι στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank οι παίκτες, γεγονός που αποτυπώνεται στη... δυσαρμονία συναλλαγών/τζίρου. Σε χαμηλά επίπεδα ο συνολικός τζίρος, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, σε υψηλά η συναλλακτικότητα σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων.
Στις πολύ χαμηλές (απόλυτες) τιμές των τραπεζικών μετοχών αποδίδεται η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, που λίγο μετά τις 13:45 προσέγγιζε τα 190 εκατ. τεμάχια. Από αυτά το σχεδόν 85% αφορούσε σε συναλλαγές στις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, με τις Alpha Bank και Εθνική πολύ χαμηλότερα. Είναι ενδεικτικό πως το 75% των συναλλαγών (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) είχε αλλάξει χέρια σε μόλις δύο τίτλους των Eurobank και Πειραιώς, που κυμαίνονται σε μόλις λίγα λεπτά του ευρώ.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως οι ρευστοποιήσεις στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών επισπεύδονται λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και στους τέσσερις ομίλους, στο άνοιγμα των βιβλίων και στην επικείμενη αποσαφήνιση των κεφαλαιακών όρων για τις ΑΜΚ, αλλά και για τα 10 δισ. ευρώ που θα εγγραφούν στο ΤΧΣ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η επίσπευση των διεργασιών οδηγεί αρκετούς (κυρίως) βραχυπρόθεσμους να ρευστοποιήσουν θέσεις τους, είτε γιατί δεν επιθυμούν να εγκλωβιστούν/συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, είτε γιατί εκτιμούν πως η συμμετοχή θα γίνει σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Πρακτικά η μετοχή της Alpha Bank έχει φτάσει στο 0,098 ευρώ, της Πειραιώς στο 0,043 ευρώ και στο 0,026 ευρώ της Eurobank. Στο 0,468 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, η αποτίμηση της οποίας έχει περιοριστεί στο 1,65 δισ. ευρώ, ενώ της Alpha Bank πλησιάζει επικίνδυνα και πάλι το όριο του 1 δισ. ευρώ. Ακόμη χαμηλότερα η αποτίμηση της Πειραιώς, στα 262 εκατ. ευρώ, και στα 367 εκατ. της Eurobank. Συνολικά οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι... λίγα μέτρα πριν από την τελική φάση της διαδικασίας αποτιμώνται στα μόλις 3,4 δισ. ευρώ (!).
Αποτίμηση λιγότερη από το ήμισυ της ιδιωτικής συμμετοχής με βάση τις πληροφορίες για κεφάλαια της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Κατάσταση ενδεικτική που, με αφορμή τις τράπεζες, επηρεάζει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την πλειονότητα των μετοχών/εισηγμένων κυρίως του FT 25.
Απώλειες πάνω από 2% για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που έχει υποχωρήσει στις 188 μονάδες, οριακά πάνω από τις... περίφημες 666 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, καθώς σταμάτησε στις 667,50, αλλά με τον ΔΤΡ να βυθίζεται όλο και περισσότερο προς τον «πυθμένα» του ιστορικού χαμηλού των 155,68 μονάδων.
Κοντά στις τράπεζες ρευστοποιούνται και θέσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά, κυρίως από επενδυτές οι οποίοι αντλούν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στις επικείμενες ΑΜΚ.
Στο κόκκινο και οι τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς συνεχίζονται οι ελεγχόμενες πωλήσεις που σημειωτέον ξεκίνησαν από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου. Θυμίζουμε πως οι πωλήσεις/διόρθωση των μετοχών του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ ξεκίνησαν από τις συνεδριάσεις της 26ης και της 29ης Οκτωβρίου, αντίστοιχα.
Στα 8,88 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με οριακά θετική απόδοση (0,68%), στα 7,40 ευρώ με απώλειες 8,98% του ΟΠΑΠ, ενώ κατά 5,33% στα 4,98 ευρώ η ΔΕΗ. Στο εύρος των 21,21 έως 21,50 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, επηρεάζοντας ανάλογα τη διακύμανση του FT 25.
Με μέτριες συναλλαγές/προσφορά η πίεση/διόρθωση για τις μετοχές του Μυτιληναίου (έως τα 4,54 ευρώ), της Motor Oil (έως τα 10,41 ευρώ), των ΕΧΑΕ (έως τα 5,15 ευρώ), του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (έως το 1,70 ευρώ).
Εξαίρεση οι μετοχές των Τιτάνα, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που παραμένει σταθερή.
Να συνεκτιμηθεί η διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τοπικές εστίες αναταράξεων την πορτογαλική και την ισπανική και λόγω των πολιτικών εξελίξεων.