Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία οι «δυνάμεις» της αγοράς

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο ΓΔ, με τις πιέσεις στις τράπεζες να δίνουν τον τόνο. Οι κινήσεις των ισχυρών παικτών καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, ενόψει των αποτελεσμάτων των stress tests. Τα κρίσιμα όρια για Γενικό Δείκτη, FT 25 και τραπεζικό. Ο «μπαλαντέρ» της συνεδρίασης.

Σάββατο 11:30 «κληρώνει» η ΕΚΤ για τις τράπεζες. Δηλαδή δύο και σήμερα συνεδριάσεις γεμάτες, με το Χ.Α. σε αδημονία, την ώρα που στις διεθνείς αγορές επικρατούν συνθήκες μάλλον βολικές για τους αγοραστές/long παίκτες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε η λίγο έως πολύ αναμενόμενη και απαραίτητη οπισθοχώρηση βασικών δεικτών, με ενθαρρυντικές ενδείξεις από τη στάση των βραχυπρόθεσμων στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα για τον Δείκτη Τραπεζών, από το «κλείσιμο» των 279,37 μονάδων (της Παρασκευής), το χθεσινό «άνοιγμα» έγινε στις 278,77, ο ΔΤΡ υποχώρησε έως τις 257,17, με «υψηλή ημέρας» στις 281,36 και διαμορφώθηκε τελικά με απώλειες 4,47% στις 266,88 μονάδες. Κατά... 99% επιβεβαίωση της τεχνικής προσέγγισης του δείκτη, της διακύμανσής του, δεδομένου ότι τα προγράμματα συναλλαγών που ενεργοποιούνται (πωλήσεις - αγορές) είναι σε μέγιστο βαθμό συγχρονισμένα με τη «μέτρηση» του δείκτη(*).

Με τις τράπεζες σε διόρθωση, μετά τη σημαντική βραχυπρόθεσμη κίνηση απεγκλωβισμού (από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 με «δίπλωμα» έως τις 300 μονάδες), η αγορά κράτησε και, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με αντεπίθεση στο τέλος τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και οι FT 25 και FT Mid Cap διαμορφώθηκαν στο πράσινο. Στην περιοχή των 718, δηλαδή εντός της ζώνης των 715-720 μονάδων ο Γ.Δ., στις 217 μονάδες ο FT 25 και ο FT Mid Cap στο εύρος των 840-845 μονάδων.

Κλίμα και τάσεις αναμονής σε Wall Street και Ευρώπη, αλλά στο Χ.Α. το στοίχημα είναι εμφανώς... ελληνοκεντρικό. Σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με τις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση δανειστών - Αθηνών, τα όσα διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο για τις ισορροπίες που δημιουργούνται ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και παράλληλα της εμφανούς προσπάθειας ισχυρών χεριών να διατηρηθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά μετοχών-σηματωρών και συγκεκριμένων blue chips.

Σε μετοχική συνύπαρξη ιδιωτών με ΤΧΣ, εάν μία τράπεζα δεν καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests, αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, με την έγκυρη συνάδελφο να κάνει λόγο για κάμψη των αντιρρήσεων της DG Comp.

Ενθαρρυντική εξέλιξη για τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι προτίθενται να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία κάτω από απίστευτα ασφυκτική πίεση χρόνου και κεφαλαίων. Το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν δεν άφηνε και πολλά περιθώρια παρερμηνείας, με το «χαρτί» του κινδύνου ενός... bail in ως «εκβιασμό» στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.

Συνάμα ως μέσο δημιουργίας των ανάλογων εντυπώσεων σε κοινή γνώμη και κοινωνία, που βρίσκονται υπό συνεχή ομοβροντία μέτρων, ρυθμίσεων, φοροεπιδρομών, «απειλών» για συντάξεις κ.λπ. Ασφυκτικό το περιβάλλον, αναμφίβολα.

Ωστόσο οι «αγορές» συνεχίζουν να προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της χθεσινής υποχώρησης του κλάδου και μένει να φανεί σήμερα και στις συνεδριάσεις της Πέμπτης - Παρασκευής.

Ες Σάββατον, λοιπόν τα σπουδαία, τελευταία (ημερολογιακά) μέρα του Οκτωβρίου, μήνας που απ' ό,τι φαίνεται θα ολοκληρωθεί (χρηματιστηριακά) με κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της «μεγάλης» αλλά και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης. Με την αποτίμηση των εισηγμένων συνολικά να ξεπερνά τα 41 δισ. ευρώ, και για πολλές μετοχές του FT 25 να έχουν καλυφθεί οι απώλειες που προκλήθηκαν από την επιβολή των capital controls.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FT 25 δοκιμάστηκαν οι 213 μονάδες -ως κοντινότερη στήριξη-, για να διαμορφωθεί τελικά με κέρδη. Το stop μας ανεβαίνει λίγο (στις 212 μονάδες), με νέους στόχους στις 222 και στις 225 μονάδες.

Για τον ΔΤΡ αναφερθήκαμε στην αναμενόμενη διόρθωση και την κάλυψη των 265 μονάδων, με ζητούμενο για τη συνέχεια (μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής) τη διατήρηση της μόχλευσης. Κάτω όριο παραμένουν οι 245 και άνω οι 320 μονάδες. Ενδιαφέρουσα ένδειξη από τη χθεσινή συνεδρίαση το γεγονός πως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Motor Oil «έπεσε» το βάρος της διατήρησης της ανοδικής φοράς για τον FT 25, ενώ μπαλαντέρ παραμένει η δεικτοβαρής Coca Cola.

Τα ισχυρά χέρια δείχνουν πως θέλουν καλό κλίμα στο χρηματιστήριο, δείχνουν πως ελέγχουν το παιχνίδι σε μία «ρηχή» αγορά όπως η ελληνική και περιμένουν τα νεότερα από την ΕΚΤ για τη συνέχεια.

Στις 2 και 1 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το Σάββατο θα δοκιμαστούν οι αντοχές και τα ρίσκα των βραχυπρόθεσμων παικτών. Για να τους δούμε...

(*) Στον χθεσινό Εκηβόλο σημειώναμε πως μετά την ενδοσυνεδριακή απώλεια της πρώτης στήριξης στις 265 για τον Γ.Δ., θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί οπωσδήποτε η δεύτερη -που πιθανότατα μπορεί να έδινε και αντίδραση. Ο ΔΤΡ υποχώρησε έως τις 257,17 μονάδες και σε «κλείσιμο» κάλυψε/επιβεβαίωσε τη στήριξη των 265 μονάδων. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, το Σάββατο νωρίς το μεσημέρι η αγορά θα γνωρίζει τον «λογαριασμό» της ΕΚΤ, οπότε... ο καθείς αναλαμβάνει τα ρίσκα του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v