Xρηματιστήριο: Νέες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο

Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 670 μονάδων. Στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες. Πτώση υψηλότερη του 3% για Εθνική, Πειραιώς και Alpha. Στο κόκκινο Coca Cola, OΠΑΠ, ΟΤΕ. Κέρδη για ΕΛΠΕ, Τιτάνα, Folli. Μέτριος ο τζίρος.

Εις υγείαν της SABMiller... πίνουν οι ευρωαγορές, με τις δύο της ιβηρικής να "γυρίζουν" ανοδικά. Ελέω Alpha Bank, που ανοίγει το βιβλίο προσφορών για 1,66 δισ. ευρώ, φαίνεται να μπαίνει ένα φρένο για τον τραπεζικό κλάδο στις 170-175 μονάδες.

Καταρχήν διερευνητικού χαρακτήρα, με επιφυλακτικές κινήσεις στις τράπεζες το ξεκίνημα της συνεδρίασης και με την αγορά να σταθεροποιείται σταδιακά μετά τα πρώτα 30'-45', με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 670-675 μονάδων.

Σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες, αλλά με τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις να διαφυλάσσονται.

Ενδεικτικά της στάσης των βραχυπρόθεσμων παικτών οι συναλλαγές και ο τζίρος, με τις πρώτες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (καθότι αλλάζουν χέρια σε τραπεζικές μετοχές) και τον δεύτερο σε μέτρια μεγέθη, περίπου όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αυξημένη συναλλακτικότητα λόγω "φθηνών τραπεζικών μετοχών", μέτριος τζίρος λόγω ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων σε μη τραπεζικά χαρτά και τίτλους σηματωρών και blue chips.

Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν οι αγοραστές, με τον DAX υψηλότερα κατά 1,29% στις 10.973 μονάδες ενώ σε Μαδρίτη και Λισαβόνα οι IBEX και PSI αντιδρούν προς τις 10.426 (0,86%) και τις 5.307 (0,98%) αντίστοιχα.

Στην ελληνική, η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στις διεργασίες δανειστών - Αθήνας, προκειμένου να "κλειδώσουν" τα 2+10 δισ. ευρώ, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται στην αντεπίθεση της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την κίνηση της Alpha Bank να προχωρήσει στο άνοιγμα του "βιβλίου προσφορών" να αίρει σε σημαντικό βαθμό τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονταν τις 1-2 προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η ενέργεια της Alpha Bank έρχεται σε μία... λεπτή στιγμή και την ώρα που η αβεβαιότητα άρχιζε να αναζωπυρώνεται, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, που θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ προς το ΤΧΣ το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Προσώρας για τον Δείκτη Τραπεζών φρένο φαίνεται να μπαίνει στις 170 μονάδες, με ζητούμενο τη σταθεροποίησή του πάνω από τις 160 μονάδες για τις επόμενες 3-4 ημέρες.

Με πωλητές στις τρεις από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, αλλά με τον ΔΤΡ να αποφεύγει -μέχρι τώρα- τα νεότερα "ιστορικά ελάχιστα".

Μεικτές κινήσεις στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ενώ χαμηλότερα πιέζεται η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola.

Επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους των ΤΙΤΑΝ, FF Group, Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ συνεχίζεται η εκ περιτροπής κατοχύρωση θέσεων ενώ για την Επιχείρηση χρήζει αναφοράς το άρθρο από τον Χαμαιλέοντα.

Μάλιστα μερίδα αναλυτών έχει αρχίσει να "μετρά" πλέον ξεχωριστά τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ από αυτήν της ΔΕΗ, εκτιμώντας πως οι εξελίξεις που αφορούν στην Επιχείρηση ενδεχομένως να προκαλέσουν ρευστοποιήσεις, πιέζοντας την τιμή χαμηλότερα.

Την προσέγγισή τους ακολουθούμε κι εμείς, εκτιμώντας πως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ διαφοροποιούνται από τη ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα.

Στα 8,97 ευρώ χαμηλότερα η μετοχή του ΟΤΕ, με μεγαλύτερες απώλειες ο ΟΠΑΠ στα 7,26 ευρώ, καθώς ακόμη δεν έχει εξευρεθεί κοινός τόπος μεταξύ διοίκησης του Οργανισμού και οικονομικού επιτελείου με το θέμα της πιθανής επιβολής επιπλέον τέλους στο ΚΙΝΟ. Παράμετρος που λογικό είναι να λειτουργεί υπέρ των πωλητών, σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στα 4,90 με πωλητές η ΔΕΗ, στα 21,52 επίσης με πωλητές η Coca Cola.

Λίγο μετά τις 11:40 είχαν αλλάξει χέρια 65+ εκατ. μετοχές, με 24 στη Eurobank και 23 εκατ. στην Πειραιώς, ενώ από τα περίπου 5,8 εκατ. ευρώ τζίρο το 55% είχε γίνει στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v