Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Γυρίζουν» υψηλότερα οι τραπεζικές μετοχές

Σε θετικό έδαφος περνά η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 720 μονάδες, μετά το θετικό «γύρισμα» των τραπεζών. Ξεχωρίζει η Eurobank. Πιέσεις για ΟΤΕ, ηπιότερες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Ανοδος για κατασκευαστικές, ΟΛΠ, Μέτκα.

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδα πάνω από τις 720 μονάδες, καθώς οι τραπεζικές μετοχές κινούνται πλέον υψηλότερα, μετά και τις υποστηρικτικές δηλώσεις από Γιάννη Στουρνάρα και Βάλντις Ντομπρόφσκις αλλά και την εκτίμηση κύκλων της ΤτΕ ότι τα αποτελέσματα των stress test που ανακοινώνονται το Σάββατο θα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Στο κόκκινο το ΧΑ, με την πλειονότητα των βασικών δεικτών και μετοχών να κινείται (σχεδόν ) από την αρχή της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος.

Με ήπιες απώλειες τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με ρευστοποιήσεις από το πρώτο 5λεπτο στο ελληνικό.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, ο πρώτος που δέχθηκε τις ρευστοποιήσεις ορισμένων παικτών σε μία εμφανή προσπάθεια να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Εως τις 255 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών με απώλειες που προσέγγισαν το 5%, παρασύροντας από την αρχή χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη και τον FT25. 

Χαμηλές οι συναλλαγές, ακόμη χαμηλότερος ο τζίρος λιγότερος ακόμη και σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση (που επίσης ήταν μειωμένος συγκριτικά με το μ.ο της προηγούμενης εβδομάδας).

Συνεπώς ο τραπεζικός κλάδος με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις συνεχίζει χαμηλότερα θέτοντας σε δοκιμασία την περιοχή στήριξης των 245 μονάδων.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κίνηση αυτή του τραπεζικού κλάδου, μετά την τελευταία σημαντική ανοδική αντίδραση και μάλιστα μόλις λίγες μέρες πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Εως τα τέλη του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λένε Γ. Στουρνάρας- Β. Ντομπρόβσκις, με τον διοικητή της ΤτΕ να εμφανίζεται αισιόδοξος όχι μόνο για την σχετική διαδικασία αλλά και για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε νωρίτερα (και μετά τις δηλώσεις των δύο παραγόντων) πως στην αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, πως εν τέλει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα γίνει με το μέτριο σενάριο (και όχι τα χειρότερα, που αρχικά είχαν προβλεφθεί).

Ωστόσο μέχρι πριν λίγο, στις 11.50΄, οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονταν και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με την ΕΤΕ να υποχωρεί προς την δεύτερη βραχυπρόθεσμη στήριξη, ενώ πωλήσεις πραγματοποιούνταν και σε Πειραιώς, Alpha Bank. Θετική διαφοροποίηση μετά και τις υποστηρικτικές δηλώσεις, από τον τίτλο της Eurobank.

Από την 3άδα των μετοχών ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ εντονότερη πίεση ασκείτο στον ΟΤΕ, ηπιότερη στον ΟΠΑΠ ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ συναλλαγές πραγματοποιούνταν στα 5,30 ευρώ.

Στα 21,60 ευρώ με μικρές απώλειες η δεικτοβαρής Coca Cola, ενώ από τις...ανοδικές εξαιρέσεις του δείκτη παραμένει η ΜΕΤΚΑ στα 8,69 ευρώ. Κέρδη καταγράφουν ακόμη ΓΕΚΤέρνα, Ελλάκτωρ, αλλά και ο τίτλος του ΟΛΠ.

Λίγο πριν τις 12.00 οι συναλλαγές περιορίζονταν σε 6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v