Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aπώλειες για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Μικρή πτώση καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στο προσκήνιο παραμένει ο τραπεζικός και οι κινήσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου. «Επιβαρύνεται» η εικόνα για ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Προέχει η επιβεβαίωση των κοντινότερων στηρίξεων για την Coca Cola.

Η κούρσα για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει, σηματοδοτώντας τη διόρθωση της αγοράς με επίκεντρο τον κλάδο, τους Έλληνες μικροεπενδυτές στα κάγκελα και το Χ.Α. να επιστρέφει χαμηλότερα της περιοχής των 700 μονάδων.

Εάν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε στη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας για τις ΑΜΚ ο τραπεζικός κλάδος αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη ζώνη των ιστορικών χαμηλών του, δηλαδή τις 155 μονάδες.

Εάν εξαιρέσει κάποιος τη συνεδρίαση της Δευτέρας που έκλεισε με θετικό πρόσημο και «τοπική κορυφή» για τον Δείκτη Τραπεζών (στις 310 μονάδες), οι επόμενες τρεις που ακολούθησαν ήταν η μία πιο βεβαρημένη από την προηγούμενη, με τις τράπεζες να χάνουν αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ, όπως μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, και τον ΔΤΡ -χάνοντας και τη στήριξη των 230- να οπισθοχωρεί ακόμη χαμηλότερα στις 213 μονάδες, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.

Το αποθαρρυντικό για την αγορά συνολικότερα σχετίζεται με την ενίσχυση της επιφύλαξής μας πως τα ισχυρά χέρια, προκειμένου να καλύψουν τη συμμετοχή τους στις ΑΜΚ, θα αναγκασθούν να αντλήσουν ρευστότητα από μη τραπεζικές θέσεις τους.

Παράμετρος στην οποία το Euro2day.gr αναφέρεται επισταμένα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ακόμη οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ είχαν ενισχυθεί σε «τοπικά υψηλές» τιμές. Από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, οπότε για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σημειώθηκαν αυτές οι κορυφές, δεν έχει ακολουθήσει ούτε μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, έξι για τη ΔΕΗ και εάν τις τελευταίες ημέρες δεν αντιδρούσε ο ΟΤΕ, η τριάδα θα ήταν σε ξεκάθαρη κλίση προς μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Στις 687 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 206 ο FT 25, με τον ΔΤΡ να «φλερτάρει» και πάλι με τιμές χαμηλότερα των 200 μονάδων.

Αλλαγή τάσης ή ιδανική παγίδα, σημειώναμε στις 29 Οκτωβρίου, με το Χ.Α. στα υψηλά της περιόδου 3 Αυγούστου-29 Οκτωβρίου, με την προεξόφληση στις τράπεζες στο μέγιστο, τον ΔΤΡ να «διπλώνει» στις 300 ξεκινώντας από τον πυθμένα των 155 μονάδων, με τον χρηματιστηριακό κανόνα «αγόραζε στη φήμη, πούλα στην είδηση» να επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά μόλις 1-2 συνεδριάσεις αργότερα.

Πλέον το ερώτημα είναι εάν και με ποιες προϋποθέσεις η αγορά θα μπορούσε να βγάλει αντίδραση, ενόσω ο Γ.Δ. επιστρέφει προς τη γνώριμή μας περιοχή των 666 μονάδων.

Στις πέντε «μάχες» μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας αναφερόταν η Μαρίνα Μάνη, με μία σημαντική (σ.σ. «μάχη») να κερδίζεται χθες βράδυ στη Βουλή με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Όμως ακολουθούν άλλες τέσσερις, με την Κομισιόν να έρχεται να επιβεβαιώσει κατά τον πιο δραματικό τρόπο τις μύχιες ανησυχίες ανθρώπων της αγοράς για ύφεση και το 2016. Η έκθεση όμως έχει και 3-4 ενθαρρυντικές παραδοχές, προβλέψεις στις οποίες θα μπορούσε να βασιστεί η συνέχεια, πλην όμως το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τις τράπεζες και τις ΑΜΚ.

Μία διαδικασία (σ.σ. της ανακεφαλαιοποίησης) που, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, θα ξεκινήσει με τους Έλληνες μικροεπενδυτές στα κάγκελα, καταδεικνύοντας πως το Χ.Α. είναι ένα χρηματιστήριο «ειδικών συνθηκών», μία αγορά «αποκλεισμών», με τη «μη ισονομία» να κυριαρχεί από τα ουσιαστικά μέχρι τις λεπτομέρειες.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τα ισχυρά χέρια να προσαρμόζουν τις κινήσεις τους: α) στις ανάγκες ρευστότητας που έχουν να εξυπηρετήσουν και β) στις τιμές εγγραφής, για τις ΑΜΚ στα «βιβλία» που ανοίγουν για τις τέσσερις τράπεζες.

Την παράμετρο της άντλησης ρευστότητας τη βιώνει η αγορά τις τελευταίες 5-7 συνεδριάσεις, με τη σχεδόν καθολική προσαρμογή των σηματωρών-blue chips σε χαμηλότερες τιμές. Τη δεύτερη, που αφορά στην τιμή συμμετοχής, την έζησε χθες ο κλάδος με τη «βύθιση» της μετοχής της Πειραιώς. Όταν το «βιβλίο» ανοίγει στο Λονδίνο με τιμές στο 0,04-0,05 του ευρώ, απολύτως φυσιολογικά η τιμή της μετοχής στην υποκείμενη αγορά του Χ.Α., στην Αθήνα, θα υποστεί τις πιέσεις προσαρμογής, κάτι που παρατηρήθηκε με τις πιεστικές ρευστοποιήσεις και την κατά 27% «βύθιση» της τιμής.

Θα πει κάποιος πως για να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ τα ξένα ισχυρά χέρια θα πρέπει οι τιμές να είναι τόσο δελεαστικές όσο να αρθούν οι επιφυλάξεις των funds και των ξένων παικτών, πολλοί από τους οποίους έχουν «καεί» άλλες 2-3 φορές συμμετέχοντας σε ανάλογες διαδικασίες ΑΜΚ σε πολύ, μα πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Συνεπώς, με την πίεση που εύλογα υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος, ζητούμενο είναι να μη χαθεί η αγορά για τις υπόλοιπες 21 μετοχές του FT 25. Ακόμη και μετά τη χθεσινή νέα υποχώρηση, τρίτη συνεχόμενη, για 12-14 μετοχές του δείκτη η τάση παραμένει ανοδική. Θα εξαρτηθεί εάν θα παραμείνει στη συνέχεια, εάν θα υπάρξουν αντοχές μέχρι και την ΑΜΚ της τελευταίας τράπεζας, από τη στιγμή που τα ισχυρά χέρια αντλούν ρευστότητα από την (περίπου) ίδια δεξαμενή επενδυτών.

Επίσης λίγο έως πολύ κοινές είναι οι θέσεις τους σε μία ομάδα 6-8 μετοχών/εισηγμένων, θέσεις που έχουν «χτιστεί» μεσοπρόθεσμα. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ είναι τρεις πολύ βασικές κοινές θέσεις funds και ισχυρών χεριών, με ενδεικτική την περίπτωση της Morgan Stanley. Ο αμερικανικός οίκος θα συμμετάσχει (για λογαριασμό τελικών πελατών του) στις ΑΜΚ και των τεσσάρων συστημικών ομίλων, η M.S. είναι γνωστό πως για τους ίδιους τελικούς πελάτες της έχει σημαντικές θέσεις στην τριάδα των μετοχών που αναφέρθηκαν. Όπερ...

Τεχνικά το Χ.Α. για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα, έδωσε χθες «σήμα εξόδου», ωστόσο 2-3 στηρίξεις υπάρχουν ακόμη μέχρι τις... 666 μονάδες, στηρίξεις απ’ όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί μία αντίδραση. Με τις 720-730 μονάδες πλέον αντίσταση (από στήριξη), πλην όμως χρειάζεται θετική εξέλιξη. Το σημερινό EWG, κυρίως όμως το Eurogroup της Δευτέρας, θα μπορούσαν να αποδειχθούν καλές αφορμές για μία ανοδική κίνηση διόρθωσης πάνω από τις 700 μονάδες.

Όπως αναφέρθηκε, σχεδόν οι μισές από τις μετοχές του FT 25 παραμένουν σε ανοδικό momentum, αλλά η χθεσινή περίπτωση της Πειραιώς είναι ενδεικτική. Ο όμιλος γλίτωσε την πληρωμή των ομολόγων του, καθώς έγινε αποδεκτή η προσφορά της από τους κατόχους με όφελος περίπου 600 εκατ. ευρώ, που δεν είναι λίγα. Παρ’ όλα αυτά οι κάτοχοι μετοχών μέσω ανταλλαγής μπορούν να πωλούν πιο εύκολα ακόμη και χαμηλότερα της ΑΜΚ.

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, ο FT 25 έχει ως αντιστάσεις τις 208 και κύρια τις 212, στήριξη στις 204 μονάδες.

Από την τριάδα σώζεται ο ΟΤΕ (έχει προηγηθεί προεξόφληση των αποτελεσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες) με στόχο τα 9,50 ευρώ, ενώ από τις υπόλοιπες τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, F.F. Group, Motor Oil. Για τη δεικτοβαρή Coca Cola προέχει η επιβεβαίωση των κοντινότερων στηρίξεών της (όπως διαμορφώθηκαν στην τελευταία ανοδική κίνηση της μετοχής), με τα 21,40 και τα 21,20 ευρώ κύριες βραχυπρόθεσμες τεχνικές περιοχές.

Στις διεθνείς αγορές Fed και αποτελέσματα δίχασαν τις ευρωαγορές, στη Φρανκφούρτη για τον DAX σώθηκε η «παρτίδα», καθώς έκλεισε στις 10.888 μονάδες (πέριξ των 10.800 το σημείο καμπής/κλίσης χαμηλότερα), ενώ στη Wall Street, όπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, σημειώθηκε μικρή πτώση εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την ανεργία του Οκτωβρίου.

Στις 2.100 μονάδες ο S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v