Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένο τζίρο και μεικτά πρόσημα για τον τραπεζικό κλάδο. Το βλέμμα στο Eurogroup για κόκκινα δάνεια. Πιέσεις στην Πειραιώς, θετικά πρόσημα για Alpha, Εθνική, Eurobank. Κέρδη για ΔΕΗ, Τιτάνα, Coca Cola.

Προσεκτικά μεν, ανοδικά δε η αρχή της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ.

Στη λογική του... όλα για όλα στο σημερινό Eurogroup, ορισμένοι παίκτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν μία πιθανή θετική εξέλιξη στη Σύνοδο, με τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών πως "θέλουν μία συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια" να λειτουργεί υποστηρικτικά.

Σύμφωνα με τα εκτενή ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη και της Ελενας Λάσκαρη, η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θεωρείται δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Είναι προφανές, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, πως ένα τέτοιο... ποντάρισμα μπορεί να επηρεάσει τη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών στη συνέχεια ειδικά της σημερινής συνεδρίασης.

Και από αύριο, ανάλογα με την εξέλιξη του Eurogroup, βλέπουμε...

Στην πλειονότητά τους ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες και οι επιμέρους κλαδικοί, με μικρή αντίδραση για τον τραπεζικό και υποστήριξη από Τηλεπικοινωνίες, Τυχερά Παιχνίδια, με αποτέλεσμα την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 680-685 μονάδες. Περιορισμένη η συναλλακτική δραστηριότητα, πολύ χαμηλός ο τζίρος, με το επίκεντρο κυρίως στις τέσσερις των συστημικών τραπεζών και τις εξελίξεις να "τρέχουν" σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ρίχνει τη Finansbank στη "μάχη" της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η Εθνική, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, κάνοντας εύστοχα λόγο για το "διαμάντι του στέμματος" προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες έως 4,6 δισ. ευρώ.

Εως το 0,55 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.

Κινητικότητα και στις άλλες τρεις μετοχές/τράπεζες, με απώλειες για την Πειραιώς.

Οριακά πάνω από τις 200 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, κάτι που διευκολύνει τις κινήσεις όσων επιχειρούν να προεξοφλήσουν ανοδικά τη συνέχεια.

Μεικτές τάσεις πριν λίγο στις μετοχές της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις μάλλον ενθαρρυντικές για τη στάση όσων τις τελευταίες συνεδριάσεις ρευστοποιούσαν (εκ περιτροπής) τίτλους αυτών των εισηγμένων.

Τουλάχιστον στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, η ροή ρευστοποιήσεων και στις 3 μετοχές ήταν εμφανώς πιο ήπια σε σχέση με τις συνεδριάσεις του διαστήματος Τρίτη 3-Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, οπότε και κατοχυρώθηκε σημαντικός αριθμός θέσεων.

Εάν σταθεροποιηθούν πέριξ των τρεχουσών τιμών οι μετοχές της ομάδας, τότε υπάρχει η πιθανότητα επιβεβαίωσης των 200 μονάδων για τον FT 25, με τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές να περιμένουν την εξέλιξη της Συνόδου και "βλέποντας" εφικτή την επαναφορά προς τις 220 μονάδες για τον δείκτη.

Εως τα 8,79 ευρώ νωρίτερα οι πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς μετά τα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης. Να συνεκτιμηθεί πως και στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, η μέχρι τώρα χαμηλή τιμή ημέρας καταγράφηκε στην αρχή της συνεδρίασης, με την προσφορά να απορροφάται χωρίς σημαντικές πιέσεις. Ετσι για τον ΟΠΑΠ έφθασαν έως τα 7,23 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ έως τα 4,82 ευρώ.

Στα επίπεδα των 21,45-21,49 ευρώ το εύρος διακύμανσης της δεικτοβαρούς Coca Cola, με την αντίδρασή της να υποστηρίζει την προσπάθεια ανόδου της αγοράς.

Μεικτές, ήπιες τάσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με ενδεικτική τη μικρή υποχώρηση του DAX (κατά 0,25%) στις 10.966 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v