Χρηματιστήριο: Τι προεξοφλεί τώρα το ταμπλό

Απώλειες μετά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, με τις τράπεζες στο επίκεντρο. Στο EWG σήμερα, στην ΕΚΤ το Σάββατο αλλά και στις ξένες αγορές, το ΧΑ "μετρά" τα περιθώρια συνέχισης της αντίδρασης. "Κλειδί" οι τράπεζες και τα επίπεδα των 300 μονάδων. Ποιες μετοχές διαφοροποιούνται από την τάση.

Με το βλέμμα στο Σάββατο και στην απόφαση της ΕΚΤ, στο ΧΑ "μετράμε" μία και τη σημερινή συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, τρέχει για να ξεμπλοκάρει τη δόση των 2 δισ. ευρώ, με το σημερινό EWG να αναμένεται να κάνει μία διαπίστωση προόδου ανάλογη με τη χθεσινή της Κομισιόν.

Στις ξένες αγορές η Fed ανοίγει "παράθυρο" για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση τα άφησε αμετάβλητα. Οι αναταράξεις στη Wall Street και η εκ νέου ώθηση προς το τέλος, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, θεωρήθηκαν φυσιολογικές μετά την απόφαση-μη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε αναμονή και η Ευρώπη, με τις αγορές σε... σταυροδρόμι και τα στοιχήματα να αφορούν στο αν προς το τέλος του χρόνου θα επιδιωχθεί ένας τελευταίος ανοδικός κύκλος διεθνώς, ή κατά πόσον οι αγορές θα προσαρμοστούν χαμηλότερα. Στο 1,09 ευρώ το δολάριο, σε επίπεδα "αναμονής" και ο Volatility Index. Αμφίσημα μηνύματα, την ώρα που το ΧΑ συνεχίζει να κινείται στον ρυθμό κυρίως των "εσωτερικών" εξελίξεων.

Συνεπώς, σήμερα η αγορά μας θα πρέπει να συγχρονισθεί καταρχήν με τις διεθνείς (έχοντας "χάσει" τη χθεσινή συνεδρίαση), αλλά κυρίως με όσα διαδραματίζονται ταχύτατα από την επιτάχυνση της κυβέρνησης να προλάβει τις προθεσμίες, το EWG, μέχρι την προεξόφληση των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ.

Στο εύρος των 725-730 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, έτοιμος για... δρασκελιά, αλλά παραμένουν οι επιφυλάξεις μήπως πρόκειται για ανοδική παγίδα. Στις 287 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται στο ΟΧΙ του κλάδου στη διόρθωση, με τον ΔΤΡ να "βλέπει" τις 300 μονάδες και τον FT 25 να έχει "πατήσει" τις 220 μονάδες.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της Τρίτης άλλαξαν χέρια 106,3 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 39,1 εκατ. ευρώ.

"Κλειδί" εύλογα είναι ο τραπεζικός κλάδος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, Αρη Ξενόφο, να εκτιμά (στο CNN Greece) πως τα μεγέθη που θα απαιτηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών δεν θα είναι τόσο ακραία και ότι το Ταμείο διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται στο πλαίσιο για τις ΑΜΚ, τη συμμετοχή των ιδιωτών και τη χορήγηση κρατικής βοήθειας.

Το "κλειδί" είναι οι τράπεζες, με ένα μέρος της αγοράς να προεξοφλεί εδώ και 2-3 εβδομάδες θετικές εξελίξεις, να ποντάρει και να αποκομίζει μεγαλύτερα ή μικρότερα κέρδη. Το ερώτημα είναι εάν στα επίπεδα των 300 μονάδων (για τον ΔΤΡ) καλύπτονται (ή όχι) οι προεξοφλούμενες εξελίξεις, ή εάν μας επιφυλάσσονται κι άλλες εκπλήξεις, ικανές να πυροδοτήσουν έναν ανοδικό κύκλο, που για τον ΔΤΡ, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), στοχεύει προς τις 380 μονάδες.

Ωστόσο, εκτός από τις τράπεζες, οι αγορές, το ΧΑ, συνεκτιμούν ήδη τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ενώ ήδη στα ξένα χρηματιστήρια επιμέρους κλάδοι, εισηγμένες, επηρεάζονται ανάλογα. Στα καθ' ημάς ο "χορός" της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών αρχίζει αύριο (με την Alpha Trust), ενώ από βδομάδα ακολουθούν σταδιακά οι άλλες εισηγμένες.

Για αυτό ας κρατήσουμε κι ένα μέρος των εκτιμήσεών μας για τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνονται, καθώς αρκετοί αναλυτές θεωρούν το τρίτο τρίμηνο ίσως το σημαντικότερο μέχρι τώρα, αφού αφομοιώνει τις πρώτες επιπτώσεις της "τραπεζικής αργίας", των capital controls, του προσωρινού "κλεισίματος" του χρηματιστηρίου και τόσων άλλων παρενεργειών.

Να δούμε το "τρίτο τρίμηνο", καθώς εκτός από τις τράπεζες που δικαιολογημένα μονοπωλούν το ενδιαφέρον και την προεξόφληση, υπάρχει κι η άλλη αγορά.

Τεχνικά για τον 25άρη η αντίδραση συνεχίζεται, με το stop για τους πωλητές/short να έχει ανέβει στις 213 μονάδες. Στηρίξεις πλέον οι 216 και 214 μονάδες, ενώ αντιστάσεις είναι στις 222 και στις 225 η κύριά μας. Για τον ΔΤΡ, που εδώ και μέρες (εύλογα ή όχι θα φανεί καταρχήν το Σάββατο) προέχει η υπέρβαση των 300 (πειστική με αύξηση τζίρου), με κύρια στόχευση προς την ευρύτερη περιοχή των 320 μονάδων.

Στα επιμέρους, ενδιαφέρουσα η τεχνική εικόνα για τη μετοχή των ΕΧΑΕ, αφού μετά τα 5,30 "βλέπουν" τα 5,80 ευρώ, για τα Ελληνικά Πετρέλαια υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η κατάκτηση των 6 ευρώ, ενώ για τη ΜΟΗ τα 11,95 ευρώ είναι άμεσος στόχος. Από τις μετοχές της 3άδας ενδιαφέρον παρουσιάζει-κυρίως τεχνικά- ο ΟΤΕ, καθώς σε ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 9,25 ευρώ θα μπορούσε να αντιδράσει περαιτέρω προς τα 10 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο, προφανώς η ανακοίνωση από την ΕΚΤ "λογαριασμού" που θα αρέσει στις "αγορές".

Να συνεκτιμηθεί πως για πολλά ξένα χρηματιστήρια (Wall Street, Φρανκφούρτη κ.ά.) ο Οκτώβριος είναι ένας πολύ αποδοτικός μήνας.

Ειδικότερα για τη Wall Street, που μετά την απόφαση της Fed υπέστη μία σημαντική ενδοσυνεδριακή διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος, ο Οκτώβριος 2015 τείνει να αναδειχθεί στον καλύτερο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στο ανοδικό momentum με πολλούς αγνώστους Χ, αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ενώ ο Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary) επιφυλάσσεται κατά πόσον οι 720 μονάδες θα μπορούσαν να είναι σημείο "make or break" για τον Γενικό Δείκτη.

Το ανοδικό "κλείσιμο" της Τρίτης εάν έχει συνέχεια και αύριο, κυρίως όμως τη Δευτέρα (οπότε θα γίνεται στο... ταμπλό η αποτίμηση των ανακοινώσεων της ΕΚΤ), θα μπορούσε -και μόνον τότε- να αποτελέσει σημείο αναφοράς για κίνηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v