ΧΑ: Διψήφια πτώση για τον τραπεζικό κλάδο

Στην περιοχή των 710 μονάδων υποχωρεί το ΧΑ, με ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Απώλειες υψηλότερες του 13% για Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Στο -6% η Εθνική. Με αρνητικό πρόσημο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στήριξη στον ΓΔ από Coca Cola, Ελλάκτωρ. Σχεδόν το 60% του τζίρου στις τράπεζες.

Με κλιμακούμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, το ΧΑ πλησιάζει και πάλι «επικίνδυνα» προς το όριο των 700 μονάδων. Πάνω από 13% η διόρθωση για τον Δείκτη Τραπεζών, που δοκιμάζεται στη στήριξη των 255/250 μονάδων.

Μόλις 2'-3' διάρκεσε η αντίδραση του Γενικού Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να κλίνει χαμηλότερα μετά τις πρώτες εντολές πώλησης που πέρασαν στο σύστημα, με στόχευση στον τίτλο της Εθνικής.

Σχεδόν αντανακλαστική η ακολουθία ρευστοποιήσεων στις άλλες τρεις μετοχές του κλάδου και στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25.

Την ώρα που στο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μεικτές τάσεις, στο ΧΑ επικρατούν οι κινήσεις προεξόφλησης ενόψει των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου στους 4 συστημικούς ομίλους.

Οπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, έτσι και στα πρώτα 40'-45' σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές μετοχές, με τη Eurobank να έχει το σχεδόν μισό των συνολικών τεμαχίων που αλλάζουν χέρια.

Πάνω από το 60% του τζίρου στις τράπεζες, με πρώτη την Εθνική και τη Eurobank να ακολουθεί.

Σταθεροί και σήμερα οι πωλητές στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και οι αγοραστές στην Coca Cola, που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση λειτουργεί ως "αντιστάθμιση" στην πίεση/υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.

Ο Δείκτης Τραπεζών από τα αρχικά υψηλότερα επίπεδα των 285 μονάδων πολύ γρήγορα και χωρίς σοβαρές αντιστάσεις υποχώρησε περί τις 30 μονάδες χαμηλότερα, για να βρεθεί στη ζώνη των 255, όπου και η σημαντικότερη περιοχή στήριξης για τον δείκτη. Στο προσυνεδριακό σχόλιο γινόταν αναλυτική αναφορά/περιγραφή της τελευταίας διαδρομής του κλαδικού δείκτη, με πιθανότερο σενάριο αυτό της επανυποχώρησης προς τις 255 μονάδες.

Μετά τις 11:30 οι πωλήσεις και στις 4 τραπεζικές μετοχές εντάθηκαν, την ώρα που «κλειδί» (κυρίως) για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η συμπεριφορά των ισχυρών χεριών και ο κίνδυνος να μειώσουν τις θέσεις τους σε μη τραπεζικά χαρτιά πέραν των αντοχών της αγοράς.

Για τον Γενικό Δείκτη η συνέχιση της υποχώρησης από τις 720 χαμηλότερα προς τις 709 θεωρείται λίγο-πολύ αναμενόμενη, με πολύ πιθανή την εκ νέου δοκιμασία του ΓΔ στο όριο των 700 μονάδων. Θυμίζω πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο ΓΔ είχε υποχωρήσει έως τις 694,89, για να κλείσει τελικά στις 701,22 μονάδες.

Ωστόσο η διόρθωση της Παρασκευής έγινε κυρίως λόγω της υποχώρησης κατά 7,08% του Δείκτη Τραπεζών στις 251,72 μονάδες, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της ευρύτερης περιοχής στήριξης για τον τραπεζικό κλάδο.

Νέες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Εθνικής, που υποχωρεί χαμηλότερα προς το 0,61 ευρώ, θυμίζοντας πως έρχεται από διόρθωση μετά την αδυναμία επαναπροσέγγισης του 0,79 ευρώ (ισχυρότατη αντίσταση).

Σημαντικότερες απώλειες για Alpha Bank (μείον 13,73%), Πειραιώς (μείον 16,67%) και 15,91% για τη Eurobank.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, που και χθες είχε εμφανισθεί επιφυλακτικό για τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου, υποστηρίζει ότι ο κύκλος διόρθωσης για τις μετοχές θα είναι ευρύτερος.

Ομως πέραν των τραπεζικών, πωλήσεις έχουν ενεργοποιηθεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με την τιμή και των τριών να χάνει κι άλλο έδαφος.

Συγκριτικά περισσότερες οι συναλλαγές/τζίρος σήμερα στη ΔΕΗ, μετριότερος σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ακριβώς αντίθετη εικόνα από τη χθεσινή συνεδρίαση, κάτι που δημιουργεί την εντύπωση πως έχουν ξεκινήσει προγράμματα πωλήσεων και στους τρεις τίτλους, μέρος των οποίων αποδίδεται στις αναμενόμενες κινήσεις κατοχύρωσης ρευστότητας/κεφαλαίων από παίκτες οι οποίοι θα καλύψουν τις α.μ.κ. των τραπεζών.

Μόλις 3 μετοχές από τις 25 κινούνται ανοδικά και συγκεκριμένα οι Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Coca Cola. Η μετοχή της τελευταίας, όπως αναμενόταν άλλωστε, λειτουργεί και σήμερα σαν... φρένο στη διόρθωση του μεγαλύτερου μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εως τα 22,21 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Coca Cola, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια αντιστάθμισης/εξισορρόπησης, πλησιάζοντας έτσι ακόμη εγγύτερα στην "κορυφή 52 εβδομάδων" που έχει διαμορφωθεί στα 22,35 ευρώ.

Αναμενόμενη η κίνηση για τη μετοχή της Coca Cola, κάτι που τις τελευταίες 3-4 ημέρες προεξοφλείται και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. Λίγα Συμβόλαια, είναι αλήθεια, στη μετοχή της Coca Cola, πλην όμως και τα 14 ΣΜΕ ανοίγουν σε υψηλότερα επίπεδα, διατηρώντας σταθερά ένα μικρό premium.

Μετά τις 11:30 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε πάνω από 1,75% πλησιάζοντας προς το όριο των 700 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραφε απώλειες της τάξεως του 13,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v