Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καθοδική κίνηση με χαμηλό τζίρο

Πτωτικά κινούνται τα περισσότερα blue chips, σε μια συνεδρίαση χωρίς υψηλό όγκο συναλλαγών, πλην τραπεζών. Στην Alpha Bank εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες, ακολουθεί η Πειραιώς. Κρατάνε άμυνα Coca Cola και Μυτιληναίος.

Διορθώνουν οι τράπεζες, υποχωρεί η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Έως 2,65% χαμηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, πάνω από 1% οι απώλειες για τον FT 25, κατά 0,83% χάνει έδαφος ο Γενικός Δείκτης προς τις 720 μονάδες.

Η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται λόγω -κυρίως- των σταθερών ρευστοποιήσεων στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τους πωλητές να έχουν αποκτήσει προβάδισμα από τις 13:00-13:15 και μετά. Κάτι που αποτυπώνεται στην υψηλή συναλλακτικότητα των μετοχών(*), με ενδεικτική την περίπτωση της Eurobank, όπου έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 60 εκατ. τεμάχια (στις 14:40). Ανάλογη αυξημένη συναλλακτικότητα παρατηρείται και για τις Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.

Με το βλέμμα στο EWG οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, απ' όπου δεν αναμένεται κάποια θετική έκπληξη (λ.χ. πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ), έχοντας συνάμα προεξοφλήσει τα ενδεχόμενα αποτελέσματα των stress tests που η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μεθαύριο Σάββατο.

Στην αγορά λίγο έως πολύ το βασικό και το δυσμενές σενάριο τιμολογούνται όλο αυτό το διάστημα, με τον κλαδικό δείκτη να εκτείνεται έως τις 300-310 μονάδες (από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 μονάδων), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως, εάν η ΕΚΤ ανακοινώσει τα μεγέθη που λίγο έως πολύ φημολογούνται/κυκλοφορούν στην αγορά, ο κλάδος δεν θα έχει πολλά περιθώρια για να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα των 320 (προς τις 380 μονάδες). Πιθανότατα το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών να εστιασθεί σε επιμέρους κινήσεις σε μετοχές τραπεζών που θα ευνοούνται περισσότερο ή λιγότερο.

Εάν για παράδειγμα η τάδε τράπεζα καλύπτει και το δυσμενές σενάριο, θα μπορούσε να επιχειρηθεί μία μόχλευση στη συγκεκριμένη μετοχή. Το ενδεχόμενο της διαφοροποίησης θεωρείται ως ένα από τα επικρατέστερα για τη συνέχεια, που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεραπόδοση (ή το αντίθετο) τη μετοχή της μίας τράπεζας ή της άλλης.

Ωστόσο, χρήζει προσοχής η υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα και των 280 μονάδων, λίγο μετά τις 14:45, καθώς στις 275-270 μονάδες έχει διαμορφωθεί σημαντική ζώνη (βραχυπρόθεσμης) στήριξης, που επουδενί πρέπει να διασπασθεί καθοδικά.

Στο κόκκινο και οι 4 μετοχές, με μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank, μικρότερες για τη Eurobank.

Για μόλις τρεις μετοχές σημειωνόταν θετικό πρόσημο (Motor Oil, FF Group, Μυτιληναίο), για μόλις δύο σταθερή τιμή (Viohalco, Eurobank μετά τις 14:50).

Να συνεκτιμηθεί πως στο... κόκκινο κινούνται εδώ και ώρα στην πλειονότητά τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί προς τις 10.756 μονάδες, διορθώνοντας από τα αρχικά υψηλά ημέρας των 10.886 μονάδων. Ρευστοποιήσεις στο γερμανικό χρηματιστήριο μετά και τα νεότερα από την Deutsche Bank, που έρχονται να προστεθούν στα αρνητικά της Volkswagen.

(*) Στις 14:50 είχαν αλλάξει χέρια 107 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 22,9 εκατ. ευρώ. Το 48% του τζίρου είχε πραγματοποιηθεί στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v