Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αποτιμά το αποτέλεσμα του Eurogroup

Νέες πιέσεις στην αγορά, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους. Εγκλωβισμένος χαμηλότερα από τις 700 μονάδες ο ΓΔ, με τους επενδυτές να επιχειρούν μια πρώτη ανάγνωση των χθεσινών εξελίξεων. Οι εφεδρείες και οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν, που θα έλεγαν και οι πρόγονοι, για το χθεσινό Eurogroup. Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα ως προς την αποδέσμευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά με εμφανή την προσπάθεια των δύο πλευρών να διατηρήσουν το... φιλικό κλίμα, τη μη συγκρουσιακή διάθεση. Και με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως είμαστε θύματα της επιτυχίας μας, δεδομένου ότι η ταχύτητα που κινείται η ανακεφαλαιοποίηση φέρνει μπροστά ορισμένα θέματα.

Πώς θα κλείσει τις εκκρεμότητες το Μαξίμου, υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου, αναλύουν η Μαρίνα Μάνη και η Έλενα Λάσκαρη, ενώ βάσει των πληροφοριών τους φαίνεται πως ακόμη και για το μείζον «αγκάθι» των κόκκινων δανείων-πλειστηριασμών θα εξευρεθεί τελικά διέξοδος μέσα στις επόμενες ημέρες.

Περιορισμένη άνοδος στο Χ.Α., με το βλέμμα στις τράπεζες, μετά την ήπια-συντηρητική αντίδραση των περισσότερων βασικών δεικτών και των περισσότερων μετοχών-σηματωρών. Η μέτρια συναλλακτικότητα και ο χαμηλός τζίρος ενδεικτικά της στάσης αναμονής της πλειονότητας των βραχυπρόθεσμων παικτών, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Στην περιοχή των 680-685 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 205 και τον FT 25 στα περίπου ίδια επίπεδα (204 μονάδες). Περί τα 133,6 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια, συνολικής αξίας 29,4 εκατ. ευρώ σχεδόν στο ήμισυ του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας. Ένδειξη πως οι παίκτες, τα ισχυρά χέρια, είτε προεξοφλούσαν πως το Eurogroup δεν θα καταλήξει σε άμεσο αποτέλεσμα, πως θα υπάρξει μία -γνωστή μας από το καλοκαίρι- επανάληψη των Συνόδων-θρίλερ, όπου οι δανειστές πιέζουν, η ελληνική πλευρά αμύνεται (όσο μπορεί), για να ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις, όπου η Αθήνα εν τέλει υπογράφει, υιοθετεί ή «τρέχει» τα περισσότερα από τα μέτρα που προωθεί η άλλη πλευρά (και η ίδια έχει υπογράψει).

Γιατί μέσω της συμμετοχής ιδιωτών ανοίγει «παράθυρο» για year-end rally, εξηγούσε στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «κοκκίνιζαν», η Wall Street πιεζόταν χαμηλότερα λόγω επιτοκίων και δολαρίου.

Σε αυτή τη συγκυρία για την ελληνική πλευρά, δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες ούτε οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία (στα υπόψη), ούτε η πορεία ανεξαρτησίας που (ξανα)χαράσσει η Καταλονία, σχεδόν ένα μήνα πριν από τις ισπανικές εκλογές. Υπό προϋποθέσεις, η συγκυρία μπορεί να γίνει αρωγός της ελληνικής πλευράς, εκτιμούσε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, εστιάζοντας σε εξελίξεις που διαδραματίζονται παράλληλα σε χώρες-αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Και λίγο πριν η ΕΚΤ αποφασίσει για το τι θα κάνει με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (με τον πληθωρισμό στάσιμο σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα) και ενώ, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές (δανειστές - Αθήνα), η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν.

Όσον αφορά στα περίφημα 10 δισ. ευρώ, που είναι ήδη στον ειδικό λογαριασμό αλλά ακόμη όχι στο ΤΧΣ, η πλευρά των δανειστών ήταν διαφωτιστική, διά στόματος του επικεφαλής Ντάισελμπλουμ. Τι ζητάμε για τα 10+2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, με τον Ρέγκλινγκ να επαναδιατυπώνει την εκτίμησή του πως θα χρειαστούν λιγότερα από τα 86 δισ. ευρώ και τους συντάκτες των Financial Times να... βλέπουν λίγο μακρύτερα κάνοντας λόγο για συζητήσεις της Αθήνας για το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές με έκδοση ομολόγων μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016. Για εντυπωσιακή επαναφορά κάνει λόγο η λονδρέζικη εφημερίδα, σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Elaine Moore και Kerin Hope.

Στη βραχυπρόθεσμη όμως προσέγγισή μας της αγοράς, το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο χαμηλότερα των 700 μονάδων, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο της διολίσθησης προς τις 666, με τις 650 μονάδες καταληκτικό σημείο για τον Γ.Δ. Με τον ΔΤΡ μόλις 50 μονάδες πάνω από το «ιστορικό ελάχιστο» των 155 μονάδων, ενδεικτικό για τον κλάδο.

Από τον «πυθμένα» του ΔΤΡ οι διεργασίες, όπως τις καταγράφει αναλυτικά η Αναστασία Παπαϊωάννου, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα απευθυνθούν εντός της εβδομάδας στους ξένους επενδυτές. Ήδη η ιδιωτική τοποθέτηση της Πειραιώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται το βιβλίο προσφορών να παραμείνει τελικά ανοιχτό έως τα μέσα της εβδομάδας. Αύριο Τετάρτη, το αργότερο πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank, όπως σημειώνει η Αναστασία.

Στην τελευταία στροφή πριν από την τελική ευθεία ο κλάδος, παρατηρούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής που σημείωνε ότι η χθεσινή αντίδραση του Χ.Α. ήταν ασθενής ακριβώς επειδή το Eurogroup δεν θα κατέληγε σε αποτέλεσμα (που θα ξεκλείδωνε τα 10+2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του), μεταθέτοντας για λίγες μέρες μετά τις όποιες ανακοινώσεις.

Η αγορά θα «περιμένει» λίγο ακόμη μέχρι τις αρχές (;) της επόμενης εβδομάδας, με τον FT 25 να δημιουργεί (βραχυπρόθεσμα) στηρίξεις διαδοχικά χαμηλότερα στις 202, στις 199 και στις 197 μονάδες. Και στο ενδεχόμενο αντίδρασης αντιστάσεις στις 207, στις 209 και στις 211 μονάδες.

Σε αναμονή λοιπόν με σταθερές ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση ρευστότητας από μη τραπεζικές θέσεις, με εμφανή την προσπάθεια να μη θιγούν τα κεκτημένα, να διαφυλαχτεί η τάση μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Για τις τράπεζες, «κλειδί» εν τέλει η συμμετοχή ή μη και ιδιωτών (αναφερόμαστε στους μικρότερους και στους Έλληνες ενδιαφερόμενους). Ο κλάδος τελεί σε αναμονή λόγω των ΑΜΚ, ο ΟΠΑΠ συνέδραμε στη διατήρηση του FT 25, η Coca Cola ως εφεδρεία για παν ενδεχόμενο και με τους ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ και Jumbo να διατηρούν την τάση τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v