Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αισιοδοξία για τα stress tests «γύρισε» τις τραπεζικές μετοχές

Οι εκτιμήσεις πηγών της ΤτΕ ότι ο «λογαριασμός» θα είναι καλύτερος των προσδοκιών και οι δηλώσεις για την ανάγκη να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους έφερε τις μετοχές των τραπεζών ξανά σε θετικό πρόσημο. Βοήθειες από τον ΟΠΑΠ.

Ανοδικά «γυρίζει» το Χ.Α., με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 να ακολουθούν υψηλότερα.

Από τις 255 στις 273 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς σταδιακά μετά τις 12:50 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς καταρχήν στους 4 συστημικούς τραπεζικούς τίτλους, με τη Eurobank να ξεκινά την κίνηση και τις Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank να ακολουθούν σχεδόν... αντανακλαστικά.

Από τις 706,92 στις 721,77 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, από τις 213,39 στις 218,05 μονάδες ο FT 25, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν το ανοδικό γύρισμα στις εξελίξεις που προοιωνίζονται στον τραπεζικό κλάδο.

Εντός του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλώνουν από κοινού Ντομπρόβσκις - Στουρνάρας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την όλη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ομίλων.

Μάλιστα σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία διαμορφώνεται η εκτίμηση πως ο τελικός λογαριασμός που θα ανακοινωθεί από την ΕΚΤ (νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου) θα είναι διαχειρίσιμος και ότι οι ιδιώτες επενδυτές και τα ξένα funds θα καλύψουν τη συμμετοχή που τους αναλογεί στον μέγιστο βαθμό.

Από το 0,679 στο 0,734 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με σταθερούς αγοραστές μετά τις 13:00, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις στη Eurobank και σχεδόν παράλληλα σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (χαμηλότερα και της χθεσινής συνεδρίασης), με το 38% να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της ΕΧΑΕ, με ενδιαφέρον στοιχείο το ότι πρόκειται για καθαρές συναλλαγές (χωρίς πακέτα-προσυμφωνημένες πράξεις).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v