XA: Nέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Μικρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με σχεδόν το 80% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο. Στο -7% η Εθνική. Πτώση για Πειραιώς, Alpha, METKA, ΟΤΕ. Γύρισε θετικά η Coca Cola. «Στήριξη» προσφέρουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Eurobank, Mυτιληναίος.

Μεταβολές προσήμων στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να...αφαιρεί ρευστότητα από blue chips και εισηγμένες-σηματωρούς. 

Με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει και τις 200 υποχωρώντας έως τις 193 μονάδες, ένας σημαντικός αριθμός μη τραπεζικών μετοχών "ταλαιπωρείται" σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αρχικά πτωτικό ξεκίνημα με "δοκιμασία" της στήριξης των 680 μονάδων, με επαναφορά του ΓΔ σε θετικό πρόσημο με τη συνδρομή της Coca Cola και τους αγοραστές σε ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Χάνοντας το όριο των 700 μονάδων η αγορά, με τη βραχυπρόθεσμη τάση ξεκάθαρα πτωτική, η ενεργοποίηση ακόμη περισσότερων εντολών πώλησης θεωρείται αναπόφευκτη. Και μάλιστα η βεβαιότητα όλο και περισσότερων ενεργών παικτών πως οι α.μ.κ. των συστημικών ομίλων θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλές, αρκετά χαμηλότερες τιμές, επιβαρύνει επιπλέον την εικόνα του τραπεζικού κλάδου, παρασύροντας σταδιακά όλο και περισσότερες εισηγμένες-σηματωρούς.

Σε τιμές κάτω και από τις 200 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, "επιστρέφει" προς τα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση της 2/10 σημειώθηκε το "ιστορικό ελάχιστο" των 155,68 μονάδων. Με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης στα αρχικά στάδιά της (της αποσαφήνισης των όρων συμμετοχής στις επικείμενες α.μ.κ.), οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προτιμούν είτε να ρευστοποιούν τις θέσεις τους στις μετοχές του κλάδου, είτε να μετακυλίουν κεφάλαια από μη τραπεζικά blue chips.

Μέτριες οι συναλλαγές, το 80% και πλέον στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, χαμηλός ο τζίρος με το 52% στις μετοχές του κλάδου, με την Πειραιώς να ξεπερνά τη Eurobank (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) και την Alpha Bank πρώτη σε μερίδιο τζίρου.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης εκτιμούσε πως πέριξ των 680 μονάδων θα μπορούσε να εκδηλωθεί σταδιακά μία αντίδραση. Με εβδομαδιαίες απώλειες 26,48%, ο ΔΤΡ δικαιολογεί μία διόρθωση προς τις 220/230 μονάδες, προτού αποσαφηνισθεί η συνέχεια (είτε προς τα ιστορικά ελάχιστα των 155, είτε και πάλι πάνω από τις 250/255 μονάδες).

Ο ίδιος θεωρούσε λογική τη στάση πολλών πωλητών, καθώς ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των α.μ.κ. για κάθε έναν συστημικό όμιλο ξεχωριστά. Εύλογο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που με το δυσμενές σενάριο μείνει ένα ποσοστό αδιάθετο, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φτάσει μέχρι στο ακραίο ενδεχόμενο της διαγραφής μετοχών, οπότε η "αραίωση" των υφιστάμενων μετόχων θα είναι ακόμη πιο ετεροβαρής.

Πέραν του πιστωτικού κλάδου, η αγορά αναζητεί στηρίξεις στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές-σηματωρούς με κυριότερη την περίπτωση της Coca Cola.

Μεικτές τάσεις μεταξύ των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και πωλητές στον ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα πως στις συγκεκριμένες μετοχές κινούνται προγράμματα εντολών με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση.

Αυτό γιατί τόσο στη μετοχή του ΟΠΑΠ όσο και της ΔΕΗ ενεργοποιήθηκαν αγορές από τα χαμηλά ημέρας-στηρίξεις, ειδικότερα δε από τα 7,55 και 4,81 ευρώ αντίστοιχα. Στηρίξεις για τις δύο μετοχές λίγο χαμηλότερα, στα 7,50 και 4,80 ευρώ.

Από τη στιγμή που σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ υπερισχύουν οι αγοραστές, στον ΟΤΕ δίνεται το περιθώριο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Με θετική εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή του ΟΤΕ δικαιολογούνται οι περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις από τα "τοπικά υψηλά" των 8,97 ευρώ.

Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας ήταν το "γύρισμα" της δεικτοβαρούς Coca Cola, καθώς από τα 21,40 αντέδρασε προς τα 21,59 ευρώ, περνώντας σε θετικό πρόσημο. Αποτέλεσμα το οριακά ανοδικό "γύρισμα" και του ΓΔ προς τις 688 μονάδες.

Λίγο πριν τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 70 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v