Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε τράπεζες και Βρυξέλλες

Με μικρή άνοδο και μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες ξεκίνησε η συνεδρίαση. Η συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Τι προεξοφλεί σε αυτή τη φάση το ταμπλό. Τα ασφυκτικά περιθώρια και ο «χρησμός» του SSM.

Με όχι και τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η εβδομάδα, η δεύτερη του μήνα, με τον Νοέμβριο να έχει μπει χρηματιστηριακά με το... αριστερό.

Με φορτισμένο το κλίμα το σημερινό Eurogroup και τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει θέσει ήδη θέμα κοινωνικής συνοχής στους Ευρωπαίους συνομιλητές του. Στο... και ένα των τηλεφωνικών επαφών Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ και στο... παρά ένα της σημερινής Συνόδου, ο πήχης για την κάλυψη των δανειοληπτών χαμηλώνει κι άλλο προς το 55%, όπως από νωρίς αποκαλύπτει σχετικά η Αλεξάνδρα Γκίτση.

Με το Χ.Α. αρκετά χαμηλότερα του ορίου των 700 μονάδων (στις 677 ο Γ.Δ.), τον τραπεζικό κλάδο υπό συνεχή πίεση (στις 202 μονάδες ο ΔΤΡ) και το Σαββατοκύριακο να μας έχει επιφυλάξει ακόμη ένα θρίλερ. Από τα πολλά που μέχρι τώρα ρίχνουν τη «σκιά» τους και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η εβδομάδα ξεκινά χωρίς να έχει δοθεί λύση στα καίρια ζητήματα που θα συζητούνταν στο σημερινό Eurogroup, με τις Μαρίνα Μάνη και Ελενα Λάσκαρη να σημειώνουν πως «ζητείται πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς».

Ωστόσο, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκινά χωρίς να είναι γνωστές ούτε οι βουλές του SSM για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με την Alpha Bank να ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών της και τις Eurobank και Εθνική να ακολουθούν.

Σημαντικές οι απώλειες για τις αναφερθείσες τραπεζικές μετοχές (όπως άλλωστε και της Πειραιώς), με τα περιθώρια πιο ασφυκτικά παρά ποτέ και ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις έγιναν εμφανείς οι ρευστοποιήσεις σε μη τραπεζικές θέσεις, προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα ώστε να καλυφθεί η συμμετοχή των «ισχυρών χεριών» στις 4 ΑΜΚ.

Σήμερα (μετά το κλείσιμο) η αγορά θα γνωρίζει τα αποτελέσματα του book building της Πειραιώς, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ζωηρό και δεν αποκλείεται η τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια υψηλότερα από τα απαραίτητα του 1,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη και συνεχίζεται από σήμερα κόλας για την Alpha Bank, με τις άλλες δύο του κλάδου να ακολουθούν.

Στο σχόλιό μας επιχειρήσαμε να επικεντρωθούμε στα πέντε «κλειδιά» της τάσης, με τον Γενικό Δείκτη να έχει πλησιάσει επικίνδυνα και πάλι τις γνώριμές μας 666 μονάδες, σημείο αναφοράς της προηγούμενης διόρθωσης-ανοδικής αντίδρασης του Χ.Α.

Μέσα στο ΣΚ είχαμε ακόμη μία θέση παράγοντα από την πλευρά των (Ευρωπαίων) δανειστών, καθώς ο γενικός διευθυντής του ESM ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κουρέματος αλλά εντός του 2015 θα μπορούσε να συζητηθεί περαιτέρω ελάφρυνσή του.

Αλλά και στο εσωτερικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως στους πρώτους μήνες του 2016 θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων, για να συμπληρώσει (σε συνέντευξή του στη Real News) ότι η ανακεφαλαιοποίηση ως διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας αλλά εκείνο της βιωσιμότητας των τραπεζών (!).

Σε αυτό το περιβάλλον, με αυτά τα ασφυκτικά περιθώρια και με το Χ.Α. σε ένα... deja vu μίας πολιτικής διαπραγμάτευσης σε κλίμα... άνοιξης 2015, όπως πολύ εύστοχα σημείωνε την Κυριακή η Μαρίνα Μάνη, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν να διαχειριστούν λίγα δεδομένα, αρκετούς αγνώστους, σε ένα χρηματιστήριο που «ταλαιπωρείται» στα χαμηλά του.

Στις αποδόσεις, τις παγίδες αλλά και τις ευκαιρίες αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, καταγράφοντας την «έκρηξη» της μεταβλητότητας και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. Παγίδες αλλά και ευκαιρίες καθώς στο ταμπλό συνεχίζει να αποτυπώνεται η προσπάθεια προεξόφλησης και των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων, των αγοραστών και των πωλητών, όλων όσοι θεωρούν (λίγο ως πολύ) ότι η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά και κεφαλαιακά περιθώρια.

Στη «σκιά» των όσων έγιναν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, οι πρώτες «βολές» αγοραστών και πωλητών, με τους μεν να θεωρούν αναπόφευκτη την εύρεση διεξόδου στα καίρια θέματα που μένουν για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, διαφορετικά..., και τους δε, είτε να ρευστοποιούν περαιτέρω θέσεις τους στις τράπεζες προεξοφλώντας ΑΜΚ σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, είτε να επιχειρούν να αντλούν ρευστότητα από μη τραπεζικές θέσεις τους, όπως συνέβη και στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου.

Το περίεργο σε όλη αυτή την κατάσταση είναι πως έχει... απονευρωθεί τραπεζικά το ΧΠΑ, αλλά με την εικόνα των προϊόντων που έχουν απομείνει ενεργά (Συμβόλαια του δείκτη, ΣΜΕ επί μετοχών) να παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιο της Παρασκευής (στα 6.792 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα/Νοέμβριο). Στα αξιοσημείωτα και ο ελάχιστος δανεισμός τίτλων.
Χωρίς (ακόμη) τους μικροεπενδυτές στη διαδικασία των τραπεζικών ΑΜΚ, χωρίς «τραπεζικά προϊόντα» το ΧΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται «ειδικών συνθηκών», καθώς ξεκινά χωρίς νεότερα για το Eurogroup και χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα του SSM. Θεωρούν δε πως κυρίως τάσεις διαμορφώνονται (εκ των πραγμάτων), η πρώτη (η ανοδική) απ' όσους προεξοφλούν ότι έστω και πολιτικού χαρακτήρα λύση στο αδιέξοδο των πλειστηριασμών θα δοθεί και ότι τα νεότερα από τον SSM δεν θα αλλάξουν δραματικά τις ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το σενάριο, η επαναφορά της αγοράς σε ανοδικό κανάλι προϋποθέτει την άμεση υπέρβαση των 690, με κύρια αντίσταση προς τις 700 μονάδες. Η δεύτερη τάση θέλει το Χ.Α. να συνεχίζει τη διόρθωσή του, δοκιμάζοντας άμεσα (ίσως και σήμερα) χαμηλότερες στηρίξεις στην «επιστροφή» κάτω και από τις 666 μονάδες.

Το ενδεχόμενο γενικευμένης εμπλοκής το αφήνουμε εκτός συζήτησης, καθώς όπως σημείωναν νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη και η Ελενα Λάσκαρη, κοινή επιδίωξη (δανειστών - Αθήνας) είναι η ανακοίνωση που θα εκδοθεί από το Eurogroup να μη δίνει την εντύπωση σοβαρής εμπλοκής και πισωγυρίσματος στην εποχή προ της 12ης Ιουλίου.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v