Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικός «μονόλογος» στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες. Την ολοκλήρωση των τραπεζικών ΑΜΚ αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης περιμένει η αγορά. Το φλερτ των τραπεζών με νέα ιστορικά χαμηλά και οι αντοχές των μη τραπεζικών blue chips.

Εγκλωβισμένο στην ανακεφαλαιοποίηση το ΧΑ, με την παρατεινόμενη διάρκεια των "δημόσιων προσφορών" να επιβαρύνει για ακόμη μία συνεδρίαση τον τραπεζικό κλάδο.

Σταθερά χαμηλότερα των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης (η εν λόγω περιοχή θεωρείται πλέον αντίσταση) με σημείο αναφοράς το...διαβολικό 666 το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει υπό πίεση λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις δανειστών- Αθήνας, της μη εισέτι πίστωσης των 10 δισ. ευρώ (για την ανακεφαλαιοποίηση ) στο ΤΧΣ, της μη επίτευξης συμφωνίας- ακόμη- των δύο πλευρών στα καίρια ζητήματα με προεξάρχον αυτό των "κόκκινων δανείων- πλειστηριασμών".

Εγγύτατα των ιστορικά ελάχιστων τιμών ο τραπεζικός κλάδος, καθόσον τα "βιβλία προσφορών" μένουν ανοιχτά έως την επόμενη εβδομάδα με την Αναστασία Παπαιωάννου να σημειώνει πως καταλύτης ενθάρρυνσης των ξένων επενδυτών είναι η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών.

Στο εύρος των 162,05-183,71 μονάδων κυμάνθηκε εχθές ο Δείκτης Τραπεζών (με το υψηλό ημέρας στην αρχή της συνεδρίασης και το χαμηλά γύρω στις 13.55΄) δηλαδή σε απόσταση... αναπνοής από τον "πυθμένα" των 155,68 μονάδων.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία θεωρείται θέμα μίας-δύο συνεδριάσεων για να καταγραφεί και νέο ιστορικό ελάχιστο για τον κλαδικό δείκτη στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την Δευτέρα- Τρίτη, οπότε η αγορά θα γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει με τις αμκ των συστημικών ομίλων. "Βροχή" τα στοιχήματα για το αν ο ΔΤΡ θα "γράψει" σήμερα η αύριο χαμηλότερη τιμή των 155 μονάδων σε μία καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα διόρθωση, νομοτελειακά θα έλεγε κάποιος.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να συμφωνήσει με τους δανειστές, στο εσωτερικό μέτωπο το Μαξίμου να βλέπει "επικίνδυνα παιχνίδια" αποσταθεροποίησης με αφορμή την υπόθεση Πανούση (συνέχεια της έτερης υπόθεσης Φίλη) ενώ η χειμαζόμενη κοινωνία, πραγματική οικονομία παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν στην ομοβροντία "φοροβολών" και προωθούμενων... μεταρρυθμίσεων.

Για την αγορά μείζον θέμα παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση και για να ολοκληρωθούν οι αμκ θα πρέπει να επέλθει συμφωνία δανειστών- Αθήνας το αργότερο μέχρι την Κυριακή βράδυ- Δευτέρα πρωί. Πολλοί θεωρούν το επόμενο EWG καθοριστικό για την ανακεφαλαιοποίηση και δικαιολογημένα, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η "επίθεση" Σόιμπλε κατά ΕΚΤ/Ντράγκι. 

Σε αυτό το περιβάλλον η αποτίμηση των συστημικών τραπεζών έχει συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την Εθνική στα 1,59 δισ. ευρώ, την Alpha Bank οριακά πάνω από το όριο του ενός δισ. και τις Eurobank και Πειραιώς στα 382,4 και 274,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Συνολική αποτίμηση λιγότερη των 3,3 δισ. ευρώ, όταν της Coca Cola διαμορφώνεται στα 7,95 δισ. και ενδεικτικά της Τέρνα Ενεργειακής στα 306 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς στα ιστορικά ελάχιστα οι αμκ των συστημικών τραπεζών, σε τιμές μόλις...μερικών λεπτών του ευρώ, προκειμένου να προσελκυσθεί η συμμετοχή των ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και των ποικιλώνυμων χαρτοφυλακίων.

Σε αντιδιαστολή με τον τραπεζικό κλάδο το υπόλοιπο του FT25 παραμένει σε ανεκτά επίπεδα, δεδομένων των ρευστοποιήσεων σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου. Αφαίμαξη ρευστότητας από τα μη τραπεζικά χαρτιά προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμετοχή στις αμκ (το Euro2day.gr εστιάζει σε αυτή την παράμετρο από του...Αγίου Δημητρίου) με αναπόφευκτες τις συνέπειες στην υποχώρηση της τιμής μετοχών όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ αλλά και άλλων από τις 21 μη τραπεζικές εισηγμένες του δείκτη.

Σήμερα το πρωί ανοίγει το book building της ΕΤΕ, με τη μετοχή στα 0,45 ευρώ (απώλειες 28,9% σε διάστημα εβδομάδας) με την Παγκόσμια Τράπεζα να στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών ομίλων. Μετά τα Χριστούγεννα επιταχύνονται οι διαδικασίες για Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στα τεχνικά , στηρίξεις για τον FT25 έχουν δημιουργηθεί στις 197, στις 194 και στις 189 μονάδες. Αντιστάσεις στις 203, στις 205 και στις 207 μονάδες με τις 218 να θεωρούνται σημείο όπου θα πρέπει να κλείσουν οι θέσεις πώλησης/short στο ΧΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη ο 25άρης πάνω από τις 205 μονάδες θα κινηθεί σαφώς πιο επιθετικά ανοδικά, ενώ σήμερα-αύριο- Δευτέρα μέχρις ότου κλείσουν τα "βιβλία προσφορών" κυρίως οι τράπεζες θα χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα και δυνατά πονταρίσματα. Το μη τραπεζικό κομμάτι του δείκτη για τα δεδομένα της περιόδου μάλλον τα πηγαίνει αρκετά καλά με χαρακτηριστική την σχετική σταθερότητα μετοχών-σηματωρών τις τελευταίες δύο- τρεις εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v