Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέες απώλειες «γράφουν» οι τράπεζες

Κίνηση κάτω από τις 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τους τραπεζικούς τίτλους στο επίκεντρο των πιέσεων. Διψήφιες οι απώλειες και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο «κόκκινο» η πλειοψηφία των blue chips. Σταθερός ο ΟΤΕ, σε θετικό έδαφος ο Τιτάνας.

Επιταχύνεται η διαδικασία προσέλκυσης κεφαλαίων μετά το Eurogroup, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί σαν βαρίδι για το Χ.Α.

Έως 6,70% χαμηλότερα, στις 190 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, βαρύνοντας γενικότερα το κλίμα και για αρκετές μετοχές/εισηγμένες του FT 25.

Προς τις 675 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες που φθάνουν τη μία ποσοστιαία μονάδα, σε μία συνεδρίαση που μέχρι πριν από λίγο χαρακτηριζόταν από περιορισμένη συναλλακτικότητα και χαμηλό τζίρο.

Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει πως σήμερα ανοίγουν τα βιβλία προσφορών Alpha Bank - Εθνικής. Σε εξέλιξη η ανάλογη διαδικασία για την Πειραιώς, ακολουθεί άμεσα η Eurobank, καθώς οι συστημικοί όμιλοι «τρέχουν» τη σχετική διαδικασία ταχύτερα απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε στο χθεσινό Eurogroup, τόσο από την πλευρά των δανειστών όσο και της Αθήνας, γεγονός που παραπέμπει σε στήριξη μέσω ΕΚΤ, καθώς επί της ουσίας η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας/προγράμματος αποσυνδέεται από αυτήν της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ομίλων.

Πωλητές και στις τέσσερις μετοχές, με την Πειραιώς στο 0,048 ευρώ (-9,43%), με την Εθνική στο 0,503 (-5,45%), την Alpha Bank στο 0,094 ευρώ (6,25%), ενώ κατά 9,65% υποχωρεί στο 0,028 ευρώ η Eurobank.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές, με τη μερίδα του λέοντος στη Eurobank και στην Πειραιώς και τις Εθνική, Alpha Bank να ακολουθούν.

Και ως προς την κατανομή του τζίρου, το σχεδόν 50% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ από το υπόλοιπο ποσοστό σε ΟΠΑΠ, Κύπρου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο κ.ά. κατανέμεται σημαντικό μέρος της αξίας συναλλαγών.

Λίγο ές πολύ αναμενόμενη η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, καθώς η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης έχει εισέλθει στην τελευταία και κρισιμότερη φάση της.

Εύλογες θεωρούνται οι πωλήσεις σε μετοχές του κλάδου, καθώς οι ΑΜΚ προεξοφλείται πως θα γίνουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, ενώ προσεκτικές είναι και οι πωλήσεις που συνεχίζονται σε μη τραπεζικά χαρτιά. Η άντληση ρευστότητας από μη τραπεζικές θέσεις για να καλυφθεί η συμμετοχή στις ΑΜΚ θα εντείνεται όσο κορυφώνεται η διαδικασία, με ζητούμενο την ανθεκτικότητα (ή όχι) και του κλαδικού δείκτη. Θυμίζουμε πως τα ιστορικά ελάχιστα για τον ΔΤΡ έχουν διαμορφωθεί στις 155 μονάδες και νωρίτερα το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 187 μονάδες.

Διευρύνονται οι απώλειες όσο βαραίνει ο τραπεζικός κλάδος, με την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 να... κοκκινίζει σταδιακά μετά τις 11:20-11:25.

Μάλιστα λίγο μετά τις 11:35 με απώλειες υποχωρούσαν οι 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη, καθώς οι πωλητές επικρατούσαν από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και την Coca Cola, μέχρι τις περισσότερες μετοχές-σηματωρούς.

Το άξιο αναφοράς είναι πως στο κόκκινο έχουν περάσει και μετοχές εισηγμένων που λόγω επικαιρότητας θα μπορούσαν να ελκύουν αγοραστές.

Στις κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ "κλειδώνει" ο ΤΑΡ, αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας, με τις μετοχές των εν λόγω εταιρειών να παρασύρονται χαμηλότερα, όπως και της Viohalco (που επίσης ευνοείται από το συγκεκριμένο έργο).

Σταθερή η μετοχή του ΟΤΕ στα 8,90 ευρώ, αλλά με απώλειες η ΔΕΗ στα 5,02 και ο ΟΠΑΠ στα 7,43 ευρώ.

Χαμηλότερα κατά 1,39% στα 21,25 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, βαρύνοντας ανάλογα στη διακύμανση του FT 25, που λίγο μετά τις 11:40 έχανε κι άλλο έδαφος προς το όριο των 200 μονάδων.

Στα 6,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με συναλλαγές 85 εκατ. τεμάχια και τη μερίδα του λέοντος σε Πειραιώς, Eurobank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v