Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό πρόσημο το κλείσιμο στο ΧΑ

Κέρδη καταγράφει ο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ στη ζώνη των 715 μονάδων. Σε Εθνική Τράπεζα και Alpha οι μεγαλύτερες απώλειες. Πτώση για Μυτιληναίο, ΟΛΠ. «Αντίβαρο» στις πιέσεις η άνοδος ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie και Coca Cola.

Ελέγχεται, μέχρι τώρα, η διόρθωση στο ΧΑ. Μαζεύονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες του τραπεζικού κλάδου, μετά και τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις και με βοήθειες από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μέτριων συναλλαγών/χαμηλού τζίρου η μέχρι τώρα υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε αρνητικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν λίγο που ο ΔΤΡ διαμορφωνόταν στις 265 μονάδες. Περί τις 8-10 μονάδες από το χαμηλό ημέρας, που καταγράφηκε μετά τα πρώτα 30'-40' της συνεδρίασης, συνέπεια των ρευστοποιήσεων και στις 4 μετοχές του κλάδου.

Το γεγονός πως τα "χαμηλά ημέρας" σημειώθηκαν στην πρώτη ώρα και έκτοτε έχουν ενεργοποιηθεί αγορές σε αρκετές μετοχές του FT 25 ενισχύει την αρχική εκτίμηση πως η υποχώρηση και ελεγχόμενη είναι και μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια.

Οι απώλειες παραμένουν για τους βασικούς δείκτες, πλην όμως έχουν ανακάμψει ο μεν ΓΔ από τις 704,15, ο ΔΤΡ από τις 257,17 και ο FT 25 από τις 212,85 μονάδες, πληρώντας -μέχρι τώρα- τις προϋποθέσεις στήριξης. Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο, οι κρίσιμες περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα. Με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της Eurobank και τον υψηλότερο τζίρο στην Εθνική.

Σε στάση αναμονής η πλειονότητα των παικτών, ορισμένοι εξ αυτών προχώρησαν σε κατοχύρωση θέσεων, χωρίς όμως να απειληθεί η τάση της αγοράς, που για τον ΔΤΡ παραμένει ανοδική σε εβδομαδιαία και μηνιαία μέτρηση.
Να σημειωθεί πως για τον ΔΤΡ η απόδοση παραμένει θετική κατά 9,40% και 14,64% στα αντίστοιχα διαστήματα, κάνοντας -επί της ουσίας- και τη διαφορά για τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Γκίτση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά το πέρας της συνάντησής του με το οικονομικό επιτελείο εμφανίστηκε συγκαταβατικός κάνοντας λόγο για συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων -κατ' επέκταση των πλειστηριασμών. Ωστόσο η αγορά περιμένει αφενός την αυριανή συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ (στις 9:30 π.μ.), τις εκτιμήσεις του Γ. Στουρνάρα, αλλά και το EWG της Πέμπτης 29ης Οκτωβρίου.

Πάντως στην αγορά όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που προεξοφλούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσει και πως η συμμετοχή των ξένων ιδιωτικών funds θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, θέμα συζήτησης αποτελεί και η πρωτοβουλία Σάλλα, με τον πρόεδρο του ομίλου Πειραιώς να βγαίνει μπροστά σε ένα τόσο ουσιώδες θέμα. Προφανώς οι δανειστές έχουν τον τελευταίο λόγο, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η στάση και του "ελληνικού παράγοντα".

Σε θετικό έδαφος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, η δεικτοβαρής Coca Cola, αντιδρώντας εκ νέου έως τα 21,70 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στην "κορυφή" των 22,35 ευρώ που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της 12ης Αυγούστου. Με θετικό πρόσημο για το ίδιο διάστημα και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ κατά διαστήματα αναδύεται πάνω από τα 9 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ. Με θετικό πρόσημο η Coca Cola και ο ΟΠΑΠ και προ ολίγου ο ΟΤΕ, απορροφώντας μεγάλο μέρος από τις σημαντικές απώλειες που καταγράφονται για τις τράπεζες.

Στο μείον 5,36% οι απώλειες για τον ΔΤΡ, που λίγο πριν τις 11:30 είχαν φτάσει μέχρι το 8% (και τις 257 μονάδες). Η επαναφορά της ΕΤΕ πάνω από το 0,70 ευρώ -μετά την αρχική υποχώρηση έως το 0,69 ευρώ- αποτέλεσε την αφορμή για να ενεργοποιηθούν κάποιες αγορές και σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, που όμως παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

Ηπια επαναφορά των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX και πάλι υψηλότερα των 10.800 μονάδων νωρίτερα, εξέλιξη που βοήθησε και τις αγορές σε Παρίσι αλλά και Μαδρίτη, Μιλάνο. Σε χαμηλά επίπεδα όλες ανεξαιρέτως οι χρονικές σειρές των ελληνικών ομολόγων, δείγμα πως η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Σ.Σ. Λίγο μετά τις 15:05 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 80 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας σχεδόν 16 εκατ. ευρώ, δηλαδή αρκετά μειωμένα σε σχέση με το μ.ο. της προηγούμενης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v