Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Πτώση καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα. Απώλειες υψηλότερες του 8% καταγράφουν Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Κέρδη για την Coca Cola. Η προσοχή και στην επίσκεψη Μοσκοβισί.

Ανοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον Ντράγκι, ενεργειακή ώθηση στη Wall Street και στο Χ.Α. η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στην τελική ευθεία.

Συνέπεια των εξελίξεων το... χάσμα του τραπεζικού κλάδου στα δύο, όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά και τη δεύτερη συνεδρίαση, που κινείται στον ρυθμό των επιμέρους ενεργειών καθεμίας τράπεζας ξεχωριστά.

Με σημαντικές απώλειες ο Δείκτης Τραπεζών στην περιοχή των 282 μονάδων, παρασύροντας χαμηλότερα τον FT 25 στις 215 και τον Γενικό Δείκτη στις 718 μονάδες.

Επί ξυρού ακμής ο Γ.Δ., καθώς η ευρύτερη ζώνη τιμών πέριξ των 715-718 θεωρείται σημείο αναφοράς για την βραχυπρόθεσμη τάση και με τις ενδείξεις συνέχισης της πίεσης σε επιμέρους μετοχές/εισηγμένες να πληθαίνουν.

Αμεσες οι ενέργειες των διοικήσεων των 4 συστημικών ομίλων, με πιο ενδιαφέρουσα αυτήν της Εθνικής καθώς αποφασίζει να προχωρήσει σε άμεση πώληση του συνόλου της συμμετοχής της Finansbank, όπως σχετικά σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος.

Τραπεζικός κλάδος δύο ταχυτήτων, συνέπεια των διαφορετικών κεφαλαιακών αναγκών και των προοπτικών Alpha Bank - Eurobank και Εθνικής - Πειραιώς, με την Eurobank να προεξοφλείται πως θα είναι η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιούμενη (χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ) τράπεζα.

Η απόκλιση στην απόδοση των δύο ζευγών μετοχών ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως οι insiders γνώριζαν ή προεξοφλούσαν περισσότερες λεπτομέρειες από τη διαδικασία, κάτι που αποτυπώνεται πολύ εύγλωττα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πρακτικά, για σήμερα ενδιαφέρον έχει η αντίδραση της ΕΤΕ, καθώς μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης του 0,79 ευρώ ενεργοποιήθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στα υψηλά, αλλά με συνακόλουθες αγορές από τα χαμηλά της ημέρας.

Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση προσβλέπει στην επίσκεψη Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανακεφαλαιοποίηση, κάνει λόγο για εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος, αλλά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να αφήνει πολύ στενά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων.

Μέχρι τη Δευτέρα, με ορισμένους στην αγορά να συνεχίζουν στη λογική προεξόφλησης πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, ότι στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Το Μαξίμου ευελπιστεί για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί ακόμη τα... ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην παιδεία.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, fast truck γίνονται όλα σε συμπυκνωμένο χρόνο, η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη για δράση τον Δεκέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται καταρχήν για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Δέλεαρ για την Αθήνα θα μπορούσε να είναι η υπό προϋποθέσεις επανένταξη της ελληνικής πλευράς σε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ουσιαστικά ενεργοποίηση και πάλι του waiver), ενδεχόμενο και ποντάρισμα που μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών αρχίζει και συνεκτιμάται από ορισμένους παίκτες.

Ωστόσο, είναι ένα σενάριο για αρκετά αργότερα, με το Χ.Α. να φαίνεται πως "προσκρούει" -προσώρας- στην περιοχή των 730 μονάδων και ο τραπεζικός κλάδος λίγο χαμηλότερα των 310 μονάδων.

Μάλιστα η εμφάνιση, στη χθεσινή συνεδρίαση, πιεστικών πωλητών αρχικά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και στη συνέχεια και στη ΔΕΗ έβαλε σε υποψίες αρκετούς ειδικούς της αγοράς.

Εδώ και μέρες σημειώνεται πως ζητούμενο για το "μη τραπεζικό μέρος" του FT 25 είναι η στάση που θα τηρήσουν εκείνα τα ισχυρά χέρια που λόγω της συμμετοχής τους στις ΑΜΚ των τραπεζών θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ρευστότητα μέσω της μείωσης των θέσεών τους σε άλλες μετοχές/εισηγμένες.

Θα χρειαστεί ακόμη, καταρχήν, η σημερινή συνεδρίαση, για να έχουμε καλύτερη εικόνα για την έκταση αυτών των πωλήσεων και όχι μόνο στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας στην πλειονότητά της δέχεται κρούσεις για να συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών. Κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν τη συμμετοχή των εισηγμένων επιχειρηματιών σε πάνω από μισό δισ. ευρώ, ωστόσο οι όποιες εκτιμήσεις δεν είναι ακόμη ασφαλείς/ακριβείς.

Πλην όμως είναι μία παράμετρος που εκ των πραγμάτων έχει μπει στο τραπέζι και θα πρέπει να συνεκτιμάται μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και για τους 4 ομίλους.

Σημειώνεται πως η Alpha Bank στις 14 Νοεμβρίου, η Πειραιώς στις 15 και η Eurobank στις 16 του μήνα προχωρούν σε έκτακτες γ.σ. για τις AMK, ενώ η Εθνική διευκρινίζει πως "η πώληση της Finansbank θα ολοκληρωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση και το ποσό που θα αντληθεί, θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η τράπεζα, με προτεραιότητα την πρόωρη εξόφληση των CoCos".

Νομίζω πως στην ουσία της ανακοίνωσης της ΕΤΕ οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- το χθεσινό "σφυροκόπημα" που δέχθηκε η μετοχή στο ταμπλό.

Στα 420 εκατ. τεμάχια το σύνολο των συναλλαγών, στα σχεδόν 67 εκατ. ευρώ ο τζίρος, σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι που προοιωνίζεται ανάλογη συνέχεια.

Βραχυπρόθεσμα οι παίκτες δείχνουν πως με οροφή τις 730 μονάδες για τον Γ.Δ. και τις 310 για τον ΔΤΡ κινούνται επιλεγμένα και σε επιμέρους τίτλους, εστιάζοντας κυρίως στους τραπεζικούς.

Για τον FT 25, οι 218-220 μονάδες αποδεικνύονται ως σημαντική αντίσταση, για την ανοδική διάσπαση της οποίας θα απαιτηθούν περισσότερες δυνάμεις και ενδεχομένως καλύτερη συγκυρία. Ζητούμενο καταρχήν η επιβεβαίωση των στηρίξεων των 212 και των 207 μονάδων, πριν από την οποιαδήποτε απόπειρα υπέρβασης των 220-222 μονάδων.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να δοκιμάζει για νέα υψηλά αλλά να διορθώνει με αφορμή τις επιθετικές ρευστοποιήσεις στην Εθνική. Κράτησαν Alpha Bank και Eurobank, προβλημάτισε η Εθνική, που σήμερα κρίνεται εάν η χθεσινή απόφαση της διοίκησης θα μπορούσε να αλλάξει την τάση. Η ανακοίνωση ακολούθησε του κλεισίματος της συνεδρίασης και αφού είχε προηγηθεί η διόρθωση και το μάζεμα στη μετοχή.

Για τον ΔΤΡ, θα το επαναλάβουμε πως στις 310 φαίνεται ότι σχηματίζεται οροφή ολοκλήρωσης της αντίδρασης που ξεκίνησε από τα ιστορικά ελάχιστα των 155, έφθασε έως τις 300, διόρθωσε προς τις 255, ξαναενισχύθηκε με νέο υψηλό χθες στις 310 και υποχώρησε με κλείσιμο στις 282,40 (και χαμηλό ημέρας στις 275,01 μονάδες).

Εκ πρώτης όψεως η κίνηση για τον ΔΤΡ δείχνει πως ολοκληρώνεται στα χθεσινά υψηλά ημέρας και από δω και πέρα οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών θα κινηθούν με βάση τα επιμέρους στοιχεία και όρους για καθεμία ξεχωριστά.

Ωστόσο, ας περιμένουμε σήμερα-αύριο μην τυχόν και επιχειρηθεί άλλη μία προσπάθεια προσέγγισης των 300, παρότι το βασικό σενάριο είναι αυτό της επανυποχώρησης του κλαδικού δείκτη προς τις 255 μονάδες.

Πέραν των τραπεζών που εύλογα μονοπωλούν το ενδιαφέρον, η προσοχή αρκετών είναι στραμμένη και στα αποτελέσματα 9μήνου. Ο Σαράντης ανακοίνωσε χθες κέρδη αυξημένα 16% στα 11,3 εκατ. ευρώ, ο Αστήρ το "γύρισμα" σε κέρδη 458 χιλ. ευρώ από ζημίες (στα 24,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών), με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον ΟΤΕ (ανακοινώνει αύριο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v