Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κατηφορικά τα blue chips

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα. Σε Alpha, Πειραιώς, οι μεγαλύτερες πιέσεις. Σταθεροποιητικά η Eurobank. Ελεγχόμενες πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, απώλειες για ΟΤΕ. Θετική αυτονόμηση και νέα υψηλά για Motor Oil.

Ανοδική αρχή, διορθωτική συνέχεια και οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη περίπου στις 11:00. Αντίδραση έως τις 293,63 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών στα πρώτα 10'-20' της συνεδρίασης, περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων, άμεση ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων προς τα χαμηλά, με συνέπεια το αρνητικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου λίγο πριν από τις 11:05.

Οι συναλλαγές μάλλον αρκετές, ο τζίρος περισσότερος απ' ό,τι στη συνεδρίαση της Τρίτης, κάτι που θα πρέπει να μας καταστήσει ιδιαίτερα προσεκτικούς για τη συνέχεια.

Το αρνητικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου είχε ως συνέπεια την ενεργοποίηση πωλήσεων σε αρκετές μετοχές του FT 25, με τον δείκτη να διολισθαίνει στα χαμηλά ημέρας των 218,33, ξεκινώντας από τις 220,75 μονάδες.

Σε στάση αναμονής τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρά κέρδη αρχικά στη Φρανκφούρτη, που ωστόσο εξανεμίστηκαν μέχρι τις 11:10, ενώ χαμηλότερα έως 0,45% ο CAC 40 στο Παρίσι «δοκιμαζόταν» στη στήριξη των 4.880 μονάδων.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε μάλλον φυσιολογική την αντίδραση, ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών, καθώς σήμερα κρίνονται αρκετά τόσο στο EwG όσο και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και μπορεί η FAZ να θεωρεί πως η ελληνική πλευρά έχει καλά διαπραγματευτικά χαρτιά με τις τράπεζες και το μεταναστευτικό, «κλειδιά» για να «ξεκλειδώσουν» καταρχήν την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, πλην όμως, όπως σημειώνει από νωρίς η Έλενα Λάσκαρη, εμπόδιο και μάλιστα διπλό παραμένει.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στα χαμηλά ημέρας (περίπου στις 11:10-11:15) έγιναν τόσες αγορές όσες χρειάζονταν για να σταθεροποιηθεί ο ΔΤΡ πάνω από τις 280 και ο Γ.Δ. πάνω από τις 720 μονάδες. Ειδικότερα για τον Γ.Δ., εάν η εν λόγω περιοχή αποδειχτεί πως αποτελεί σημείο-καμπής/make or break επίπεδο, τότε ενδεχόμενη επιβεβαίωσή της θα ενίσχυε το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης. Ωστόσο, απαιτείται αυξημένη προσοχή, συνεχής παρακολούθηση, καθώς η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται μεν από τις εξελίξεις, επηρεάζεται δε από τις φήμες και τις διαρροές.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει σηματωρός, στο εύρος διακύμανσης του 0,778-0,75, θυμίζοντας πως σημαντικότατη αντίσταση αποδεικνύεται το 0,79 ευρώ. Για την τεχνική εικόνα της ΕΤΕ ισχύουν όσα έχουμε «ανεβάσει» από τις 21 του μήνα στον Εκηβόλο.

Μικτές τάσεις για τις άλλες 3 του κλάδου, καθώς υποχωρεί η Alpha Bank, ενισχύεται η Eurobank, σταθεροποιείται η Πειραιώς. Διερευνητικές κινήσεις μέχρι πριν από λίγο (*) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με μικρές απώλειες για τις μετοχές των δύο πρώτων Οργανισμών και οριακά θετική απόδοση για την Επιχείρηση.

Περιορισμένο το όποιο ενδιαφέρον για τις άλλες 18 μετοχές του δείκτη, υποτονικές συναλλαγές σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Lamda Development, λίγες αγορές σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μεγαλύτερη -σε ποσοστό- άνοδος για τη Motor Oil. Στα 11,60 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΜΟΗ, σημειώνει «νέο υψηλό», επιβεβαιώνοντας απόλυτα τη «μέτρηση» που είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο.

(*) Λίγο πριν από τις 11:25 είχαν αλλάξει χέρια 48,2 εκατ. μετοχές, αξίας 8,6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως μετά τα πρώτα 35'-40' φουριόζικα λεπτά, συναλλαγές και τζίρος περιορίστηκαν σημαντικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v