Mικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η αγορά στρέφει την προσοχή της στα μέτωπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δόσης των 2 δισ. Κινητικότητα και για τις μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ. Θετικό στοιχείο η αύξηση του τζίρου.

Με το θέμα της δόσης των 2 δισ. ευρώ σε εκκρεμότητα και με τους τραπεζίτες να πιέζουν για αλλαγές της... τελευταίας στιγμής ολοκληρώνεται ο Οκτώβριος, με σημαντικά κέρδη κυρίως στις τράπεζες.

«Κλειδί» το ενδεχόμενο νέας κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων (μηνιαίων) κερδών και η ανθεκτικότητα συγκεκριμένων blue chips. Ζητούμενο η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 715 -720 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 250-260 για τον ΔΤΡ. Σε ένα επόμενο στάδιο, ο ΓΔ θα μπορούσε να κινηθεί προς την περιοχή των 730 και 750 μονάδων.

Τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με το Χ.Α. λίγες μονάδες πάνω από την περιοχή των 700 μονάδων.

Κατοχύρωση κερδών στον τραπεζικό κλάδο, με απώλειες 5,67% για τον κλαδικό δείκτη. Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Deutsche Bank, το ΑΕΠ προβλημάτισε τη Wall Street, και ο μήνας ολοκληρώνεται, σε γενικές γραμμές, με ικανοποιητικές αποδόσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια διεθνώς.

Παρότι το θέμα της Deutsche Bank θα έπρεπε να μας απασχολήσει περισσότερο, όταν μάλιστα έρχεται σε συνέχεια των όσων διαδραματίστηκαν με τη Volkswagen, θα περιοριστούμε στα καθ' ημάς, τουλάχιστον όσο η τάση -διεθνώς- παραμένει ανοδική και η αναμενόμενη διόρθωση μετατίθεται όλο και πιο πίσω χρονικά.

Στο Χ.Α. η προσοχή είναι μεν στραμμένη στις εξελίξεις που «τρέχουν» με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως παράλληλα εξελίσσονται τα ζητήματα που αφορούν στη δόση των 2 δισ. ευρώ, στο θέμα των πλειστηριασμών κ.λπ.

Απελευθερώνονται από Δευτέρα οι πλειστηριασμοί, ένα το κρατούμενο, καθώς η κυβέρνηση δεν ανανέωσε την παράταση της υπουργικής απόφασης. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε χθες στις τράπεζες!

Για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη καθώς από το χθεσινό EWG δεν προέκυψε κάποια θεαματική έκπληξη, που θα έλυνε άμεσα την εκκρεμότητα. Για σκληρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Αθήνα έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί.

Και στο Χ.Α., η διόρθωση ήλθε μετά από ένα ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων με αθροιστικά κέρδη 6,17% και ένα επταήμερο σερί με συνολική απόδοση 41,04% για τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τη «μέτρηση» του Θανάση Σταυρόπουλου.

Συναλλαγές 177,3 εκατ. τεμαχίων και τζίρος 43 εκατ. ευρώ θεωρούνται ικανοποιητικά μεγέθη, με τις τελευταίες συνεδριάσεις να μην απαντούν εισέτι στο κατά πόσον ευρισκόμαστε σε «αλλαγή τάσης ή ιδανική παγίδα» (*).

Το ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με θετικό πρόσημο (για τους βασικούς δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών, που παρακολουθούνται) αναμφίβολα αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο το παιχνίδι/στοίχημα προεξόφλησης που στηρίχθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο ολοκληρώνεται. Με θεαματικό «δίπλωμα» του ΔΤΡ από τις 155 έως τις 300 μονάδες, πλην όμως από Δευτέρα (και) το Χ.Α. εισέρχεται στην επόμενη -καθοριστικότερη- φάση της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ομίλων.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, οι τράπεζες ζητούν αλλαγές στο... παρά ένα για τον νόμο, σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος αναφέρεται και στον κίνδυνο να υποστούν συντριπτική αραίωση (δηλαδή απαξίωση) ποσοστού οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, που εν μέρει εξηγούν την επίσπευση της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων τόσο στη χθεσινή όσο και στη συνεδρίαση της Τρίτης. Νεότερα στο... παρά ένα, που πιθανότατα θα οδηγήσουν αρκετούς παίκτες να προχωρήσουν σε νέες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές θέσεις τους, σε ευρύτερη κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών.

Το 40% σε διάστημα επτά συνεδριάσεων είναι ένα σημαντικότατο δέλεαρ για όσους «έτρεξαν» με τον κλάδο, ποντάροντας ακριβώς στη μόχλευση που θα δημιουργούσε η προεξόφληση και όχι η συμμετοχή τους στις επικείμενες ΑΜΚ.

Γι' αυτό μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης είχαμε θεωρήσει τις 300 μονάδες (για τον ΔΤΡ) σημείο αναφοράς - πιθανής καμπής και είχαμε εστιάσει στον διαμορφωμένο σχηματισμό «διπλής κορυφής» στις 715 μονάδες για τον Γ.Δ.

Τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου και διεθνώς παρατηρείται το φαινόμενο βασικοί δείκτες να διαμορφώνονται κοντά στις «κορυφές του μήνα», δίνοντας την αίσθηση (ή μήπως την... ψευδαίσθηση) πως επίκειται άμεσα ένας επόμενος ανοδικός κύκλος, προκειμένου το «κεφάλαιο» να κλείσει με σημαντικά κέρδη το 2015.

Τεχνικά οι περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν στο να επανατοποθετηθεί κάποιος ή να σπεύσει να λάβει τώρα θέσεις στις αγορές μετοχών, όμως ο δείκτης «φόβου»/VIX θα πρέπει να μας καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικούς (**).

Ας επανέλθουμε όμως στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, τουλάχιστον όσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων. Για τον FT 25 η κοντινότερη στήριξη είναι στις 214, με stop για τους αγοραστές στις 213-212 μονάδες και αντιστάσεις στις 218 και στις 222 μονάδες. Ωστόσο, προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων και δη των 208 μονάδων, εάν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Για τον ΔΤΡ οι περισσότεροι συμφωνούν πως στήριξη είναι οι 250-260, με stop για έναν αγοραστή στις 255 μονάδες.

Στα επιμέρους, οι μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ κ.ά. δείχνουν αξιοθαύμαστη αντοχή και γι' αυτό παραμένουν σε συνεχή παρακολούθηση.

Να συνεκτιμηθεί πως η ευρύτερη περιοχή των 720 μονάδων για τον Γ.Δ. είναι ένα πολύ σημαντικό επίπεδο καθώς ορίζεται από την κύρια μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση, με τον Ηλία Ζαχαράκη να θυμίζει πως τέτοιες ζώνες τιμών για να διασπασθούν ανοδικά χρειάζονται αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, αρκετές συνεδριάσεις χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

Πρακτικά, μέχρι να μας πείσει η αγορά πως επίκειται η επόμενη κίνηση, τα μεγάλα ανοίγματα καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

(*) Χρήσιμα τα όσα «ανέβηκαν» χθες στον Εκηβόλο, καθώς αναφέρονται σε χρονικά/στατιστικά στοιχεία αρκετών ετών. Πιθανότατα για τον Γ.Δ. η περιοχή των 720 μονάδων παραμένει σημείο καμπής/make or break.

(**) Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα συμπληρώσουμε τη χθεσινή ανάρτησή μας (αναπαράγοντας μέτρηση του φίλου Δ.Μ.) με διαγράμματα του VIX και του SPX. Να συνεκτιμηθεί πως στην τελευταία ανοδική αντίδραση, νεότερα τοπικά υψηλά κατέγραψαν μόνο δύο βασικοί δείκτες, ο SPX στη Wall Street και ο DAX στη Φρανκφούρτη. Πρακτικά, στα δύο «κέντρα ισχύος», ΗΠΑ και Γερμανία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v