Σε δοκιμασία και πάλι οι 700 μονάδες, συνέπεια της νέας υποχώρησης του τραπεζικού κλάδου αλλά και των ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων σε μετοχές-σηματωρούς.Μικτές τάσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των ενεργειών της ΕΚΤ και του Μ. Ντράγκι, με τον δείκτη-σηματωρό DAX να «δοκιμάζεται» στην περιοχή των 10.800 μονάδων.
Διευρυνόμενες οι απώλειες για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ προς τις 230 μονάδες, παρασύροντας χαμηλότερα του ορίου των 700 μονάδων τον Γενικό Δείκτη, με σημείο στήριξης λίγο χαμηλότερα, στις 695 μονάδες.
Ωστόσο κάτι που διαφοροποιεί τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις είναι η περιορισμένη συναλλακτικότητα και ο χαμηλός τζίρος(*).
Σταθερές οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ενώ από την αρχή της συνεδρίασης συγκριτικά αυξημένες πωλήσεις έχουν ενεργοποιηθεί στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τις πωλήσεις στη μετοχή του Οργανισμού και στην πολύ πιθανή επιβολή επιπλέον φόρου στα παιχνίδια του Οργανισμού (σ.σ. ΚΙΝΟ).
Στις 231,25 μονάδες το μέχρι τώρα «χαμηλό ημέρας» για τον ΔΤΡ, θυμίζοντας πως και στη χθεσινή συνεδρίαση είχε υποχωρήσει έως τις 238,84 μονάδες, ενώ στις 30 Οκτωβρίου είχε και πάλι «δοκιμάσει» τις 230 μονάδες. Συνεπώς η βραχυπρόθεσμη ζώνη τιμών που μας αφορά για την παρακολούθηση του ΔΤΡ θεωρείται αυτή πέριξ των 230 μονάδων.
Σημαντικές οι αθροιστικές απώλειες για τις 3 από τις 4 μετοχές του κλάδου, καθώς η Εθνική, που νωρίτερα υποχώρησε έως το 0,583 ευρώ, «μετρά» 23,25% σε διάστημα εβδομάδας. Έως το 0,114 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με συνολικές απώλειες 16,15% στο ίδιο διάστημα, ενώ για την Πειραιώς διαμορφώνεται σε 28%. Εξαίρεση παραμένει η μετοχή της Eurobank, που σε διάστημα εβδομάδας σημειώνει θετικό πρόσημο 5,88% και 80% σε μηνιαία μέτρηση.
Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με πωλήσεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά αγοραστές στον ΟΤΕ, που ανακοίνωσε αύξηση 13,3% στα κέρδη εννεαμήνου. Έως τα 8,90 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ χαμηλότερα, στα 7,76 ευρώ, υποχώρησε του ΟΠΑΠ και έως τα 4,90 ευρώ της ΔΕΗ. Αρνητική εξέλιξη η υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ χαμηλότερα των 5 ευρώ (επιστρέφει στα επίπεδα της 14ης/10), ενώ για τον ΟΠΑΠ τα «χαμηλά ημέρας» των 7,76 ευρώ παραπέμπουν σε ακόμη παλιότερη συνεδρίαση της 14ης/9, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση 30-60 ημερών.
Στο επίκεντρο και λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ο όμιλος της Coca Cola, με τη μετοχή να διορθώνει νωρίτερα έως τα 21,76 ευρώ. Με εβδομαδιαία απόδοση 1,76% και 16,37% σε διάστημα μηνός, η δεικτοβαρής Coca Cola παραμένει ένας πολύ χρήσιμος ρυθμιστής για τη διαμόρφωση της τάσης των FT 25 και Γ.Δ.
Από τις άλλες μετοχές του FT 25 το ενδιαφέρον εστιάζεται σε Motor Oil, Κύπρου, ΕΧΑΕ, Intralot και ακόμη 2-4 τίτλους της μεγάλης κατηγορίας. Αυτό γιατί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας σχεδόν όλη η προσοχή έχει στραφεί στις 4 μετοχές του τραπεζικού κλάδου και δευτερευόντως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ενδεικτικό το ότι ο τζίρος στις υπόλοιπες 17 μετοχές έχει περιοριστεί στο μόλις 6%, όταν το 93%+ επικεντρώνεται σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola.
Στις 11:25 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 55 εκατ. τεμάχια (περισσότερα από 30 εκατ. στη μετοχή της Eurobank), με συνολικό τζίρο μόλις 7 εκατ. ευρώ από τα οποία το 53% στις τράπεζες.