Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Προσεκτική» άνοδος με το βλέμμα στις τράπεζες

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών και μικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές η σημερινή συνεδρίαση. Στις 683 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Γιατί μέσω της συμμετοχής ιδιωτών στις ΑΜΚ ανοίγει παράθυρο για «year end rally».

Με όλα τα αρνητικά, τεχνικά, σενάρια να έχουν επιστρέψει επάνω στο τραπέζι, επόμενο ήταν κατά την σημερινή συνεδρίαση να επιχειρηθεί κάποιου είδους τεχνική αντίδραση, έστω και με ιδιαίτερα χαμηλή αξία συναλλαγών, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα.

Τα πράγματα, με δεδομένη την ειδησεογραφία και τις φήμες που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, καθώς όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και το σημερινό Eurogroup δεν θα δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ ευρώ. Αντ΄ αυτού η Αγορά επέλεξε την στάση αναμονής και τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις που θα επέτρεπαν το θετικό, τελικό, πρόσημο, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων), με τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, και ΕΤΕ να αποσπούν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, παράγοντες της Αγοράς δεν αποκλείουν την μερική αλλαγή στάσης ορισμένων Τραπεζών, με τις τελευταίες να απευθύνονται και στην εγχώρια Αγορά για τις απαιτούμενες κεφαλαιακές τους ενισχύσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από το απόγευμα της Παρασκευής και τις ειδήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας", δύο πηγές στο Reuters δήλωσαν ότι οι δεσμευτικές προσφορές για την Finansbank, αναμένεται να υποβληθούν έως τα τέλη του μήνα. Η Qatar National Bank εμφανίζεται ως το φαβορί ενώ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και οι Τουρκικές Garanti Bank και Fibabanka. Σύμβουλοι πώλησης της Εθνικής είναι οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Εθνικής (+1,71%), σύμφωνα με την οποία στις 17 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας (η επαναληπτική θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου) για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 4.602.000.000 ευρώ, μέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, με καταβολή σε μετρητά ή/και με εισφορά εις είδος και διάθεση αυτών αφενός για το σκέλος της αύξησης που δύναται να καλυφθεί με μετρητά από Ιδιωτική τοποθέτηση σε Ειδικούς Επενδυτές στο εξωτερικό και με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, ή και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (εφόσον αυτό συμμετάσχει με μετρητά) , το reverse split (15/1) και την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα προτίθεται στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου να απευθυνθεί και σε μικρούς ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Ο αριθμός των νέων μετοχών θα ισούται με το αποτέλεσμα της διαίρεσης της συνολικής αύξησης δια της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών. Η τιμή διάθεσης δεν θα υπολείπεται της ονομαστικής τους αξίας που θα είναι 0,3 ευρώ. Η προθεσμία για την κάλυψη της αύξησης προτείνεται να είναι μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, που αποτελεί και καταληκτική ημερομηνία κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του reverse split αιφνιδίασε σημαντικό αριθμό αναλυτών που εκτιμούσαν πως λόγω της τρέχουσας τιμής, ίσως ήταν η μοναδική Τράπεζα που θα γλύτωνε την "περιπέτεια" περιορισμού των υφιστάμενων μετοχών, εξέλιξη που, παραδοσιακά, δεν είναι και η καλύτερη για τους υφιστάμενους μετόχους.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα υπάρξουν δύο εκδόσεις υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Η πρώτη αφορά στις αόριστης διάρκειας υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες μέσω των οποίων το ΤΧΣ θα καταβάλει, εφόσον χρειασθεί, το 75% της Κρατικής βοήθειας για την κάλυψη μέρους, ή του συνόλου του δυσμενούς σεναρίου.

Η δεύτερη έκδοση CoCos απευθύνεται στους Ιδιώτες, με στόχο την κάλυψη έως και του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής (4,6 δισ. ευρώ). Όσοι την επιλέξουν, θα πάρουν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες και θα έχουν τη δυνατότητα, όταν η Εθνική ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της Finansbank, τους πρώτους μήνες του 2016, να επιλέξουν αν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους με μια εξασφαλισμένη απόδοση (κουπόνι), ή αν θα τις μετατρέψουν σε μετοχές.
"Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα εκταμιεύσουν την υποδόση των 2 δισ ευρώ προς την Ελλάδα στη σημερινή τους συνεδρίαση, καθώς διατηρείται η διάσταση απόψεων ως προς τους νέους κανόνες για τους πλειστηριασμούς", σύμφωνα με δυο Ευρωπαίους Αξιωματούχους που επικαλείται η "Wall Street Journal".

Η Alpha Bank (+4,12%) ανακοίνωσε την άμεση έναρξη της αρχικής περιόδου άσκησης των προτάσεων ανταλλαγής που ανακοινώθηκαν με το από 28 Οκτωβρίου 2015 πληροφοριακό σημείωμα, στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, αλλά και κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η καταληκτική προθεσμία για την παραλαβή από τον Εκπρόσωπο ανταλλαγής των εντολών ανταλλαγής είναι στις 12 Νοεμβρίου, 17.00 (ώρα Λονδίνου), υπό την επιφύλαξη του δικαιώματος του Προτείνοντα να επεκτείνει, επανακινήσει ή/και τερματίσει τις Προτάσεις Ανταλλαγής.

"Το Eurogroup δεν θα λάβει καμία απόφαση την Δευτέρα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών. "Έγινε πολύ δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, τα prior actions και τις Τράπεζες αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Θα ακούσω πρώτα τι έχει να πει η Κομισιόν", συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός Δεικτοβαρής, Τραπεζικός, τίτλος που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Πειραιώς (-5,36%), έφτασε να υποχωρεί μέχρι τα 0,05 ευρώ (-10,71%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω εντεινόμενων φημών, ότι το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας μπορεί πάρει και νέα παράταση.

Στο ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο παρέμεινε και το warrant της Πειραιώς (0%).

Για τις υπόλοιπες τρεις Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές, μετοχές, σχετικά σταθερότερη εικόνα παρουσίασε ο τίτλος της Eurobank (-3,13%), ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 0,034 (+6,25%) και 0,030 ευρώ (-6,25%).

Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank, αφού ξεπέρασε το αρνητικό ξεκίνημα που την οδήγησε μέχρι τα 0,096 ευρώ (-1,03%), μετά τις 10.56 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενη μέχρι τα 0,1050 ευρώ (+8,25%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Τεχνικά, τα 0,0920 ευρώ είναι κοντινή στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τα 0,07 ευρώ, ενώ τα 0,13 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια τα 0,15 ευρώ.

Αρκετές οι αλλαγές προσήμων, παρά το θετικό ξεκίνημα και το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,55 ευρώ (+4,76%), για την μετοχή της Εθνικής. Ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,5170 ευρώ (-1,52%), για να ανακάμψει στην συνέχεια και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, αλλά αρκετά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Τεχνικά, τα 0,62 ευρώ είναι κοντινή μας αντίσταση, ενώ μία διάσπαση της στήριξης του 0,48 θα μπορούσε να μας δώσει και πάλι τα 0,3550 ευρώ. Το "stop" μας στο "short" στα 0,7410 ευρώ.

Σαφώς εντυπωσιακότερα τα πράγματα στον ΟΠΑΠ (+3,31%) ο τίτλος του οποίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,04 ευρώ (-3,03%), όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκε "το ιππικό", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, μετά τις 14.55 ο τίτλος να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο και να το διατηρήσει μέχρι τέλους, κλείνοντας, μάλιστα, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Σύμφωνα με την τεχνική εικόνα η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, παραμένει σε "short momentum", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 6,85 - 6,70 ευρώ και τις πρώτες αντιστάσεις στα 7,76 και 7,98 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης και για την μετοχή της ΔΕΗ (+4,14%), στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,48 ευρώ (κλείσιμο 27/10). Ο τίτλος έχει δώσει σήμα εξόδου, με το "stop" για τους "short" να εντοπίζεται στα 5,55 ευρώ, με πρώτες αντιστάσεις στα 5,14 και 5,40 ευρώ. Το 4,70 είναι κοντινή στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση προς τα 4,24 ευρώ.

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών του Χ.Α., μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η τεχνική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Ο FTSE25 έχει σαν πρώτη σημαντική αντίσταση τις 219 μονάδες που είναι και το "stop" για τους "short", ενώ οι 199 μονάδες είναι κοντινή στήριξη με επόμενη το 188.

Για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος παραμένει "short" μέχρι την υπέρβαση (σε κλείσιμο) των 728 μονάδων, οι 675 - 661 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, με επόμενο επίπεδο το 645 - 640. Οι 710 μονάδες έχουν γίνει σημαντική αντίσταση στην παρούσα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη οι 198 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στα χαμηλά μας. Αντίστοιχα το 253 είναι κοντινή αντίσταση, που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς τις 280 μονάδες.

Φεύγοντας από τα τεχνικά δεδομένα και αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι Τραπεζικές ΑΜΚ, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα "year end rally", το οποίο θα βασιστεί, εκτός των άλλων και σε δύο παράγοντες. Πρώτον στην περίπου μηδενική μόχλευση η οποία υφίσταται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αν υπάρξει μερική χαλάρωση των περιορισμών, ενώ ο "κρυφός μπαλαντέρ" μπορεί να προκύψει από τα κεφάλαια εγχώριων επενδυτών που θα εγγραφούν στις Τραπεζικές ΑΜΚ. Αυτά τα κεφάλαια, αν ρευστοποιηθούν οι θέσεις στις νέες Τραπεζικές μετοχές μετά την είσοδό τους Χ.Α., θα μετατραπούν σε πιστωτικά υπόλοιπα και θα αυξήσουν την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων. Είναι ένα σενάριο που αξίζει της δέουσας προσοχής.

Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, όσον αφορά το "short selling" επί των Τραπεζικών μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η αμέσως προηγούμενη απαγόρευση είχε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και ώρα 00:01, έως και 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 24:00.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αυτή την εβδομάδα θα μάθουμε με ακρίβεια το τι συμβαίνει στην Πειραιώς που πρώτη 'ξεκίνησε τον χορό' ενώ τα βιβλία προσφορών ανοίγουν και για Eurobank και Αlpha Bank, με βάση τις ανακοινώσεις" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη, μιας και υπάρχει η πίεση χρόνου, ενώ οι μικρό επενδυτές αν δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ θα υποστούν τεράστιο dilution.

Από την άλλη η Κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τα ανοιχτά θέματα που έχει με τους Δανειστές για να μπορέσει να προχωρήσει και η αξιολόγηση που ουσιαστικά θα απελευθερώσει την δόση των δύο δισ και που θα δώσει ανάσα στις υποχρεώσεις του Κράτους.

Δρόμος χωρίς γυρισμό, μιας και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών εδώ που έχουμε φτάσει και απλά πολύ σύντομα θα μάθουμε με τι φόρους θα κλείσει η διαφορά και τι θα συμβεί με τα "κόκκινα" δάνεια και τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, αλλά και άλλα θέματα που πρέπει να λυθούν.

Φαίνεται πως το επόμενο δίμηνο θα είναι "καυτό" μιας και όλα δείχνουν ότι θα μπει στο τραπέζι και το Ασφαλιστικό, που είναι και το πιο καίριο πρόβλημα για το Κράτος.

Από την άλλη, όλα δείχνουν πως αμέσως μετά τα βιβλία προσφορών θα έρθει το ΤΧΣ να καλύψει τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου, για να καλυφτεί πλήρως το αναγκαίο κεφάλαιο που χρειάζεται κάθε Τράπεζα.
Τα Αεροδρόμια που είχαν κλείσει με διαγωνισμό από την προηγούμενη Κυβέρνηση, πλέον πιστοποιήθηκαν και από την παρούσα, γεγονός θετικό.

Μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα συμβεί το ίδιο και με το Ελληνικό, που είναι και ο μεγαλύτερο επενδυτικό έργο που μπορεί να δώσει πραγματικά ανάσα, τόσο με νέες θέσεις εργασίας, αλλά και άνοδο του Τουρισμού στο μέλλον. Πολύ περισσότερο όμως θα δώσει μία αλλαγή της ψυχολογίας γενικότερα.

Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι για την τελική έκβαση και της Αγοράς, αν και εδώ που έχουμε φτάσει καλό θα ήταν να περιμένουμε νέα υψηλά για να ακολουθήσουμε την κίνηση.

Το 2016 θα πρέπει να είναι το έτος εκείνο που θα βάλει τις βάσεις, για να μπορέσει η Οικονομία να κάνει το "come back" θυμίζοντας πως έχει την βοήθεια της Ευρώπης για να μπορέσει να τα καταφέρει.

Η κατάσταση είναι στα χέρια της Κυβέρνησης που πάση θυσία πρέπει να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, για να μπορέσει αμέσως μετά να κάνει την διαφορά.

"Ουσιαστικά δεν έχουμε κάποια άλλη διέξοδο και πλέον μένει να ακολουθήσει πολιτικές που θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα επανακτηθεί και πάλι την χαμένη εμπιστοσύνη, που τόσο λείπει από την Χώρα" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με Ιαπωνία και Σαγκάη, να φλερτάρουν με υψηλά δύο μηνών. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,96%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-1,83%). Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, ενώ σημαντικά χαμηλότερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.

Το ενισχυμένο δολάριο ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο πετρέλαιο, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν χρυσός και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Κινεζικές εξαγωγές του Οκτωβρίου υποχώρησαν 6,9% σε ετήσια βάση, ύστερα από την πτώση 3,7% το Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τη μέση εκτίμηση για μείωση 4,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal".

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινεζικής Οικονομίας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί στο 6,5% το επόμενο έτος και στο 6,2% το 2017, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός, που προβλέπει πως η Κινεζική Οικονομία θα "τρέξει" φέτος με 6,8%, σημειώνει επίσης πως το πραγματικό κόστος δανεισμού συνέχισε να αυξάνεται εν μέσω συνεχούς μείωσης των τιμών παραγωγού, κάτι που περιορίζει τα κέρδη των Επιχειρήσεων και αυξάνει το χρέος τους.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, καθώς κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των Ιδιωτικών επενδύσεων, τις οποίες χρειάζεται η Κίνα.

Μεταφερόμενοι Δυτικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι από τις πιο "εύρωστες" Χώρες του Οργανισμού, με τον ρυθμό ανάπτυξης της Αμερικανικής Οικονομίας να αγγίζει το 2,4% το 2017. Αντιθέτως, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, 1,8% το 2016 και 1,9% το 2017.

Η πεποίθηση ότι τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εντός του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Reuters. "Ορισμένοι από τους Αξιωματούχους υποστηρίζουν ότι μια μείωση επιτοκίων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες που αναμένουν τώρα οι Αγορές", ανέφερε πηγή. Μια μείωση του επιτοκίου με το οποίο η ΕΚΤ χρεώνει τις Τράπεζες για να "παρκάρουν" τα χρήματά τους, έχει σαν στόχο να τονώσει την παροχή δανείων.

Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Volkswagen κατά δύο βαθμίδες, στο "ΒΒΒ+" από "Α", με το outlook της αξιολόγησης να είναι αρνητικό.

"Η υποβάθμιση αντανακλά τα ζητήματα εταιρικής διοίκησης, management και εσωτερικών ελέγχων που ανέδειξε η κρίση γύρω από τους ελέγχους εκπομπής ρύπων σε 11 εκατομμύρια οχήματα. Η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις αναμενόμενες άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανάκλησης, των προστίμων, των μηνύσεων και των άλλων νομικών διεκδικήσεων σε όλο των Κόσμο" αναφέρει ο οίκος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και μάλιστα εντός του 2015, επιβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη στην Κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης", ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι "δεν τίθεται θέμα ονομαστικού 'κουρέματος".

Σημαντικές επιπτώσεις από την υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής βλέπει για τα Ελ. Πετρέλαια (ανακοινώνουν αποτελέσματα εννεαμήνου την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου μετά το κλείσιμο της Αγοράς) η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 6,8 ευρώ. 

Η Moody's εκτιμά πως η πρόταση επαναγοράς που υπέβαλλε η Πειραιώς στις 15 Οκτωβρίου θα προσφέρει κεφαλαιακή ανακούφιση περίπου 600 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα, από τα 4,9 δισ. ευρώ που χρειάζεται συνολικά να αντλήσει ως το τέλος του έτους. Ο υψηλός βαθμός αποδοχής σημαίνει πως η Πειραιώς θα είναι σε θέση να πυροδοτήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, αναγκάζοντας όλους τους ομολογιούχους να αποδεχτούν την πρόταση. Οι απώλειες για τους ομολογιούχους θα ανέλθουν στο 57% της ονομαστικής αξίας, μέγεθος που κατά την Moody's καθιστά την επαναγορά "distressed exchange" και είναι σύμφωνο με την αξιολόγηση "C" στα senior ομόλογα της Τράπεζας.

Ερχόμενοι εκ νέου στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 686,27 μονάδες (+1,3%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 681,91 (+0,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 683,49 μομ'αδες με κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος διολίσθησε στα 29,5 εκατ. από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ).
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, 15 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 13 με απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και Jumbo, δεν "πάτησαν" σε αρνητικό έδαφος. Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Τιτάν και Motor Oil.

Τίποτα το ιδιαίτερο χαμηλότερα του 25αρη, πλην ίσως της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης για την Τρ. Κύπρου (+1,72%).

Σαφώς κατεβασμένες οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ επιλεκτικές πωλήσεις και άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες (7,45%), 5ετες (7,37%) και 10ετες (7,61%).

Τέλος, από σήμερα και μετά την μεταβολή του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας ΕΚΤΕΡ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,52 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,04 ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,405.

---ΧΠΑ

Με ανοδική αντίδραση συνδυάστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές ήταν αποκαρδιωτικές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (3.118 συμβόλαια).

Στα 6.668 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.800, 1.760 για τον Νοέμβριο, 1.040 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 204,5) κινήθηκε μεταξύ 201,25 και 205,5 μονάδων, κλείνοντας με υπερτίμηση 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (1.149), ΔΕΗ (672), ΟΤΕ (216), MIG (400), Μυτιληναίο (131).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 79 δικαιώματα (73 αγοράς και 6 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (82.715.054 τεμ.), Πειραιώς (16.388.200 τεμ.), Εθνική (29.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v