Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές τάσεις για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφονται στο ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο και στις διαδικασίες για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στο επίκεντρο και η τριάδα ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Κρίσιμα τα επίπεδα των 195 μονάδων για τον FT 25. Τι εκτιμούν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες και η παράταση για τα book buildings πιέζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με συνέπεια τη "βύθιση" του κλαδικού δείκτη προς τα ιστορικά ελάχιστα των 155 και την περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη έως τη γνώριμή μας περιοχή των 666 μονάδων.

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές, τα επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street, σε υψηλά επτά μηνών το δολάριο.

Και στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται η προσαρμογή καταρχήν του τραπεζικού κλάδου στα δεδομένα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, διαδικασία που έχει παρασύρει εδώ και μέρες χαμηλότερα το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το ΧΑ αντέδρασε χθες με νέα σημαντική διόρθωση της τάξης του 12,7% για τις τράπεζες, την επομένη του Eurogroup, όπου ο επικεφαλής του εκτίμησε πως μέχρι τη Δευτέρα (16/11) θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ δανειστών - Αθήνας.

Ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται από νωρίς στην παράταση για τα book buildings, για τη στάση αναμονής των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank, και στο ορόσημο των γενικών συνελεύσεων. Αυτά την ώρα που δανειστές και Αθήνα μετά τη διαφωνία στο Eurogroup συμφωνούν πως αρχές της εβδομάδας θα έχει λήξει το θέμα των 10 δισ. ευρώ, απαραίτητων (ως εγγυήσεων) για τη συμμετοχή των ξένων ιδιωτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων στις α.μ.κ. των τραπεζών.

Κλίμα λελογισμένης αβεβαιότητας, που επηρεάζει ωστόσο με συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές/εισηγμένες κυρίως του FT 25.

Με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 26 ημερών, όπως "μέτρησε" ο Θανάσης Σταυρόπουλος, φθάνοντας έως τις 167,78, για να διαμορφωθεί τελικά στις 178,51 μονάδες. Πρακτικά, ελάχιστα πάνω από τα ιστορικά ελάχιστα των 155,68 μονάδων, με τη σχετική διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί και στα χρηματιστηριακά γραφεία να... περισσεύουν τα στοιχήματα για τον "πυθμένα" όπου θα δημιουργηθεί ο "νέος πυθμένας" για τον κλαδικό δείκτη.

Η πρωτοφανής προσαρμογή των τραπεζών στα δεδομένα των νέων α.μ.κ., δηλαδή σε χαμηλότατες τιμές (για να μη θυμηθούμε πού έγιναν οι προηγούμενες δύο α.μ.κ.) παρασύρει από τα τέλη Οκτωβρίου και το υπόλοιπο του FT 25.

Συνέπεια της συνεχιζόμενης άντλησης ρευστότητας η σταθερή πίεση σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και άλλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης απ' όπου κατοχυρώνονται θέσεις προκειμένου να καλυφθεί η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των συστημικών ομίλων.

Το αν για τον ΔΤΡ θα καταγραφεί "νέο ιστορικό χαμηλότερο του προηγούμενου" ελάχιστη σημασία έχει πλέον, θυμίζοντας πως ο κλαδικός δείκτης ακριβώς για να αντιμετωπιστεί αυτή η προοπτική "προσαρμόστηκε" προ μηνών με... reverse split. Με βάση τη πρότερη "μέτρηση" του ΔΤΡ, θα... μηδένιζε στην κυριολεξία.

Δεδομένης της τραπεζικής κατάστασης, το ΧΑ υποχώρησε και χθες με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει μέχρι τη... γνώριμή μας περιοχή των 666 μονάδων (χαμηλό ημέρας 666,55), για να κλείσει στις 672,19 μονάδες, ακολουθώντας σχεδόν νομοτελειακά τη προδιαγεγραμμένη διόρθωσή του.

Η αξία των συναλλαγών, για ακόμη μία συνεδρίαση, σε μάλλον ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς έφτασαν τα 41-42 δισ. ευρώ αλλά με τη συναλλακτικότητα (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) στα ύψη, καθώς άλλαξαν χέρια 425 εκατ. χαρτιά, σχεδόν το 90% (!), στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους (με την Εθνική...α κριβότερη στο 0,49 του ευρώ), σε απόλυτη αξία λίγων... λεπτών.

Είναι ενδεικτικό πως ειδικά στη μετοχή της Eurobank άλλαξε χέρια πρωτοφανής αριθμός μετοχών, με ενδιαφέρον πως ήταν ανάλογα υψηλότατος με αυτόν της πρόσφατης "κορυφής" . Για ορισμένους αυτό θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη προσωρινής ανάπαυλας στη διόρθωση, ένα σήμα για "γύρισμα" για τον ΓΔ που χθες "έπιασε τον στόχο" των 666 μονάδων.

Στον πτωτικό ρυθμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το ΧΑ, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προεξοφλεί πως τα 10 δισ. ευρώ (που αφορούν στις τράπεζες) θα αποδεσμευτούν γύρω στη Δευτέρα. Παραδοχή του ίδιου του W. Scheuble, του κοινού μυστικού στην αγορά, πως η ΕΚΤ, ο M. Draghi, θα αποδέσμευε (επί της ουσίας) την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών από τη διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας/προγράμματος.

Και πώς να γινόταν διαφορετικά, όταν η αξιολόγηση πηγαίνει για το τέλος του χρόνου (... για να δούμε) αλλά η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα έπρεπε να γίνει πριν τις 15 Νοεμβρίου. Ενα μήνα πριν, στις 16 Οκτωβρίου, ο super Mario είχε προδιαγράψει τα συμβαίνοντα, δίνοντας από τότε ένα σήμα-προειδοποίηση για όσους νουνεχείς ξεκίνησαν (στα τότε τοπικά υψηλά να κατοχυρώνουν θέσεις τους) να αποχωρούν σταδιακά. Και βγήκαν κερδισμένοι, καθώς γλίτωσαν ένα 15% (μεσοσταθμικά) του "μη τραπεζικού χαρτοφυλακίου" τους. Είναι ωστόσο αυτοί που στην πλειονότητά τους αγοράζουν (ή θα αγοράσουν) σε αυτές τις χαμηλότερες τιμές.

Οσον αφορά στη διαδικασία του book building, μικρή παράταση για την Πειραιώς, έτοιμες να ανοίξουν το "βιβλίο προσφορών" Εθνική και Alpha Bank, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών προεξοφλεί πως η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Στα μόλις 3,5 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για 7-8 δισ. ευρώ ξένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (που θα τοποθετηθούν στις α.μ.κ.) κάνει λόγο η αγορά, όταν μόνο το ΤΧΣ έχει επενδύσει στη βασική φάση της στήριξης των τραπεζών περί τα 40 δισ. ευρώ (25+15 το 2013), για να έχουμε μία τάξη μεγέθους τι έχει συντελεσθεί στον κλάδο. Και όχι μόνο.

Στην διελκυστίνδα δανειστών - Αθήνας, στο μη αποτέλεσμα του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, στην επαναφορά της αβεβαιότητας, αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τον τελευταίο γύρο ρευστοποιήσεων/πιέσεων στις τράπεζες.

Η μικρή παράταση για την Πειραιώς, η ολιγοήμερη καθυστέρηση στο άνοιγμα των βιβλίων για Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, φέρεται να συνετέλεσαν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος, συνέπεια του οποίου είναι η περαιτέρω υποχώρηση/προσαρμογή στα επίπεδα τιμών όπου προεξοφλείται ότι θα τοποθετηθούν τα ποικιλώνυμα ξένα ιδιωτικά επενδυτικά funds. Σε τιμές μόλις λίγων... λεπτών για τις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank και χαμηλότερα του 0,50 ευρώ (για την ΕΤΕ).

Παράλληλα το κλίμα που επικρατεί (και πάλι) στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες δεν είναι δα και το καλύτερο, τη μία με αφορμή τις ανιστόρητες προκλήσεις Φίλη και από την Κυριακή με τη συνέντευξη Πανούση.

Σε αυτό το... βαλκανικό περιβάλλον θα πρέπει να καλυφθεί η ιδιωτική συμμετοχή στις α.μ.κ .των τραπεζών, να ολοκληρωθεί η διαδικασία, για να κοπάσουν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις μη τραπεζικές μετοχές, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εκτιμούν πως από τα τρέχοντα επίπεδα η αγορά "χρωστά" μία αντίδραση.

Η υποχώρηση του FT 25 οριακά χαμηλότερα των 200 μονάδων καλύπτει το εύρος της διόρθωσης που δικαιολογούνταν μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση. Για τον δείκτη αντίσταση είναι στις 203-204, με τις 207 μονάδες έναν εφικτό στόχο άμεσα.

Μόνο με διάσπαση των 198-197 ο FT 25 θα κινδύνευε με περαιτέρω υποχώρηση προς τις 193 και 185 μονάδες (σχετική "μέτρηση" στον χθεσινό Εκηβόλο).

H διόρθωση του ΔΤΡ έως τα επίπεδα των 160 μονάδων -που λειτουργεί σαν στήριξη- μπορεί να σημάνει ανοδική διόρθωση είτε για τον κλαδικό δείκτη, είτε για μη τραπεζικές μετοχές. Για την αγορά, «κλειδί» θεωρείται η κάλυψη της Πειραιώς (που με την Εθνική ζητούν τα περισσότερα κεφάλαια), γι' αυτό η συνεδρίαση της Παρασκευής θεωρείται σηματωρός για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τις τράπεζες, θα πρέπει να αντέξουν οι άμυνες στα μη τραπεζικά χαρτιά, να μη μειωθούν σημαντικά περαιτέρω οι επενδυτικές θέσεις σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το μη τραπεζικό μέρος του ΧΑ αλλά και υπό προϋποθέσεις ο πολύπαθος κλάδος θα μπορούσαν να πάρουν γερές "ανάσες".

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας εστιάσαμε και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί σε Πορτογαλία και Ισπανία -ας μην τις υποτιμούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v