Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο limit up Eurobank και Alpha

Yπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος μετά τα stress tests, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 715 μονάδες. Στο +29% Alpha Bank και Eurobank. Kέρδη υψηλότερα του 7% για Εθνική και Πειραιώς. Βοήθειες και από Coca Cola, ΟΛΠ. Πτώση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Folli. Μέτριος ο τζίρος.

Υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος, "πιάνει" πάλι τις 715 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Με κατακόρυφα αυξημένες τις συναλλαγές αλλά μέτριο τζίρο, η αγορά αποτιμά θετικά τις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται στις τράπεζες. Στο πώς είδαν οι ξένοι το αποτέλεσμα του stress test αποδίδουν παράγοντες της αγοράς το "τρέξιμο" των 4 μετοχών των συστημικών πιστωτικών ομίλων, αλλά και τη στάση τους στις επιμέρους κινήσεις τους ξεχωριστά.

Καλύτερα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η JP Morgan, που από νωρίς φέρεται να "τρέχει" πρόγραμμα αγορών για λογαριασμό πελατών της. Παράλληλα παράγοντες των 4 ομίλων εκτιμούν ανάλογα την κατάσταση, με τους Καραμούζη - Καραβία να θεωρούν απόλυτα διαχειρίσιμες τις κεφαλαιακές ανάγκες για τον όμιλο της Eurobank.

Εως 15% νωρίτερα η αντίδραση για τον Δείκτη Τραπεζών που μετά την τελευταία υποχώρηση (από τις 300 προς τις 255 μονάδες) επανακάμπτει προς τα "τοπικά υψηλά", με διψήφια ποσοστά για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς (με τις πρώτες δύο κοντά στο limit up), την Πειραιώς στο 10,50% και με μονοψήφιο την Εθνική στο 0,731 ευρώ.

Εύλογα η προσοχή (και) των βραχυπρόθεσμων παικτών παραμένει στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες αποδόσεις, με θεαματική κινητικότητα για τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων αλλά και για τα warrants των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής. Ενδεικτικό το έως 50% του ΑΛΦΑ τπ, ενώ στο 30% η διακύμανση του ΕΤΕ τπ.

Με... overdrive ο τραπεζικός κλάδος, στο... ρελαντί το υπόλοιπο του FT 25. Πάνω από το 85% των συναλλαγών στις τράπεζες, περισσότερο από το 75% του τζίρου στις μετοχές του κλάδου. Στοιχεία ενδεικτικά της τραπεζοβαρούς μετατόπισης του (κυρίως) βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού που συνεχίζεται στον κλάδο, με μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Coca Cola να υποστηρίζουν την κίνηση των τραπεζών.

Είναι ενδεικτικό πως στις 19 από τις 25 μετοχές του δείκτη (πλην τραπεζών) ο συνολικός τζίρος περιορίζεται στο μόλις 25%, με αισθητά μειωμένη τη συναλλακτικότητα σε μετοχές/εισηγμένες που είχαν υποστηρίξει την τελευταία ανοδική αντίδραση.

Ωστόσο χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ενθαρρυντικές ενδείξεις τη σταθερότητα που δείχνουν μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola (που διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα των δεικτών), την ικανοποιητική εισροή ρευστότητας σε μετοχές αυτής της ομάδας (πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέχρι τώρα δεν φεύγουν κεφάλαια από μη τραπεζικά προς τραπεζικά χαρτιά), τη σταθεροποιητική διακύμανση μετοχών-σηματωρών όπως των Μυτιληναίου, Motor Oil, Αεροπορίας Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακής κ.ά.

Πρακτικά με μέτριες αγορές συντηρείται η ανοδική φορά του ΟΤΕ (έως τα 8,59 ευρώ), του ΟΠΑΠ (έως τα 8,21 ευρώ), αλλά και της ΔΕΗ, που όσο δεν χάνει (σε κλείσιμο) τα 5,20 ευρώ διατηρεί το momentum της.

Εξισορροπητική η Coca Cola, με συναλλαγές στο εύρος των 21,48 έως 21,75 ευρώ, πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά στον στόχο των 22,35 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων από τις 12 Αυγούστου).

Εως τα 11,46 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΜΟΗ, που δείχνει πως θα "δοκιμάσει" τα 11,60 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων από τις 29 Οκτωβρίου).

Λίγο πριν τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 300 εκατ. μετοχές (τα σχεδόν 200 μόνο στη Eurobank) αξίας 26 εκατ. ευρώ, με τα 19,5 εκατ. ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Ο μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει στη Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v