Κάτω ο τραπεζικός δείκτης, πάνω Alpha Bank και Eurobank, με απώλειες ο FT 25, με εξαίρεση τις ΜΕΤΚΑ, Jumbo και Lamda Development.Επιφυλακτικά αντιμετωπίζουν παράγοντες της αγοράς τις ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως της ΔΕΗ, καθώς ενδεχόμενη μεταφορά κεφαλαίων από μη τραπεζικές θέσεις σε καλύψεις συμμετοχής στις ΑΜΚ θα μπορούσε να συμβάλει στην αποδυνάμωση της μεσοπρόθεσμα ανοδικής φοράς μετοχών/εισηγμένων-σηματωρών και blue chips.
Εργώδεις οι διεργασίες, κυρίως στο παρασκήνιο, προκειμένου να καλυφθούν στο σύνολό τους οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η πλήρης συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών/ισχυρών χεριών στις ΑΜΚ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές που γίνονται όλο αυτό το διάστημα μεταξύ τραπεζιτών - Ελλήνων επιχειρηματιών, προκειμένου να πεισθούν να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία.
Τονίζεται εδώ και μέρες από τη στήλη, πως ζητούμενο για την αγορά θεωρείται η μη πιεστική μεταφορά ρευστότητας από τα blue chips, προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, να μην αδυνατίσει το υπόλοιπο της αγοράς, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αυξήσεις των 4 συστημικών ομίλων.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής παραδεχόταν πως σήμερα ένα μικρό μέρος των ρευστοποιήσεων που πραγματοποιείται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αποδοθεί σε μία πιθανή μετακύλιση θέσεων. Θα φανεί στη συνέχεια, καθώς από τη μέχρι προ ολίγου υποχώρηση των δύο μετοχών δεν ακυρώνεται καν η βραχυπρόθεσμη τάση τους. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στην περίπτωση που δοκιμαστούν και χαθούν οι πρώτες σημαντικές -βραχυπρόθεσμες- στηρίξεις για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ. Προσώρας οι συναλλαγές στη ΔΕΗ δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τα 5,20 ευρώ.
Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, καθώς μετά το αρχικά ανοδικό άνοιγμα και την αντίδραση έως τις 726,86 μονάδες «γύρισε» μετά τις 11:25-11:30 σε αρνητικό έδαφος, όπου και παραμένει έκτοτε. Να σημειωθεί πως λίγο αργότερα -στις 11:40-11:45- σε αρνητικό πρόσημο διόρθωσε και ο Δείκτης Τραπεζών, υποχωρώντας από τις 310,21 έως τις 281,66 μονάδες.
Σταθερά μετά τις 11:45 βασικοί δείκτες και μετοχές (κυρίως του FT 25) διατηρούνται στο μείον, με βαρίδι την έως 12,85% διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής. Μετοχή-σηματωρός όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο αλλά εν γένει για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (συνεπώς για το Χ.Α.), δημιουργεί το ανάλογο κλίμα, αφού από το «υψηλό αρχής» του 0,736 ευρώ σταδιακά «γλίστρησε» έως το 0,63 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως για τη μετοχή της ΕΤΕ το 0,79 ευρώ αποδεικνύεται -μέχρι τώρα- σημαντική περιοχή αντίστασης.
Έως τις 218,56 μονάδες στην αρχή ο 25άρης, έχοντας αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο στη σημασία της πρώτης αντίστασης των 222 μονάδων, περιοχή που θα μπορούσε να βγάλει διόρθωση.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι παραμένουν επιφυλακτικοί μετά το χθεσινό... ξεσάλωμα στις τράπεζες (μετοχές και warrants), καθώς αναμένουν να αποσαφηνιστεί η στάση των ισχυρών χεριών στις μη τραπεζικές μετοχές.
Δεδομένου ότι θεσμικοί και επιχειρηματίες καλούνται να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ των συστημικών ομίλων, μένει να φανεί στη συνέχεια εάν και σε ποια επίπεδα θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις των μη τραπεζικών τίτλων.
Ήπια πτωτικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, ενώ η διαφημισθείσα αντίδραση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης δίνει σήμερα τη θέση της στον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στην οικονομία της γειτονικής χώρας.
Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ έφτασαν έως τα 8,54 ευρώ, με ζητούμενο να μη χαθεί (σε κλείσιμο) η περιοχή των 8,50 ευρώ. Ανάλογα για τον ΟΠΑΠ, καλό θα ήταν η τελική τιμή να διαμορφωθεί έστω οριακά στα 8 ευρώ. Στον τίτλο του Οργανισμού πωλήσεις έγιναν και χαμηλότερα, μέχρι τα 7,90 ευρώ, εντείνοντας κάποια στιγμή (περίπου στις 12:00) τον προβληματισμό σε χρηματιστηριακά γραφεία. Στη μετοχή της ΔΕΗ οι πωλήσεις είναι ηπιότερες, φθάνοντας ωστόσο έως τα 5,12 ευρώ, θυμίζοντας πως η τριάδα σπανιότατα κινείται συνολικά (και οι 3 μαζί), απεναντίας επιχειρείται μία στοιχειώδης αντιστάθμιση/εξισορρόπηση.
Στα 21,61-21,80 ευρώ σταθεροποιείται η δεικτοβαρής Coca Cola, με μερίδα παικτών να εκτιμά πως στα δύσκολα θα μπορούσε να λειτουργήσει εξισορροπητικά, αντιδρώντας προς τα 22,35 ευρώ (υψηλά από τις 12/8).
Στις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 320 εκατ. μετοχές (περισσότερες από 200 εκατ. στη Eurobank), ενώ από τον τζίρο των 38,5 εκατ. ευρώ το 67% είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες.