Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ράλι στον τραπεζικό κλάδο μετά τα stress tests

Με ισχυρά κέρδη το ξεκίνημα για τις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζει η Alpha, με άνοδο άνω του 20%. Οριακά υψηλότερα των 700 μονάδων ξεκινά τον μήνα ο Γενικός Δείκτης. Τι προεξοφλούν στα τρέχοντα επίπεδα οι τίτλοι. Τα αποτελέσματα των εταιριών και τα τεχνικά ζητούμενα.

Κέρδη έως 26% καταγράφει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Ειδικότερα, ο τίτλος της Alpha κινείται στο 0,141 ευρώ, με την Εθνική να καταγράφει άνοδο 8,1% στο 0,735 ευρώ, την Eurobank να ενισχύεται σχεδόν 10% στο 0,034 ευρώ και την Πειραιώς να κινείται στο 0,102 ευρώ, με άνοδο επίσης 10%. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr σημείωνε:

Η ώρα της κρίσεως (και) για το Χ.Α. ήρθε. Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ξεκινά σήμερα και τυπικά η όλη διαδικασία, με την πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου να είναι καθοριστική για τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Η κυβέρνηση (*) καλεί τις διοικήσεις των τραπεζών να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για προσέλκυση εγχώριων επενδυτών (**), οι οποίοι πλέον γνωρίζουν και την τελική αναλογία και τους όρους συμμετοχής στο όλο εγχείρημα.

Με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές όσον αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ώρα που όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου, οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να αξιοποιήσουν τα επιμέρους πλεονεκτήματα στο κυνήγι της αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οριακά υψηλότερα των 700 μονάδων το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να μην έχει καταφέρει να κρατήσει (σε κλείσιμο) την κρίσιμη περιοχή των 715-720 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο όμως λίγο πάνω από το όριο-στήριξη των 250 και τον FT 25 στις 209 μονάδες.

Για το πώς θα μπορούσε να διατηρηθεί το ανοδικό momentum και τον Νοέμβριο, μετά τον θετικό Οκτώβριο, σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας, πλην όμως το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων στρέφεται εύλογα στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, ξεκινώντας από τη σημερινή, οπότε και θα μετρηθούν οι διαθέσεις των ισχυρών παικτών.

Το καίριο ερώτημα που θα απαντηθεί από σήμερα αφορά στο κατά πόσον η αγορά είχε προεξοφλήσει θετικά (ή αρνητικά) τα αποτελέσματα συνολικά των τεσσάρων πιστωτικών ομίλων αλλά και κάθε τράπεζας ξεχωριστά. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση είναι πως τα ανακοινωθέντα μεγέθη ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες. Τα επιμέρους ανά τράπεζα αποτιμήθηκαν είτε περισσότερο, είτε λιγότερο στη διάρκεια του παιχνιδιού προεξόφλησης, στο οποίο στηρίχθηκε και το «δίπλωμα» του κλάδου, με τον ΔΤΡ από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 να αντιδρά έως τις 300 μονάδες.

Πλέον η αγορά, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες αλλά και όσοι έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν (ή προτίθενται να το κάνουν) στις ΑΜΚ των τεσσάρων τραπεζών θα πρέπει να συνεκτιμήσουν αν οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών μετά και τα reverse split που θα ακολουθήσουν, θα έχουν τόσο μεγάλο discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, ούτως ώστε να αμφισβητηθεί η προσδοκία διατήρησης ή ενδεχομένως και ενίσχυσης των σημερινών αποτιμήσεων.

Η θέση των δανειστών σαφής, εκφράστηκε εν μέρει από τον SSM (αναλυτικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη), με βασικό στοιχείο τη συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στις ΑΜΚ μέσω της απόκτησης κοινών μετοχών.

Σε κομβικό σημείο λοιπόν το Χ.Α., εισέρχεται στην τελική φάση της διαδικασίας, σε μία συγκυρία που και σε Ευρώπη, Wall Street επικρατούν στάση αναμονής και επιφυλακτικότητα για το αν οι αγορές θα μπορέσουν να συνεχίσουν ανοδικά προς το τέλος του έτους/χρήσης. Μένει να φανεί στην πράξη, εάν οι αγορές ετοιμάζονται για το... καθιερωμένο year-end rally, όπως μας θυμίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, μικρή επήρεια θα έχει ενδεχομένως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία (αφορά περισσότερο την Εθνική και όχι άμεσα...), ενώ θα πρέπει να συνεκτιμώνται -από τούδε και στη συνέχεια- τα αποτελέσματα τριμήνου, η ανακοίνωση των οποίων ξεκίνησε με την Alpha Trust - Ανδρομέδα.

Στον Εκηβόλο και στις τελευταίες αναρτήσεις μας εστιάζαμε στη σημασία των 715 μονάδων για τον Γ.Δ. αλλά και στο τι δείχνει ο δείκτης «φόβου»/VIX, στοιχεία χρήσιμα για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, από σήμερα ίσως το πιο ενδιαφέρον... στοίχημα της αγοράς (κατά πολλούς σημαντικότερο και από αυτό της 3ης Αυγούστου, όταν επαναλειτούργησε το χρηματιστήριο) είναι η στάση των ισχυρών χεριών, ειδικά μετά την τελευταία διόρθωση του κλάδου (και αφού είχε προηγηθεί η θεαματική ανοδική αντίδραση).

Η έκταση της διόρθωσης από τα μέσα και μετά της προηγούμενης εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από αρκετούς σαν φυσιολογική κατοχύρωση υψηλών βραχυπρόθεσμων θέσεων/κερδών, μετά το ράλι προεξόφλησης που είχε οδηγήσει τον ΔΤΡ έως τις 300 μονάδες. Από τις 155 έως τις 300 και στα τέλη της εβδομάδας στις 255 μονάδες, οπότε σήμερα κιόλας θα φανεί κατά πόσον η εξαέρωση της Πέμπτης - Παρασκευής ήταν (και σε ποιο βαθμό) δικαιολογημένη.

Αντιμέτωπος με τη «διπλή κορυφή», σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τις 715-720 να θεωρούνται και σημείο make or break από την πλειονότητα των ειδικών της αγοράς.

Ωστόσο Χ.Α. δεν είναι μόνον οι συστημικές τράπεζες και προφανώς μερίδα του επενδυτικού κοινού θα έχει κάθε λόγο να παραμείνει ενεργή σε δοκιμασμένες επιλογές μετοχών/σηματωρών και blue chips που επιδεικνύουν ικανοποιητική συμπεριφορά εδώ και πολύ καιρό.

Για αυτό το κομμάτι της αγοράς ζητούμενο είναι η λελογισμένη εκροή ρευστότητας/θέσεων από μετοχές όπως λ.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.ά., προκειμένου να καλυφθεί συμμετοχή στις τραπεζικές ΑΜΚ, η διατήρηση της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης που έχει διαμορφωθεί σε 6-12μηνιαία μέτρηση των μετοχών, η διατήρηση του momentum στο μη τραπεζικό τμήμα του FT 25 και του FT Mid Cap, η μόχλευση σε επιμέρους τίτλους που ευνοούνται ή επιβαρύνονται από την εικόνα των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, από την αναβάθμιση (ή υποβάθμισή) τους από τα ξένα και ελληνικά σπίτια, από τα επιμέρους.

Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να συνεκτιμώνται οι αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece (σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, στις 20 Οκτωβρίου με βάση έκθεση της Wood Co), οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα, αλλά και (για τη μεσαία - χαμηλότερη κατηγορία) οι μετοχές με ημερήσιο όριο διακύμανσης 10% (αφορά πλέον των 80 εισηγμένων).

Σαράντης (αύριο) κυρίως, ΟΤΕ και Coca Cola (την Πέμπτη πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης), Τιτάν, είναι οι κυριότερες που ανακοινώνουν το Q3 που πιθανότατα θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των μετοχών.

Δεδομένης της βαρύτητας που έχουν στη διαμόρφωση του δείκτη τόσο η Coca Cola όσο και ο ΟΤΕ, η Πέμπτη αναμένεται ως συνεδρίαση-ορόσημο (και) όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για τη συνολικότερη (βραχυπρόθεσμη) εικόνα της αγοράς. Ενδεικτικά για τον ΟΤΕ η Alpha Finance εκτιμά (στις 26/10) πως τα έσοδα του Οργανισμού θα ανέλθουν σε 2,86 δισ. ευρώ (μείον 1,2%), με καθαρά κέρδη 104 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο στα 10 ευρώ και σύσταση για απόδοση καλύτερη της αγοράς.
Αντίστοιχα για τον Τιτάνα η Alpha Finance βλέπει κέρδη ανά μετοχή στο 0,64 ευρώ φέτος και στο 0,90 το 2016, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 22,5, από 20,1 ευρώ πριν.

Δεδομένης της βαρύτητας εισηγμένων όπως η Coca Cola (μετρά όσο σχεδόν οι 3 συστημικές τράπεζες) αλλά και ο ΟΤΕ, ή ακόμη και blue chips όπως λ.χ. ο Τιτάνας, η προσοχή της αγοράς δεν θα φύγει από αυτήν την ομάδα μετοχών, παρά την εύλογη επικέντρωσή της στον τραπεζικό κλάδο.

«Κολασμένο» 15νθήμερο, λοιπόν, για την κυβέρνηση, συνεδριάσεις κρίσιμες (και) για το Χ.Α., με τον Νοέμβριο να θεωρείται -συνήθως- μήνας φιλικός για τις αγορές.

Τεχνικά ζητούμενο είναι η και σε κλείσιμο επιβεβαίωση της στήριξης για τον Δείκτη Τραπεζών (ευρύτερη περιοχή των 250 μονάδων), η διατήρηση του Γ.Δ. πάνω από τις 690 μονάδες, με τον FT 25 σε συγχρονισμό της τάσης που διέρχεται από τις 205 μονάδες.

Σε 35 μετοχές, που σύμφωνα με τη Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ βγάζουν σήμα «αγοράς», αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με άξια αναφοράς τη συμπερίληψη μετοχών της μεσαίας κατηγορίας.

(*) Καλό θα ήταν οι του ΣΥΡΙΖΑ (κυβέρνηση εδώ και 8 μήνες) να θυμηθούν παλαιότερες δηλώσεις, πρακτικές και την εν γένει στάση τους σχετικά με το θέμα των ΑΜΚ των τραπεζών, τη θέση/συμμετοχή του ΤΧΣ κ.λπ. στη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαδικασιών.

(**) Τουλάχιστον άστοχες (κυρίως ως προς τη συγκυρία) οι δηλώσεις Βίτσα, για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v