"Παλεύει" με τις 700 μονάδες το ΧΑ, καθώς ο τραπεζικός κλάδος εδώ και ώρα υποχωρεί με διψήφιο ποσοστό, χάνοντας νωρίτερα και το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 230 μονάδων.Με απώλειες που ξεπερνούν το (τουλάχιστον) 10% και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων, η συνεδρίαση έχει βαφτεί στο... κόκκινο και για έναν σημαντικό αριθμό μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κατηγορίας.
Με αρκετές συναλλαγές στα όρια και λίγο χαμηλότερα των 700 μονάδων, κυρίως όμως με σταθερές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, έχει δημιουργηθεί ένα πτωτικό κλίμα/διάθεση που παρασύρει και άλλους παίκτες σε ανάλογες κινήσεις.
Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σαφώς καλύτερη, αλλά στο ελληνικό η προσοχή των ενεργών παικτών παραμένει επικεντρωμένη στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών αλλά και στις άμεσες εκκρεμότητες που θα πρέπει να αρθούν το αργότερο έως την Κυριακή-Δευτέρα, ώστε στο Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου να λυθεί και το θέμα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Η έκθεση της Κομισιόν που προβλέπει άλλα δύο χρόνια ύφεσης δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις τους και σε τραπεζικές και μη μετοχές.
Οπως εξηγούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, το ΧΑ βρίσκεται σε μέγγενη πωλήσεων από όσους δεν θέλουν να μείνουν στις τράπεζες (και ρευστοποιούν θέσεις τους σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank), αλλά και όσους ακριβώς επειδή αναζητούν ρευστότητα/κεφάλαια για να συμμετάσχουν στις α.μ.κ. των τεσσάρων ομίλων "αφαιμάσσουν" ρευστότητα από τίτλους άλλων, μη τραπεζικών χαρτιών.
Ομως, μέχρι τώρα (*) οι κινήσεις και των μεν και των δε παραπέμπουν σε προσεκτικές, επιλεγμένες και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, προκειμένου να μην επιδεινωθεί το όλο κλίμα.
Ζητούμενο παράλληλα να διαφυλαχθούν, όσο αυτό είναι εφικτό, οι αποτιμήσεις των μη τραπεζικών εισηγμένων και των blue chips απ' όπου επιχειρηματίες και θεσμικοί αντλούν ρευστότητα.
Η υποχώρηση του FT 25 προς τις 208 μονάδες υποχρεώνει ειδικά τους βραχυπρόθεσμους να είναι σε επιφυλακή, την ώρα που για τον Δείκτη Τραπεζών έχει χαθεί η στήριξη των 230, με τις σωρευτικές απώλειες να φτάνουν πλέον το 23% σε εβδομαδιαία μέτρηση.
Παρ' όλα αυτά σε μηνιαία προσέγγιση ο κλαδικός δείκτης ακόμη εμφανίζει θετική απόδοση της τάξης του 40%, γεγονός που εξηγεί τις συνεχιζόμενες πωλήσεις σε μετοχές του κλάδου. Να συνεκτιμηθεί πως σε διάστημα μηνός για την Εθνική η απόδοση είναι 56,67%, για την Alpha Bank 21,75%, για την Eurobank 75%, ενώ αρνητική είναι η απόδοση (1,45%) για την Πειραιώς, πάντα στο ίδιο διάστημα.
Εκ περιτροπής οι πωλήσεις στην 3άδα των μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με θετική απόδοση για τον Οργανισμό και αρνητική σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Να συνεκτιμηθεί πως για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχει αρχίσει και εμφανίζεται -τεχνικά- πρόβλημα με τη βραχυπρόθεσμη φορά τους.
Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων (ΟΤΕ, Coca Cola) επηρεάζει διαφορετικά τις μετοχές των δύο εισηγμένων, καθώς στον ΟΤΕ υπερισχύουν οι αγοραστές, σε αντίθεση με την Coca Cola όπου σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης παρατηρείται μερική κατοχύρωση υπεραξιών. Στο 15,47% η μηνιαία απόδοση για τη μετοχή της εισηγμένης, κάτι που δικαιολογεί τις σημερινές πωλήσεις από τα επίπεδα των 22,09 ευρώ.
Από τις λίγες μετοχές του FT 25 που κινούνται κόντρα στη διόρθωση, αγορές γίνονται σε Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Grivalia και ΕΧΑΕ.
Σ.σ. λίγο μετά τις 14:35 ο τζίρος ξεπερνούσε το όριο των 20 εκατ. ευρώ (το 45% στις τράπεζες), ενώ από τα 125 εκατ. μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια τα 58 είχαν γίνει στη Eurobank και άλλα 31 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς.