Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω η αγορά, κάτω ο τζίρος

Ανοδική κίνηση στην αγορά, με τον FTSE 25 και τον τραπεζικό δείκτη να κινούνται πάνω από τις 200 μονάδες. Καθίζηση τζίρου, με τους επενδυτές να περιμένουν τα νεότερα για τράπεζες και κόκκινα δάνεια. Σημαντικά κέρδη για Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, πιέσεις για Πειραιώς.

Συνεδρίαση διατήρησης δυνάμεων και αναμονής ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους παίκτες να ακολουθούν προσεκτική στάση, είτε ενεργούν ως πωλητές είτε ως αγοραστές.

Η διαγραμματική πορεία του Γενικού Δείκτη, σταθερά σε ήπια ανοδική τάση, ενδεικτική της εικόνας και του κλίματος που επικρατεί από τις πρώτες κιόλας εντολές μέχρι τις τελευταίες, που παρέμεναν επικεντρωμένες στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Στο εύρος των 677-683 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις συναλλαγές να περιορίζονται σε χαμηλά επίπεδα και τον τζίρο πολύ πιο περιορισμένο σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί πως στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις (πρώτες του Νοεμβρίου) ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 27,7% συγκριτικά με τον μ.ο. των πέντε τελευταίων (του Οκτωβρίου).

Με βάση τα μέχρι προ ολίγου στοιχεία, συναλλαγές/τζίρος «επιστρέφουν» στα επίπεδα της εβδομάδας 26-30 Οκτωβρίου. Ένδειξη πως οι παίκτες, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι, παραμένουν προσεκτικοί, διστακτικοί, ενώ αυτοί που αναλαμβάνουν το ρίσκο της προεξόφλησης λ.χ. του Eurogroup περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες ενέργειες.

Συμφωνία για την Ελλάδα στη σημερινή Σύνοδο, που θα ανοίξει τον δρόμο στην παροχή κεφαλαίων (της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ) μέσα στην εβδομάδα θέλει η Γαλλία, όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σε αυτήν τη συγκυρία διατηρείται η αντίδραση των FT 25 και Δείκτη Τραπεζών σε επίπεδα πάνω από τις 200 (έως τις 210 μονάδες) και για τους δύο δείκτες. Το σημαντικό είναι πως τουλάχιστον για σήμερα δεν τίθεται θέμα περαιτέρω υποχώρησης και δοκιμασίας των δεύτερων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως πολλά θα κριθούν από τις όποιες αποφάσεις του Eurogroup αλλά και των ανακοινώσεων του SSM και δευτερευόντως των όσων θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του book building της Τράπεζας Πειραιώς.

Η μετοχή της Πειραιώς κινείται σταθερά σε αρνητικό έδαφος, με ρευστοποιήσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης και χαμηλή τιμή ημέρας το 0,050 ευρώ.

Τη σχετική διαδικασία συνεχίζει η Alpha Bank (στο 0,099 ευρώ με 2,55%), ακολουθεί η Eurobank (στο 0,033 με 3,13%), ενώ η Εθνική επισπεύδει τις διαδικασίες με τη Finansbank. Σχετικό με το θέμα της θυγατρικής στην Τουρκία το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, με τη μετοχή να διατηρείται πέριξ του 0,55 ευρώ (με 2,86%).

Το τι κρίνεται στο σημερινό Eurogroup εξηγούν η Μαρίνα Μάνη και η Έλενα Λάσκαρη, ενώ σε άρθρο της η WSJ δεν βλέπει εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ σήμερα.

Σε αυτό το κλίμα το Χ.Α. κινείται λίγο έως πολύ όπως τα περισσότερα χρηματιστήρια, που για διαφορετικούς ωστόσο λόγους διατηρούνται στα επίπεδα της Παρασκευής. Μικρές οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, μικρά κέρδη για τον CAC 40 στο Παρίσι, περιμένοντας τις επόμενες ενέργειες της ΕΚΤ (όπως η Wall Street της Fed).

Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αγοραστές στον Οργανισμό, με πωλητές στον ΟΠΑΠ και λίγες τοποθετήσεις στη ΔΕΗ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν λίγο έως πολύ αναμενόμενες τις μέτριες πωλήσεις που συνεχίζονται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, την ώρα που παραμένουν οι ενστάσεις της διοίκησης του (ιδιωτικού) ομίλου στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει επιπλέον φόρους (ή τέλη...) στα παιχνίδια του Οργανισμού. Στα 7,07-7,30 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με ζητούμενο να μη χαθεί και η στήριξη-όριο των 7 ευρώ, ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε περισσότερο την εικόνα της μετοχής.

Θυμίζουμε πως ο τίτλος του ΟΠΑΠ διορθώνει από τα τελευταία υψηλά των 8,55 ευρώ (στα τέλη Οκτωβρίου), με 7 στις 8 αρνητικές συνεδριάσεις.

Στα 4,82-4,96 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με τους αγοραστές να σταματούν λίγο χαμηλότερα του ορίου των 5 ευρώ, λίγο μετά τις 11:00 (στα υψηλά ημέρας άλλαξαν χέρια μόλις 6.501 μετοχές).

Σταθερά ανοδική η πορεία για τη μετοχή της Coca Cola, καθώς από τα 21,430 αντέδρασε σταδιακά έως τα 21,56 ευρώ, με λίγες συναλλαγές/τζίρο στα «υψηλά ημέρας».

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις και σε blue chips, με ενδεικτική τη μικρή υποχώρηση της Motor Oil με λίγους πωλητές, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, επίσης λίγες τοποθετήσεις σε Τιτάν, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Χαμηλότερα των 15 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο πριν τις 13:55.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v