ΧΑ: Πώς θα διατηρηθεί το ανοδικό momentum και τον Νοέμβριο

Με προίκα το συν 7,2% του Οκτωβρίου (απόδοση ΓΔ) και με τις προϋποθέσεις πως δεν θα διαταραχθεί αρνητικά το κλίμα στις ξένες αγορές και την ομαλή υλοποίηση των ΑΜΚ, ο Νοέμβριος θα μπορούσε να αποβεί ένας θετικός μήνας για το χρηματιστήριο. Τα τεχνικά «ζητούμενα».

ΧΑ: Πώς θα διατηρηθεί το ανοδικό momentum και τον Νοέμβριο

Και από Δευτέρα πάλι με τις τράπεζες στο προσκήνιο, με τις εξελίξεις στον κλάδο να περνούν στην τελική φάση μιας διαδικασίας που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας τον Οκτώβριο.

Μετά από έναν καλό μήνα (συνήθως ο Οκτώβριος εθεωρείτο... κόκκινος) για τις διεθνείς αγορές και το ΧΑ, ο Νοέμβριος ξεκινά με περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ελληνική αγορά.

Με τον μήνα που χρηματιστηριακά ξεκινά από την περιοχή των 700 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη), των 209 (για τον FT2 5) και από τις 252 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών να συμπεριλαμβάνει εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δεύτερο πακέτο μέτρων, την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, και σε διεθνές επίπεδο τις προσδοκίες για τις όποιες ενέργειες της Fed και της ΕΚΤ.

Κατά κανόνα ο Νοέμβριος είναι μήνας καλός για τις αγορές με τη ελληνική να επικεντρώνεται κυρίως στην διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των συστημικών ομίλων.

Στην αναλυτική θεματογραφία του Euro2day.gr αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στη σχετική διαδικασία από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, την εκτίμηση της Κομισιόν (που χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του stress tests) μέχρι τους στόχους του Μαξίμου και τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ισχυροί ιδιώτες επενδυτές στις επερχόμενες ΑΜΚ.

Με προίκα το συν 7,2% του Οκτωβρίου (απόδοση ΓΔ) και με τις προυποθέσεις πως δεν θα διαταραχθεί αρνητικά το κλίμα στις ξένες αγορές και την ομαλή υλοποίηση των ΑΜΚ ο Νοέμβριος θα μπορούσε να αποβεί ένας θετικός μήνας για το χρηματιστήριο.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής επικεντρώνεται σε 3-4 παραμέτρους, που θα μπορούσαν να συντηρήσουν το βραχυ-μεσοπρόθεσμα ανοδικό momentum ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 780 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτές οι παράμετροι θεωρούνται:

-η μέση ημερήσια αύξηση συναλλαγών και τζίρου που επιτεύχθηκε στην διάρκεια της προεξόφλησης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από την ΕΚΤ,
-η ενεργότερη συμμετοχή ισχυρών "ξένων χεριών" που έχουν λόγους για να συντηρηθεί το θετικό κλίμα στην αγορά,
- η γενικότερη ενθαρρυντική εικόνα αρκετών εισηγμένων- σηματωρών και blue chips από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση,
- η προεξόφληση πως η κυβέρνηση θα περάσει και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων (κι ενώ θα έχει αρθεί η πολύ σημαντική εκκρεμότητα των stress tests και των αμκ) με ότι αυτό συνεπάγεται για επί μέρους θέματα που σχετίζονται με την οικονομία.

Σημαντική ήταν η αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 41,4% (αυξημένη 7,3% σε σχέση με την προηγούμενη) λόγω των σημαντικών κινήσεων που έγιναν κυρίως στις τράπεζες. Στην πλειονότητα τους αφορούσε σε ρευστοποίηση θέσεων με σκοπό την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών κάτι που- υπό προυποθέσεις- μπορεί στη συνέχεια να εισφέρει επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο συγκεκριμένοι ξένοι παίκτες έμειναν εντός παιδιάς σε μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και Coca Cola, ενίσχυσαν τις θέσεις τους σε ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ ενώ δεν τις μείωσαν σε TITAN, ΜΕΤΚΑ, Lamda Develpment, Grivalia, Jumbo.

Εάν σε αυτές τις μετοχές-σηματωρούς του FT25 δεν σημειωθούν σημαντικές πωλήσεις (προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή στις αμκ των τραπεζών) τα περιθώρια σημαντικής υποχώρησης του δείκτη θα είναι περιορισμένα. Προφανώς και θα εξαρτηθεί εάν τα "ισχυρά χέρια" θα τραβήξουν ρευστότητα/κεφάλαια από μη τραπεζικά χαρτιά για να καλύψουν θέσεις τους σε τραπεζικά ωστόσο οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι μάλλον ενθαρρυντικές. Πρακτικά εάν δεν αποσυρθούν σημαντικά κεφάλαια από 3-4 δεικτοβαρείς μετοχές (κυρίως από Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ ) για τον FT25 θα είναι εφικτή η επιβεβαίωση των 195 μονάδων (και των 680 για τον ΓΔ με σημείο αναφοράς πάντα τις 666 μονάδες).

Η αναδιάταξη των δεικτών MSCI σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου μπορεί να συντηρήσει το ενδιαφέρον για τις μη τραπεζικές μετοχές/εισηγμένες. Η αρχή έγινε με την Alpha Trust- Ανδρομέδα, την Τρίτη ανακοινώνει ο Σαράντης, την Πέμπτη ΟΤΕ, Coca Cola (πριν το άνοιγμα), και ΤΙΤΑΝ.

Κρίσιμη για τις διαθέσεις των παικτών θεωρείται η ανταπόκριση των ομολογιούχων στην πρόταση εξαγοράς με την σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται για την Πειραιώς στις 4 Νοεμβρίου και την Alpha Bank στις 6 του μήνα. Την Τετάρτη διεξάγεται η δημοπρασία των 3μηνων εντόκων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ (κουπόνι δημοπρασίας Οκτωβρίου 2,7%).

Αυτά τα επί μέρους (αποτελέσματα, ομολογιούχοι, κλείσιμο προαπαιτούμενων- έγκριση υπό δόσης 2 δις ευρώ) μπορεί να συντηρήσουν ένα καλό κλίμα που θα διευκόλυνε και τις αμκ των τραπεζών.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη ζητούμενο είναι κατ΄αρχή η επιβεβαίωση των στηρίξεων (680 μονάδων) η δοκιμασία των "τοπικών υψηλών" των 730 μονάδων με κλειδί την περιοχή των 300 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Θυμίζουμε, πως στις 731 μονάδες σημειώθηκε για τον ΓΔ η υψηλότερη τιμή μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ, την Δευτέρα 3 Αυγούστου. Πέριξ αυτής της ευρύτερης περιοχής έχει διαμορφωθεί και το σημείο καμπής (στις 720 το make or break για τον ΓΔ) όπου θα καθορισθεί η συνέχεια (είτε προς τις 760/780 είτε για τις 680 και χαμηλότερα).

Στις 300 μονάδες έχει διαμορφωθεί σχηματισμός "διπλής κορυφής" για τον Δείκτη Τραπεζών που αντέδρασε από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 μονάδων σε ένα θεματικό "δίπλωμα" με σημαντικές υπεραξίες για τις μετοχές του κλάδου και περισσότερο για Εθνική και Eurobank αλλά και Πειραιώς, Alpha Bank.

Πρακτικά η συνέχεια (μέχρις ότου ολοκληρωθούν και οι 4 αμκ- υπολογίζεται έως τις αρχές Δεκεμβρίου) εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη της διαδικασίας, την ανταπόκριση των ξένων επενδυτών ενώ από την επιτυχία (ή όχι) του εγχειρήματος θα δοθεί ένα θετικό (ή αρνητικό) μήνυμα για την αγορά. Η ουσία είναι, πως μία επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων, να δημιουργήσει προυποθέσεις μόχλευσης για τις μετοχές των εισηγμένων του FT25 (αλλά και του FT Mid Cap, που τελευταία παρουσιάζει σχετική κινητικότητα).

Ολα αυτά με την βασική προυπόθεση πως η μάχη που δίνει σε πολλαπλά μέτωπα η κυβέρνηση θα έχει και νίκες.

Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή γίνεται εκτενής αναφορά για τα...κυβερνητικά μέτωπα, τις επισκέψεις Μοσκοβισί και Σουλτς, τα "αγκάθια" για τον δρόμο προς την υπό δόση των 2 δις ευρώ.

Αυτά με τις ευχές για έναν καλό μήνα...

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 701,22 μονάδες με πτώση 1,58%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 2,87% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 1,86%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσωπικά- Οικιακά Προϊόντα (+2,81%), Ασφάλειες (+2,04%) και Εμπόριο (+1,59%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-9,9%), Τηλεπικοινωνίες (-6,31%) και Τεχνολογία (-3,89%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος Εκδοτική (100%), Ακρίτας (42,37%), Altec (37,50%), Dionic (31,11%), Χατζηκρανιώτη (29,67%), ΑΕΓΕΚ (18,42%), Alpha Αστικά Ακίνητα (11,25%), Έλαστρον (10,86%), Σελόντα (10%) και ΕΚΤΕΡ (9,02%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Euromedica (-48,30%), Lavipharm (-40,74%), Λανακάμ (-26,93%), Audiovisual (-22,95%), Μπουτάρης (-19,10%), AXON Συμμετοχών (-18,97%), Νάκας Μουσική (-18,88%), Παπουτσάνης (-18,18%), Alpha Bank (-16,06%) και Μουζάκης (-15,25%).

Διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v