Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Διψήφιες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο

Βαθύτερα στο κόκκινο κινείται το Χρηματιστήριο, με πιέσεις στις τράπεζες. Στο -13% Alpha και Eurobank. Ισχυρή πτώση για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΔΕΗ, Τιτάνα. Κάτω από 20 οι μετοχές που γράφουν κέρδη στο ταμπλό. Μέτριος ο τζίρος.

Ρευστοποιούν μία μέρα πριν την είδηση όσοι εδώ και μέρες "έτρεχαν" τις τράπεζες αγοράζοντας την προσδοκία.
Απώλειες πάνω από 9% για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να διορθώνει προς τις 245 μονάδες, μετρώντας όμως αθροιστικά κέρδη 41,73% σε μέτρηση μηνός.

Συνεχείς οι ρευστοποιήσεις/σταθερές οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, που από την αρχή της συνεδρίασης κλίνει όλο και χαμηλότερα, χάνοντας σημαντικό έδαφος (πλέον οι απώλειες φθάνουν στο 10,63%, σε διάστημα εβδομάδας).

Με διευρυνόμενες απώλειες τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FT 25 και οι επιμέρους κλαδικοί, αλλά με τον FT Mid Cap να έχει συγκριτικά πολύ ηπιότερη συμπεριφορά.

Αυξημένες οι συναλλαγές, καθώς επικεντρώνονται κυρίως στις "φθηνές" μετοχές του τραπεζικού κλάδου, μέτριος ο τζίρος μέχρι τις 13:40, που οι απώλειες του ΓΔ δεν είχαν ξεπεράσει το 2%. Σημείο καμπής για τη βραχυπρόθεσμη στάση των παικτών το "γύρισμα" του ΓΔ χαμηλότερα των 700 μονάδων, με το ποσοστό να ξεπερνά το 2%, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν εσπευσμένα πωλήσεις από τις τράπεζες μέχρι το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13:45 "γύρισε" σε αρνητικό έδαφος και η δεικτοβαρής Coca Cola, ενώ η Jumbo ήταν η μόνη από τις 25 του δείκτη που δεν είχε "κοκκινίσει".

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, στην παρούσα φάση επιβεβαιώνεται ο κανόνας "αγόραζε στην πληροφορία/προσδοκία - πούλα στην είδηση" και πλέον έχει έρθει η ώρα που η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για τα stress tests και τα κεφάλαια που εν τέλει θα απαιτηθούν.

Τα τελευταία σχόλιά μας αναφέρονταν στη "διπλή κορυφή" για τον Γενικό Δείκτη (σημείο αναφοράς οι 715, σημείο make or break οι 720 μον.), στα επίπεδα των 300 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών αλλά και στο γεγονός ότι στην αγορά προεξοφλούνταν σχεδόν το σύνολο των προσδοκιών για μία ανακεφαλαιοποίηση "κομμένη και ραμμένη στα μέτρα" των ισχυρών (και με σημαντικές απώλειες για τους υφιστάμενους μετόχους).

Απώλειες έως 9% για τη μετοχή της Εθνικής, που όμως ακόμη και στο 0,665 ευρώ μετρά ακόμη κέρδη 73,51% σε διάστημα μηνός. Εύλογα όσοι αποκομίζουν κέρδη σε αυτές τις τιμές σπεύδουν να μειώσουν ή και να κλείσουν τις θέσεις τους περνώντας από το ταμείο.

Ανάλογη εικόνα για τις άλλες τρεις του κλάδου, ωστόσο την τελευταία ώρα έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές σε μη τραπεζικές μετοχές, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και ακόμη 2-4 blue chips. Οπως αναφερόταν στα τελευταία σχόλια του Euro2day.gr ,ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η μη ρευστοποίηση σημαντικών θέσεων σε μη τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σε βραχυπρόθεσμη κλίση οι βασικοί δείκτες της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα οδηγήσουν απ' ό,τι φαίνεται τον μήνα σε αρνητικό "κλείσιμο", αλλά ο ΓΔ ακόμη "κρατά" κέρδη της τάξης του 7,23% συνολικά.

Ελεγχόμενες μέχρι πριν λίγο οι ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ,με τις πρώτες δύο μετοχές να έχουν περάσει και πάλι -σε εβδομαδιαία μέτρηση- σε αρνητικό έδαφος. Απώλειες 1,20% για τον ΟΠΑΠ που υποχώρησε μέχρι τα 8,18 ευρώ, κατά 3,32% η διόρθωση για τον ΟΠΑΠ, πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

Στα χαμηλά ημέρας των 21,37 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, παρέμεινε μέχρι τις 13:55 σε θετικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 70 εκατ. τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στη Eurobank, σε σύνολο 122 εκατ. τεμαχίων συνολικά. Το 52% του τζίρου πραγματοποιείται στις τράπεζες. Συνολικά είχαν γίνει 20,5 εκατ. ευρώ στις 14:00-14:05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v