Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε τροχιά διόρθωσης οι τραπεζικές μετοχές

Πιέσεις στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 705 μονάδες. Υποχωρούν οι τράπεζες μετά τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Στη Eurobank οι μεγαλύτερες απώλειες. Θετικές εξαιρέσεις στον FT 25, οι ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Περιορισμένης έκτασης υποχώρηση για βασικούς δείκτες και μετοχές σε ένα λίγο έως πολύ αναμενόμενο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Διόρθωση που διευρύνθηκε όταν σταδιακά μετά τις 10:55-11:00 εντάθηκαν οι πωλήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, παρασύροντας χαμηλότερα προς την περιοχή των 705 μονάδων τον Γενικό Δείκτη.

Ούτως ή άλλως, η εβδομάδα είχε αρχίσει νωρίτερα με ήπια διόρθωση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ελληνικό να ακολουθεί σε ανάλογο ρυθμό.

ΕΚΤ - Fed και οικονομικά αποτελέσματα ρυθμίζουν την τάση σε Ευρώπη και Wall Street, επηρεάζοντας και το Χ.Α., το οποίο όμως εύλογα δείχνει μεγαλύτερη προσοχή στις εσωτερικές εξελίξεις. «Πλούσιες» από σήμερα κιόλας, καθοριστικές (και) για την πορεία τραπεζών και αγοράς, με τη μέχρι τώρα εικόνα να παραπέμπει σε μία ελεγχόμενη οπισθοχώρηση προς τις 705 μονάδες, που επί της ουσίας είναι και η πρώτη στήριξη 3 ημερών.

Μέχρι πριν από λίγο (*) οι χαμηλές συναλλαγές/χαμηλότερος τζίρος ενίσχυε την εκτίμηση περί ελεγχόμενης διόρθωσης, βάσει των τελευταίων υπεραξιών, εύλογης και τεχνικά επιβεβλημένης, προκειμένου να αποσαφηνισθεί η επόμενη κίνηση του Χ.Α., των αγορών.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές, οι πωλητές υπερίσχυσαν περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Είχε προηγηθεί η μικρή υποχώρηση του DAX έως τις 10.769 μονάδες, η μεγαλύτερη του CAC 40 προς τις 4.889 μονάδες, αλλά με τα ποσοστά να μην ξεπερνούν το 0,70% (στο γαλλικό χρηματιστήριο).

Με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες το πρώτο ημίωρο, με τις εντολές να εντείνονται σταδιακά μετά τις 10:55, με συνέπεια να διευρυνθεί έως τις 267 η αρχικά μικρότερη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 281 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Από τις 10:55 που επιβαρύνθηκε έως 4,45% η υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη, ενεργοποιήθηκαν αναλογικά περισσότερες πωλήσεις απ' ό,τι στα πρώτα 25' της συνεδρίασης. Δείγμα πως όσοι αποκόμισαν σημαντικά κέρδη στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν θα διστάσουν να κατοχυρώσουν θέσεις τους. Άλλωστε και στο διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής, στη διάρκεια της διαμόρφωσης του σχηματισμού «διπλής κορυφής» για τον Γ.Δ. (στην ευρύτερη περιοχή των 715 μονάδων), πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές με σκοπό το «κλείδωμα» κερδών.

Τις πωλήσεις στις τράπεζες ακολούθησαν ανάλογες κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με μόλις 3-4 μετοχές να κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Χωρίς μεταβολή ακόμη 2-3 μετοχές/εισηγμένες, στις οποίες μέχρι τις 11:00 δεν είχε πραγματοποιηθεί καν πρώτη συναλλαγή «ανοίγματος».

Για ΟΠΑΠ, ΟΛΠ αλλά και Coca Cola η κόντρα κίνηση, ενώ χωρίς πράξη παρέμεναν (μέχρι την ώρα που αναφέραμε) ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda Development.

(*) Στις 11:05 η αξία των συναλλαγών μόλις ξεπερνούσε τα 4,8 εκατ. ευρώ (αισθητά χαμηλότερη του μ.ο. της προηγούμενης εβδομάδας). Το 52% στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη συναλλακτικότητα στη Eurobank και τζίρο στην Εθνική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v