Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Φλερτάρει με τις 700 μονάδες ο ΓΔ

Ισχυρές πιέσεις, για μία ακόμη συνεδρίαση, στις μετοχές των τραπεζών. Διψήφιες απώλειες και υψηλός τζίρος για Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Σε χαμηλότερα επίπεδα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Σε θετικό έδαφος Coca Cola και Τιτάν από τον FTSE 25.

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, σταθεροποιούνται για τον Δείκτη Τραπεζών, με τη ροή συναλλαγών (πωλήσεων/αγορών) να παραμένει ελεγχόμενη.

Εως τις 704,56 μονάδες στα χαμηλότερα ημέρας ο ΓΔ λίγο μετά τις 12:35, έως τις 238,84 ο τραπεζικός δείκτης, καθώς για τις 3 από τις 4 μετοχές του κλάδου απώλειες διαμορφώνονται σε διψήφιο ποσοστό.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις/πιέσεις λίγο μετά τις 13:30, όταν ενεργοποιήθηκαν εντολές σε ΔΕΗ αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Την τελευταία ώρα πωλήσεις γίνονται και σε μετοχές των ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Κύπρου, Jumbo, Viohalco, Grivalia, FF Group και Αεροπορίας Αιγαίου.

Παρά τη διόρθωση που κυριαρχεί για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips, οι μέχρι πριν λίγο (*) συναλλαγές/τζίροι κινούνται σε λογικό πλαίσιο. Πιθανότατα πρόκειται για πωλήσεις που γίνονται και λόγω των επικείμενων ΑΜΚ των 4 συστημικών τραπεζών, πλην όμως η ροή παραμένει ελεγχόμενη. Κι αυτό θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης οπισθοχώρησης του ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Σταθερά μεταξύ 11-13% οι απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών, που νωρίτερα έχασε τη σημαντική στήριξη των 255/250 διορθώνοντας έως τις 238,84 μονάδες, συνέπεια των επιθετικότερων πωλήσεων σε Πειραιώς αλλά και σε Alpha Bank, Eurobank.

Το περίεργο είναι πως παρά τον διαχωρισμό των τελευταίων συνεδριάσεων μεταξύ Alpha Bank/Eurobank vs Εθνικής/Πειραιώς, σήμερα οι πρώτες δύο υποχωρούν, η μεν Alpha Bank κατά 15,55% έως το 0,13 ευρώ, η δε Eurobank με 15,91% έως το 0,037 του ευρώ. Με απώλειες 21,57% "βουτά" στο 0,08 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς. Για τη μετοχή της ΕΤΕ (μείον 8,33% στο 0,605 ευρώ) ειδική αναφορά έχει γίνει νωρίτερα στον Εκηβόλο, λόγω της καθοδικής διάσπασης του 0,60 ευρώ (και επιστροφής της μετοχής στα επίπεδα της 16ης Οκτωβρίου).

Συνολικά στις τράπεζες πραγματοποιείται το 65% του τζίρου, που μέχρι τις 14:15 περιοριζόταν σε μέτρια επίπεδα. Σαφώς μεγαλύτερο το ποσοστό επί των συναλλαγών, καθώς από τα 215 εκατ. μετοχές που συνολικά είχαν αλλάξει χέρια, τα 115 εκατ. είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε μία μετοχή, αυτή της Eurobank.

Πάντως το θέμα απασχολεί την επενδυτική κοινότητα και από μία άλλη πλευρά, αυτή της συμμετοχής (ή μάλλον αποκλεισμού...) της ισότιμης συμμετοχής των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται αναλυτικά στα όσα διημείφθησαν στη συνέντευξη Τύπου του ΣΜΕΧΑ, νωρίτερα στην Αθήνα.

Με τις τράπεζες στο επίκεντρο, η υποχώρηση του ενδιαφέροντος για τις άλλες μετοχές/εισηγμένες θεωρείται εύλογη, με ενδεικτική τη χαμηλή συναλλακτικότητα σε μετοχές των ΟΛΠ, Lamda Development, ΓΕΚ/Τέρνα κ.ά. αυτής της κατηγορίας.

Ενθαρρυντική η μέχρι τώρα εικόνα από τη διακύμανση της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και άλλων μετοχών- σηματωρών, με πρώτη και καλύτερη τη δεικτοβαρή Coca Cola.

Σταθερά σε θετικό έδαφος η μετοχή της Coca Cola, που παραμένει στο εύρος των 21,87-22,25 ευρώ, με τον ΤΙΤΑΝα να είναι η δεύτερη μετοχή με θετικό πρόσημο λίγο πριν τις 14:30.

Σ.σ. στις 14:30 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 27 εκατ. ευρώ, με το 65% στις τραπεζικές μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v