Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διορθωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Τα ψιλά γράμματα του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος. Με αρνητικό πρόσημο τα περισσότερα blue chips και οι τέσσερις τράπεζες.

Μικρή διόρθωση στο Χ.Α., με... ουρά ρευστοποιήσεων στις τράπεζες και ήπιες απώλειες για μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Στο επίκεντρο, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων 30'-35' της συνεδρίασης οι χαμηλές συναλλαγές, ο ελάχιστος τζίρος, με τον Δείκτη Τραπεζών να υποχωρεί οριακά κάτω από το όριο των 260 μονάδων.

Στις 250-260 μονάδες έχει διαμορφωθεί η σημαντική βραχυμεσοπρόθεσμη στήριξη για τον κλαδικό δείκτη και για τη συνέχεια μένει να φανεί εάν στη διόρθωση των τραπεζικών μετοχών θα ενεργοποιηθούν εντολές αγορών και στους 4 τίτλους του κλάδου.

Χαμηλός ο τζίρος, με το μεγαλύτερο μέρος να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ειδικότερα δε σε Εθνική και Eurobank, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να ακολουθούν. Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια 41 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα σχεδόν 27 εκατ. τεμάχια στη μετοχή της Eurobank. Στα 4,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 62% στις τράπεζες και στην Εθνική πάνω από 900 χιλιάδες ευρώ. Στις 15/34 η αναλογία ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη, οι 710 μονάδες αποδείχτηκαν στην αρχή της συνεδρίασης ανθεκτική βραχυπρόθεσμη περιοχή στήριξης, με λίγες εντολές αγοράς σε ΟΤΕ και ΔΕΗ να υποστηρίζουν τους δείκτες.

Σημειωτέον πως ο FT 25 ήταν ο πρώτος δείκτης (από τους βασικούς) που μετά το αρχικό χαμηλό «γύρισε» έστω σε οριακά θετικό πρόσημο. Αλλαγή κλίματος, που σχεδόν άμεσα αποτυπώθηκε στο ανοδικό «γύρισμα» κι άλλων μετοχών όπως των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco και ακόμη λίγων σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η σε γενικές γραμμές ισορροπημένη εικόνα της αγοράς παραπέμπει στην προσπάθεια των ισχυρών χεριών να διατηρήσουν το ανοδικό momentum (στο 9,16% η απόδοση του Γ.Δ. σε διάστημα μηνός, στο 50,58% για τον ΔΤΡ), να μη χαλάσει το καλό κλίμα που σταδιακά διαμορφώθηκε μέσα στον Οκτώβριο.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους βασικούς δείκτες σε... αναμονή (των κινήσεων της ΕΚΤ), με τον DAX να ενισχύεται 0,32% στις 10.836 μονάδες. Με μικρές απώλειες ο CAC 40 στο Παρίσι, χαμηλότερα ο Euronext 100.

Στα καθ' ημάς πάλι, στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμά πως όσο συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις τράπεζες, η αγορά θα διατηρείται χαμηλότερα των κρίσιμων 720 μονάδων, με ζητούμενο την επιβεβαίωση των 710-705 μονάδων στην περίπτωση που διευρυνθεί η διόρθωση.

Επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους μετοχές, με τον ΟΤΕ στα 8,79-8,89 ευρώ, θυμίζοντας πως χθες αντέδρασε έως τα 9,19 ευρώ. Στα 5,28-5,37 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με αγοραστές από τα χαμηλά ημέρας, στις 11:10, με ζητούμενο να μη χαθεί η περιοχή των 5,30 ευρώ. Στα 8,26-8,32 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με το διάγραμμα του Οργανισμού να παραπέμπει σε κλίση χαμηλότερα προς τα 8,20 ευρώ.

Έως τα 21,62 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν «δίχτυ ασφαλείας» για τον FT 25 και τον Γ.Δ., απορροφώντας σημαντικό μέρος από την κατά 2,74% διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, λίγο μετά τις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v