Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος με «μοχλό» τις τράπεζες

Διψήφια κέρδη καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, μετά τα αποτελέσματα των stress tests. Εως και 29% υψηλότερα Alpha και Eurobank, υπεραποδίδουν και οι Εθνική, Πειραιώς. Συνεχίζουν ανοδικά Coca Cola, ΕΧΑΕ, Motor Oil. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Ανοδικό ξεκίνημα, με μοχλό την έως 12% αντίδραση του τραπεζικού κλάδου. Με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, ο μεν κλαδικός δείκτης επανακάμπτει προς τις 280 μονάδες (από τις 255), οι δε κύριοι πάνω από τις κρίσιμες στηρίξεις.

Συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι συναλλαγές είναι αρκετές καθώς εστιάζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ο τζίρος παραμένει μέτριος, δεδομένης της περιορισμένης εμπορευσιμότητας μη τραπεζικών τίτλων, τουλάχιστον στα πρώτα 20'-25' της συνεδρίασης(*).

Πάνω από τις 710 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υψηλότερα των 210 ο FT 25, με κινητήριο κλάδο τον τραπεζικό.

Καταρχήν αποτίμηση των εξελίξεων που αφορούν στον τραπεζικό κλάδο, ενθαρρυντικές από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται (από το άνοιγμα) η στήριξη της ευρύτερης περιοχής των 250 μονάδων. Θυμίζω την κίνηση του ΔΤΡ από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 έως τις 300 μονάδες, επίπεδα απ' όπου οπισθοχώρησε προς τις 255 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μένοντας στον κλάδο, από τις μέχρι τώρα κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών φαίνεται ότι η τελευταία διόρθωση παρέπεμπε περισσότερο σε λελογισμένη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών/θέσεων, σε «εξαέρωση» μετά το θεαματικό 100% του κλαδικού δείκτη. Με τον ΔΤΡ στις 278 μονάδες, η απόδοση εβδομάδας κυμαίνεται στο 4,27% και στο 75,14% σε μέτρηση μηνός. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί σημαντικό το ότι ο κλάδος κρατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας ανοδικής αντίδρασής του, αν και ακόμη είμαστε στην αρχή.

Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η διάθεση όσων παικτών επιχειρήσουν να ρευστοποιήσουν θέσεις τους στις τράπεζες, πριν οι διοικήσεις των ομίλων προχωρήσουν σε επισημοποίηση των ακριβών όρων βάσει των οποίων θα προχωρήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, με ζητούμενο πάντα την επιβεβαίωση της στήριξης των 250 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.

Με διψήφια ποσοστά αντέδρασαν νωρίτερα οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank (που χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια), με μονοψήφιο των Εθνικής και Πειραιώς. Για τη μετοχή-σηματωρό του κλάδου, την Εθνική, να συνεκτιμηθεί πως πολύ ανθεκτική αποδείχτηκε η αντίσταση στο 0,79 ευρώ. Νωρίτερα η μετοχή έφτασε έως το 0,734, σημειώνοντας κέρδη 94,75% σε διάστημα μηνός. Για την Εθνική να συνεκτιμηθεί το... ράλι με το οποίο υποδέχτηκε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Με το 58% του τζίρου στις τράπεζες αλλά πάνω από το 80% σε απόλυτο ποσοστό συναλλαγών, τα πρώτα 40' εξελίσσονται με το Χ.Α. σε ανοδική φορά, με περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση στα «υψηλά ημέρας», με τους παίκτες σε αμυντική στάση (σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola) και με επιμέρους κινήσεις σε Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Motor Oil.

Όσον αφορά στις μετοχές-σηματωρούς, στη δεικτοβαρή Coca Cola οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο φθάνοντας έως τα 21,58 ευρώ (υψηλό τα 22,35 ευρώ από τις 12/8), σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ μικτές τάσεις, με μικρά κέρδη για τον ΟΠΑΠ (8,05-8,21 ευρώ), απώλειες για τον ΟΤΕ (8,38-8,59 ευρώ) περίπου όσο και η ΔΕΗ, που διαμορφώνεται στα 5,18-5,31 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 135 εκατ. μετοχές (τα 105 εκατ. μόνο στην Eurobank...). Με μικρές απώλειες τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v