Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απώλειες 6% για τον τραπεζικό κλάδο

Στο κόκκινο συνεχίζει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 715 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Τιτάνα. Στήριξη παρέχουν οι Μυτιληναίος και Motor Oil. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Μικροαναταράξεις στα επίπεδα των 715 μονάδων συνεχίζονται στο ΧΑ, με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο.

Σε αρνητική τροχιά ο κλάδος από τα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης και με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται την τελευταία ώρα, διάστημα κατά το οποίο σημειώνεται το -μέχρι τώρα- χαμηλό για τον ΔΤΡ στις 263,94 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη σημαντική υποχώρηση των τραπεζών στο ότι η αγορά λίγο-πολύ έχει προεξοφλήσει -ειδικά το τελευταίο 10ήμερο- το λεγόμενο μέτριο σενάριο, βάσει του οποίου οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών ομίλων κυμαίνονται στα 14 με 16 δισ. ευρώ και την ιδιωτική συμμετοχή σε λογικά/διαχειρίσιμα επίπεδα.

Αγοράζοντας στην προεξόφληση και ρευστοποιώντας/κατοχυρώνοντας υπεραξίες στην είδηση, δεν είναι λίγοι κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες οι οποίοι σπεύδουν να κλείσουν μέρος των θέσεών τους. Θυμίζοντας πως ρευστοποιήσεις είχαν σημειωθεί και στη συνεδρίαση της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είχε πει όχι στη διόρθωση προς το κλείσιμο της ημέρας.

Οι πωλήσεις στις τράπεζες, κυρίως όμως η διεύρυνση των απωλειών (σχεδόν 8%) για τον ΔΤΡ, υποχρέωσε ορισμένους να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25. Συνέπεια η περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης μέχρι τη σημαντική περιοχή στήριξης των 210-215 μονάδων, επίπεδο όπου για ακόμη μία φορά "επιστρατεύθηκαν" οι συνήθεις... ύποπτοι.

Εως τα 21,75 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, η μία από τις μόλις 3 με θετικό πρόσημο λίγο μετά τις 16:30, ενώ ανοδικά παρέμεναν ΜΟΗ και Μυτιληναίος.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης το ότι νωρίτερα στη μετοχή του ΟΤΕ έγιναν αγορές έως τα επίπεδα των 9,19 ευρώ επαναφέροντας τον τίτλο στις τιμές του Ιανουαρίου 2015. Η μετοχή του ΟΤΕ είναι μία από τις 6-8 του FT 25 με εμφανή σχηματισμό επαναφοράς, κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς τα 10 ευρώ.

Σε νέα υψηλά... αναρριχήθηκε η μετοχή της ΜΟΗ, στα 11,60 ευρώ.

Σταδιακά μετά τις 16:30 και αφού απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς στις τράπεζες, η αγορά άρχισε να ανακάμπτει περιορίζοντας εν μέρει τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Στα 158 εκατ. μετοχές οι αυξημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω των τραπεζών, στα περίπου 32 εκατ. ευρώ η αξία, με το 47% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v