H μεταποίηση ώθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άνοδος 165 μονάδων για τον Dow Jones, σε χαμηλό μήνα ο χρυσός και στο Χ.Α. οι τράπεζες... ξεσάλωσαν.Με ποσοστό 16,05% καταγράφηκε ρεκόρ ανόδου, με επαναφορά του Δείκτη Τραπεζών προς την ευρύτερη περιοχή των 300 μονάδων, ενισχύοντας την τεχνική εικόνα του δείκτη. Υπενθυμίζεται ο τελευταίος «κυματισμός» του ΔΤΡ από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 έως τις 300 μονάδες, οπισθοχώρηση προς τις 255 και εκ νέου αντίδραση χθες έως τις 292,12 με υψηλό συνεδρίασης στις 294,75 μονάδες.
Εύλογο το ερώτημα καταρχήν για τις ξένες αγορές, εάν προετοιμάζονται για ένα παραδοσιακό... year-end rally, όπως εύστοχα μας θύμιζε χθες ο Γιώργος Α. Σαββάκης, όταν η τεχνική εικόνα για τον S&P 500 παραπέμπει σε διόρθωση και ο DAX βρίσκεται σε υπεραγορασμένη ζώνη.(*)
Ζητούμενο (και) για το ελληνικό χρηματιστήριο, η διατήρηση της ανοδικής τάσης στα ξένα, του θετικού momentum και της διάθεσης των παικτών να «τραβήξουν» τις αγορές υψηλότερα. Παρά τα περί του αντιθέτου μηνύματα, που εδώ και μέρες εκπέμπει ο δείκτης «φόβου»/VIX. Η ουσία είναι πως εάν τα ισχυρά χέρια θέλουν συνέχιση του παιχνιδιού, μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να το πετύχουν. Fed και ΕΚΤ δείχνουν να κρατούν τα «κλειδιά» της περαιτέρω ανόδου των αγορών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και το Χ.Α., με τους ξένους (και όσους Έλληνες ενεργούν εκτός συνόρων) μπορεί να «τραβηχτεί» ανάλογα υψηλότερα, με απώτερο στόχο να παραμένουν οι 780 μονάδες ή αντίστοιχα οι 360 μονάδες για τον ΔΤΡ.
Άλλωστε στο Χ.Α. το παιχνίδι, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, καθορίζεται από εκείνους τους κύκλους που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα των stress tests κ.λπ. είναι όντως αυτά που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, τις πραγματικές ανάγκες των συστημικών ομίλων. Εάν έτσι θέλουν, τότε έτσι μπορεί να κάνουν πως είναι..., σημείωνε χθες έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος αναφερόταν στην προεξόφληση που επιχειρήθηκε στον κλάδο, με ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Πράγματι ο κλάδος εντυπωσίασε χθες, οι αποδόσεις θα πρέπει να ικανοποίησαν και τους πλέον απαιτητικούς risky παίκτες και θιασώτες της αδρεναλίνης, σε μία συνεδρίαση πρωτόγνωρης συγκέντρωσης συναλλαγών (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων, ειδικά στην περίπτωση της Eurobank). Η επαναφορά του ΔΤΡ προς την ευρύτερη περιοχή των 300 μονάδων ενισχύει εκ νέου το σενάριο της προσέγγισης του στόχου των 360 (κατ' άλλους των 350 μονάδων). Γι' αυτό απαιτείται πειστική ανοδική διάσπαση καταρχήν των 300 μονάδων και βλέπουμε.
Η εξήγηση που δόθηκε για τη χθεσινή υπεραντίδραση του τραπεζικού κλάδου αφορούσε την... έκπληξη που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, «κομμένες και ραμμένες» στις χρηματοδοτικές ανάγκες των δανειστών και τα 10 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, αν και πιο λογική μού φαίνεται η προσέγγιση που επιχειρεί ο Χρήστος Κίτσιος. Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του αναφέρεται στο νέο τοπίο μετά την υπαναχώρηση της DG Comp. Στην αγορά έχει καταστεί σαφής η πρόθεση των δανειστών αυτές οι ΑΜΚ των συστημικών ομίλων να πετύχουν, να καλυφθούν, με τις προϋποθέσεις και τους όρους που οι ίδιοι θέτουν(**).
Ο ελιγμός της DG Comp (ήταν η Αρχή που νομίζω ένα μήνα πριν προειδοποιούσε για υπέρογκες κεφαλαιακές ανάγκες κ.ά.) προφανώς και διευρύνει το πεδίο δράσης των ξένων παικτών, που στο ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως ξαναβρίσκουν μία γεννήτρια δημιουργίας βραχυπρόθεσμων θεαματικών αποδόσεων. Το «δίπλωμα» του ΔΤΡ, παρότι συντελέστηκε με μέτριους τζίρους, ήταν ενδεικτικό.
Όπως εξηγούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, αυτό που επιχειρήθηκε να προεξοφληθεί στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η βεβαιότητα πλέον των παικτών πως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προορίζεται να πετύχει. Εκτίμηση προεξόφλησης, που συγχρονίζεται με ανάλογη που επιχειρείται ήδη για τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές. Εάν όντως επιβεβαιωθεί το δεύτερο στοίχημα, της αξιολόγησης, τότε πράγματι στο Χ.Α. συντρέχουν λόγοι για κάτι καλύτερο, ίσως και πάνω από τα όρια των 780 ή 800 μονάδων σε προοπτική «κλεισίματος» έτους.
Αλλά ας μην προτρέχουμε τόσο, καθώς το επόμενο κρίσιμο διάστημα καλύπτει ένα «κολασμένο» 15νθήμερο για την κυβέρνηση, όπου διακυβεύονται αρκετά.
Στις λεπτομέρειες και στα στατιστικά του αντιστρές ράλι στις τράπεζες αναφέρθηκε αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σημειώνοντας τα 29άρια των Alpha Bank και Eurobank, το 18% της Πειραιώς και το 7,6% της Εθνικής. Ερώτημα η χθεσινή «βουτιά» της μετοχής της Attica Bank, ευχάριστη έκπληξη η αφύπνιση των warrants. Ειδικότερα για το ΑΛΦΑτπ η συνεδρίαση ήταν εντυπωσιακή, σε σημείο που ορισμένοι διερωτήθηκαν εάν υπάρχουν ελπίδες για τη λήξη τους (της επικείμενης σειράς).
Στα υπόψη των ημερών η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, με ΟΤΕ, Coca Cola να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, ενώ δεν θα πρέπει να διαλάθει τις προσοχής μας η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών (με μικροπροσθήκες, όπως αναφέρονται στο σχετικό θέμα), με βάση τις τιμές κλεισίματος της 20ής Νοεμβρίου, αλλά και άμεσα η επικείμενη αναδιάταξη στον MSCI Greece. Η τελευταία αφορά κυρίως στις ΔΕΗ και Motor Oil, η πρώτη μετοχές/εισηγμένες της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας (με εστίαση στις 5 επιλαχούσες, δηλαδή Intralot, Autohellas, Fourlis, ΟΛΘ, Σωληνουργεία Κορίνθου).
Στα τεχνικά, πάντα με βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, το πολύ μίας εβδομάδας/5 συνεδριάσεων, για τον FT 25 στις 217 πρώτη κρίσιμη περιοχή θεωρούνται οι 222 μονάδες, από τη στιγμή που για τον Γ.Δ. φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τη χθεσινή συνεδρίαση οι 718 μονάδες (σχετική ανάρτησή μας στον Εκηβόλο).
Σημαντικό το ότι έχουν ανέβει λίγο τα stop μας στις 694 για τον Γ.Δ., στις 207 για τον FT 25, ενώ στα επιμέρους για τον ΟΠΑΠ έχει επίσης ανέβει στα 8 ευρώ. Για την ΕΧΑΕ τα 5,84 ευρώ δείχνουν εφικτά, ΕΛΠΕ, MotorOil και ΜΕΤΚΑ έχουν ξεκάθαρη τάση, ειδικότερα δε για τα Ελληνικά Πετρέλαια ζητούμενο είναι τα 5,60 ευρώ, όπως τα 11,95 ευρώ για τη Motor Oil. Για τη ΜΕΤΚΑ η πρόκληση γράφει το 9άρι μπροστά, ενώ για κάθε ενδεχόμενο «ετοιμοπόλεμη» εμφανίζεται και η Coca Cola. Το «υψηλό 52 εβδομάδων» παραμένει σταθερά στόχος σε «κλείσιμο έτους».
Επιπλέον για τον FT 25 η περιοχή των 222 μονάδων θέλει λίγο παραπάνω προσοχή, καθώς εάν διασπαστεί ανοδικά το καθοδικό κανάλι/γραμμή τάσης μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα εντολές αγορών από «παίκτες εξωτερικού».
Το τελευταίο σχετίζεται και με την παρατήρηση φίλου, σύμφωνα με τον οποίο το τελευταίο διάστημα που στο Χ.Α. ενεργούν κυρίως ξένοι (και «ξένοι»), έχει αποκτήσει μερικά από τα χαρακτηριστικά των ξένων, κυρίως forex αγορών, με π.χ. σπάσιμο γραμμών τάσης με δέκατα των λεπτών, ή ακύρωση σχηματισμών και μετά αντίστροφη πορεία κ.λπ.
Ερώτημα για τον ΔΤΡ εάν τελικά θα χρειαστούν (ή όχι) reverse splits για τις τραπεζικές μετοχές, ή υπάρχει πρόνοια που θα διαφοροποιεί το καθεστώς. Στα υπόψη...
(*) Σχετική ανάλυση στην ενότητα stocklearning/Traders...
(**) Εύλογα τα ερωτήματα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κατά πόσον με αυτή την «τρίτη ανακεφαλαιοποίηση» επουλώνονται οι κεφαλαιακές «πληγές» των τραπεζών και το κυριότερο, για την πραγματική οικονομία, την κοινωνία, εάν και πότε θα μπορέσουν να διαδραματίσουν εκ νέου τον λειτουργικό ρόλο τους.