Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζουν με διψήφια κέρδη Alpha-Eurobank

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πιέσεων σε Εθνική-Πειραιώς αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Υπεραποδίδουν και σήμερα Eurobank και Alpha. Κέρδη και για Lamda, Jumbo, Aegean. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Συνεχίζουν οι τράπεζες, φρενάρουν τα blue chips, με το Χ.Α. να αντιδρά προς την περιοχή των 725-730 μονάδων.

Με... ουρά ανεκτέλεστων εντολών αγοράς, από το «κλείσιμο» ακόμη της χθεσινής συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος ξεπερνά και πάλι το όριο των 300 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές/μέτριο τζίρο σε συνέχεια από xθες.

Στις τράπεζες το (κυρίως) βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών, που ποντάρουν στην προεξόφληση των θετικότερων εξελίξεων για τους συστημικούς ομίλους του πιστωτικού κλάδου, με εμφανή τη διαφοροποίηση στις επιμέρους 4 μετοχές.

Ωστόσο, στα «υψηλά ημέρας» λίγο πριν από τις 10:55 εντάθηκαν οι εντολές πώλησης στη μετοχή της Εθνικής, με συνέπεια το αρνητικό «γύρισμα» της μετοχής έως 3,50%, παρασύροντας τον κλαδικό δείκτη από τις 310 προς τις 302 μονάδες, με χαμηλό ημέρας (στην αρχή της συνεδρίασης) στις 294 μονάδες.

Στο διάστημα 10:55-11:05, οπότε και το σημαντικότερο μέρος των πωλήσεων σε θέσεις στην Εθνική αλλά και σε blue chips, ο τζίρος αυξήθηκε κατά τι σε απόλυτο αριθμό (σε αξία), με την ΕΤΕ να διολισθαίνει ακόμη χαμηλότερα(*).

Αγοραστές από τα χαμηλά των 721,88 (για τον Γενικό Δείκτη) και των 216,67 μονάδων (για τον FT 25) ενεργοποιήθηκαν λίγο πριν από τις 11:15, με αποτέλεσμα το εκ νέου θετικό «γύρισμα» της αγοράς, για να ξανακυλήσει και πάλι χαμηλότερα στα αμέσως επόμενα 5'.

Με διψήφιο ποσοστό συνεχίζουν Alpha Bank, Eurobank, με μονοψήφιο η Πειραιώς, σε αρνητικό έδαφος «γύρισε» η Εθνική μετά τις πρώτες συναλλαγές έως το 0,736 ευρώ.

Ο κλαδικός δείκτης υπερβαίνει την αντίσταση των 300 μονάδων, με στόχο την κίνηση έως τις 320 (καταρχήν σημείο αναφοράς), αν και για να έχει συνέχεια η αντίδραση απαιτείται ενίσχυση τζίρου, επαναφορά της ΕΤΕ πάνω από το 0,78 ευρώ, με παράλληλη εισροή και νέων κεφαλαίων/ρευστότητας.

Προσώρας η τεχνική εικόνα του ΔΤΡ δεν προοιωνίζεται άμεση προσέγγιση των 320 μονάδων, με ζητούμενο την επιβεβαίωση (τουλάχιστον και σε κλείσιμο) των 300 μονάδων, καθώς οι τελευταίες σημαντικές αποδόσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ρευστοποιήσεις/κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σήμερα-αύριο.

Εμφανής η διαφοροποίηση των 4 τραπεζικών μετοχών, με αποδόσεις που... ζαλίζουν. Ειδικότερα για τη μετοχή της Eurobank η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 41,18% και στο 120% σε διάστημα μηνός. Για της Alpha Bank οι αποδόσεις είναι 18,71% και 80,43% αντίστοιχα, για τη μετοχή της Πειραιώς στο 10% και στο 59% και τέλος, με απώλειες 7,79% και κέρδη 94,52% αντίστοιχα για τον τίτλο της Εθνικής.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 11:05-11:10, εξαιρουμένων των τραπεζικών μετοχών, οι εξαιρέσεις για τον FT 25 περιορίζονταν σε μόλις 3-4 τίτλους και συγκεκριμένα των Αεροπορίας Αιγαίου, Jumbo και δευτερευόντως των ΜΕΤΚΑ και ΟΛΠ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών (σ.σ. στην περιοχή των 300 μονάδων για τον ΔΤΡ) θα πρέπει να αναμένονται ρευστοποιήσεις, με σκοπό την κατοχύρωση/κλείδωμα βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Με τον ΔΤΡ να ενισχύεται 6,33% σε διάστημα εβδομάδας και σωρευτικά 90% σε μέτρηση μηνός, οι όποιες ρευστοποιήσεις -με βάση αυτή τη λογική- θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος του στοιχήματος προεξόφλησης.

Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών, κυρίως όσων διατηρούν θέσεις σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola. «Κλειδί» θεωρείται η στάση των εν λόγω επενδυτών, καθώς από το αν θα προχωρήσουν σε μείωση των θέσεών τους σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola, προκειμένου να καλύψουν αντίστοιχες στις ΑΜΚ των τραπεζών, θα εξαρτηθεί η πορεία του FT 25 και του Γ.Δ.

Νωρίτερα στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνταν στα 8,60-8,86 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 8,08-8,15 ευρώ, της ΔΕΗ στα 5,22-5,26 ευρώ. Στα 21,69-21,80 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, μετοχή που όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο εξακολουθεί να λειτουργεί ως... ρυθμιστής/εξισορροπητής για τον FT 25.

(*) Με τη μετοχή της Εθνικής στις 11:25 να υποχωρεί έως 7,30% στο 0,67 ευρώ από το 0,736 ευρώ, θυμίζοντας πως η αντίσταση του 0,79 ευρώ αποδεικνύεται -μέχρι τώρα- ιδιαιτέρως ανθεκτική.

Πάνω από 160 εκατ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια, με περίπου 110+ στη Eurobank. Στα 15 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 78% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v