Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα μη τραπεζικά blue chips δίνουν την τάση

Πτωτικό ξεκίνημα στο ΧΑ με τις τράπεζες να πιέζονται χαμηλότερα και τον ΓΔ να κινείται προς τις 700 μονάδες. Στον ρυθμό των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών κινείται η αγορά. Οι εκτιμήσεις για τις εκροές και τα «αντίβαρα». Τα τεχνικά όρια για τους δείκτες.

Κέρδη στις ευρωαγορές με στήριξη Ντράγκι, πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια και στο ΧΑ συνεχίστηκε η διόρθωση, με...τούμπα του τραπεζικού κλάδου.

Οσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας για την αγορά, δηλαδή μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση, παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός πτωτικού κύκλου, που σηματοδοτήθηκε από την αποτυχία υπέρβασης των 730 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 310 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναλύονται οι λόγοι και οι αφορμές για τους οποίους στις τράπεζες συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις 4 μετοχές των ομίλων που προχωρούν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σε μία συνεδρίαση που ο κλαδικός δείκτης από τις 284,99 υποχώρησε έως τις 234,85, για να διαμορφωθεί τελικά στις 252,66 μονάδες, με απώλειες 10,53%.

Οι διοικήσεις των 4 συστημικών ομίλων προχωρούν η κάθε μία ξεχωριστά στην προσπάθεια εξεύρεσης των απαραίτητων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, απευθυνόμενες ουσιαστικά στην ίδια δεξαμενή επενδυτών, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται στο τέλος, συνολικά. Η χθεσινή συνεδρίαση κατέδειξε πως ο αρχικός διαχωρισμός των 4 σε δύο ζεύγη, των Alpha Bank/Eurobank vs Εθνικής/Πειραιώς, ενείχε αρκετό ρίσκο, κάτι που φρόντισε να μας το υπενθυμίσει το χθεσινό "άδειασμα" και στις 4 μετοχές.

Για νέα ομάδα βασικών επενδυτών στη Eurobank κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος, με τον όμιλο να είναι πολύ πιο κοντά στο να απογαλακτισθεί από το ΤΧΣ/Δημόσιο. Η Αναστασία Παπαϊωάννου σημειώνει ότι η Πειραιώς άνοιξε το βιβλίο με "προίκα" 600 εκατ. ευρώ, με αξιωματούχο της Ε.Ε να εκτιμά (στο Reuters) πως τα 10 δισ. ευρώ του ESM θα φτάσουν για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο κλάδος είναι ακόμη σχετικά στην αρχή της σχετικής διαδικασίας, που κατ' εκτίμηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο διάστημα, πάντως όχι πέραν των αρχών Δεκεμβρίου και για τους 4 ομίλους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι παίκτες θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί με την προοπτική της ταλαιπωρίας και των αναταράξεων, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Η διακύμανση του ΔΤΡ είναι ενδεικτική των περιθωρίων στα οποία θα μπορούσε να κινηθεί ο κλαδικός δείκτης, καθώς από τα ιστορικά ελάχιστα των 155 μον. (στις αρχές Οκτωβρίου) "δίπλωσε" προς τις 300, για να διορθώσει έως τις 255, να αντιδράσει εκ νέου έως τις 310 και στη συνέχεια να υποχωρήσει φθάνοντας χθες μέχρι τις 235 μονάδες. Το γεγονός πως σε κλείσιμο παρέμεινε εντός της ζώνης στήριξης των 250-255 μονάδων είναι ενθαρρυντικό, καθώς απαιτούνται αντοχές για τη συνέχεια.

Προσώρας στην αγορά κινούνται σχεδόν αποκλειστικά "βραχυπρόθεσμα κεφάλαια", προερχόμενα κυρίως από κωδικούς του εξωτερικού, την ώρα που ο ΣΜΕΧΑ απευθύνει για πολλοστή φορά αίτημα συμμετοχής στη διαδικασία των α.μ.κ. και των "ελληνικών κεφαλαίων". Το τελευταίο φαίνεται πολύ δύσκολο, ωστόσο ο Σύνδεσμος των Χρηματιστών ορθά θέτει και πάλι τα αυτονόητα, αλλά σε... ώτα μη ακουόντων, απ' ό,τι φοβάμαι.

Ζητούμενο για αυτό το διάστημα ταλαιπωρίας είναι καταρχήν η συντήρηση δυνάμεων σε "μη τραπεζικές θέσεις", κάτι που για πρώτη φορά μετά από 4-5 συνεδριάσεις επιχειρήθηκε και απέδωσε χθες στη μετοχή του ΟΤΕ.

Ωστόσο εκροές ρευστότητας από μη τραπεζικά χαρτιά συνεχίζονται, με μέτρο και σχετικό έλεγχο, πλην όμως η μεταφορά κεφαλαίων θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη. Στις 276,7 εκατ. οι μετοχές που άλλαξαν χέρια, συνολικής αξίας 43,7 εκατ. ευρώ, τζίρος ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με την συνεδρίαση της Τρίτης. Θα χρειαστεί να δούμε σήμερα-αύριο εάν μπαίνουν στην αγορά νέα κεφάλαια (πρακτικά τζίρος που σταδιακά θα ξεπερνά τα 48-50 εκατ. ευρώ), κατά πόσον κατοχυρώνονται θέσεις σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά και άλλων blue chips.

Μέχρι τώρα στο ΧΑ ενεργούν κυρίως βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και το ερώτημα ανθρώπων της αγοράς είναι εάν κάποια στιγμή θα ενεργοποιούνταν και παίκτες οι οποίοι ποντάρουν λίγο πιο πέρα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των α.μ.κ. και των 4 ομίλων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ τονίζει πως η 2η λίστα προαπαιτούμενων ξεκλειδώνει τα 10 δισ. ευρώ, με την αξιολόγηση να είναι ένα εύλογο ποντάρισμα όσων βλέπουν και λίγο πιο πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση. Το ενδεχόμενο ένταξης και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ήταν ένα ικανό δέλεαρ για όσους θεωρούν ότι το ΧΑ έχει περιθώρια ανόδου. Ωστόσο αυτό είναι ένα... στοίχημα που αφορά στην περίοδο που θα ολοκληρώνονται επιτυχώς οι α.μ.κ. των συστημικών τραπεζών.

Συνεπώς η αγορά εστιάζει βραχυπρόθεσμα, με γνώμονα τις προσπάθειες των τραπεζών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αλλά και τα αποτελέσματα 9μηνου των εισηγμένων που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες.

Το «κλειδί» στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς να κάνει την έκπληξη και να ανοίγει πρώτη το βιβλίο, με την Εθνική να επιχειρείται να ισορροπήσει στην περιοχή του 0,58 ευρώ. Η Εθνική παραμένει σηματωρός και από την εξισορρόπησή της (ή όχι) θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα του ΔΤΡ να σταθεροποιηθεί με σημείο αναφοράς τις 250-255 μονάδες κι όχι χαμηλότερα.

Η τάση σήμερα-αύριο δείχνει να εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των μη τραπεζικών μετοχών, από τις αντοχές που έχουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά και Coca Cola.

Τεχνικά, εκτός από τη σημασία των 250-255 για τον ΔΤΡ για τον FT 25, κοντινή στήριξη είναι οι 212 μονάδες. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην περίπτωση καθοδικής διάσπασης (με αυξημένες συναλλαγές στις τραπεζικές), με τη χαμηλότερη στις 207 ως σημείο αναφοράς. Σε αντίστροφη κίνηση πέραν των 215 κύρια αντίσταση είναι οι 218 μονάδες, που θεωρούνται και stop για όσους παίκτες έχουν θέσεις πώλησης/short (και) στο ΧΠΑ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v