Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να συντηρείται πέριξ των 680/685 μονάδων από τις 12:00 και μετά.Με σωρευτικές απώλειες 24% σε εβδομαδιαία μέτρηση για τον Δείκτη Τραπεζών, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει "εγκλωβισμένη" στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον κλάδο.
Τα βιβλία προσφορών διαμορφώνουν ψυχολογία και τάση, καθώς κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ρευστοποιούν θέσεις τους προκειμένου να αποφύγουν τον "εγκλωβισμό" τους σε ακόμη χαμηλότερες τιμές (όπου προεξοφλείται, ότι θα διενεργηθούν οι α.μ.κ.).
Στο εύρος των 213-193 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να εξαιρείται ανοδικά από την υποχώρηση της Εθνικής, της Alpha Bank και δευτερευόντως της Πειραιώς, που προ ολίγου σταθεροποιείτο στο 0,057 του ευρώ.
Μέτριες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος (*), με τη μερίδα του λέοντος για ακόμη μία συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο.
Συνολικές απώλειες 4,57% για τον Γενικό Δείκτη σε διάστημα εβδομάδας, με την αποτίμηση των εισηγμένων να έχει υποχωρήσει και πάλι χαμηλότερα του ορίου των 40 στα 39,7 δισ. ευρώ.
Από τους βασικούς και κλαδικούς δείκτες, πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση, κυρίως αυτός των τροφίμων-ειδών διατροφής και αυτός των τηλεπικοινωνιών, κινούνται κόντρα στη γενικότερη διόρθωση που χρωματίζει αυτές τις πέντε συνεδριάσεις.
Με το βλέμμα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προσοχή στραμμένη στις επαφές δανειστών- Αθηνών για την εξεύρεση διεξόδου στο θέμα των "κόκκινων δανείων"/πλειστηριασμών και (δευτερευόντως) στην οριστικοποίηση των ισοδυνάμων που θα καλύψουν τη μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Το αδιέξοδο των... κόκκινων δανείων παραμένει και όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, το θέμα αναμένεται να τεθεί στην επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ εντός της ημέρας.
Ωστόσο η αγορά κινείται, προεξοφλώντας έστω πολιτικού χαρακτήρα λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, εξακολουθώντας να εστιάζει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
Η διαφοροποίηση των επιμέρους μετοχών του κλάδου εμφανής στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον να εστιάζεται προς το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και θα γίνει γνωστό εάν η Πειραιώς καλύπτει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (για το βασικό σενάριο, δηλαδή για 2,2 δισ. ευρώ). Σημειώνεται πως ο Ομιλος έχει εξασφαλίσει, μέσω των ομολόγων, ήδη 590 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank προεξοφλείται πως θα ακολουθήσει, με πιθανότερο διάστημα διεξαγωγής της ανάλογης διαδικασίας στο διάστημα 11-13 Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και η Alpha Bank λίγο μετά ή λίγο πριν.
Με αυτά τα δεδομένα το ΧΑ θα μπορούσε να ξεφύγει από τον τραπεζικό "εγκλωβισμό", να αυτονομηθεί και να επιχειρηθεί να αντιδράσει και πάλι πάνω από τις 700, με ορατό τον στόχο των 707 μονάδων.
Μεικτές τάσεις για τις μετοχές της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με αλλαγή... ρόλων, καθώς υποχωρεί ο ΟΠΑΠ σε αντίθεση με ΔΕΗ και ΟΤΕ, που έχει ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας των 8,85 ευρώ.
Στα 21,33-21,59 ευρώ η διακύμανση της δεικτοβαρούς Coca Cola, ενώ αγοραστές υπερισχύουν σε Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Viohalco, Lamda Development, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ.
Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με άξια αναφοράς παράμετρο τη σημαντική ενίσχυση του ημερήσιου τζίρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη συνέχεια.
Στα 51,2 εκατ. ευρώ ο μ.ο. των τεσσάρων συνεδριάσεων του Νοεμβρίου, αυξημένος κατά 27,7% σε σχέση με το μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου.
σ.σ. στις 14:55 οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 200 εκατ. τεμάχια, πάνω από 72 στην Πειραιώς και σχεδόν 46 εκατ. στη Eurobank, ενώ σε Alpha Bank και ΕΤΕ ξεπερνούν τα 30 και τα 5,8 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Ο τζίρος στα 26,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 45% στις τράπεζες.