Σε θετικό έδαφος πέρασε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με τις πιέσεις στις μετοχές των Alpha, Eurobank και Εθνικής να μετριάζονται.
Ειδικότερα, η Πειραιώς ενισχύεται 4%, η ΕΤΕ καταγράφει απώλειες 6%, κέρδη 4% σημειώνει η Eurobank ενώ απώλειες 1,2% εμφανίζει η Alpha.
Νωρίτερα, το Euro2day.gr σημείωνε:
H κίνηση της Alpha Bank να ανακοινώσει το άνοιγμα του "βιβλίου προσφορών" μπορεί να άμβλυνε σε κάποιο βαθμό τις αρχικά εντονότερες πιέσεις που δεχόταν κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, δεν είναι όμως αρκετή για να οδηγήσει την αγορά σε θετικό έδαφος.
Ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις δανειστών - Αθήνας, με την αβεβαιότητα να συντηρείται, οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών παραμένουν αμείωτες, με την τρέχουσα τιμή (των 3 από τις 4) σε πολύ χαμηλές τιμές μόλις λίγων... λεπτών.
Την ίδια ώρα, που στην Αθήνα καλά κρατεί το... θρίλερ στη διαδικασία μεταξύ δανειστών - ελληνικής κυβέρνησης, στην Ευρώπη κυριαρχούν άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στην Πορτογαλία (με τον αρθρογράφο της Telegraph A.E. Πρίτσαρντ να εκτιμά πως το Βερολίνο χάνει έναν σύμμαχο-κλειδί στη χώρα της Ιβηρικής), ή τα πολλαπλασιαζόμενα αρνητικά μηνύματα από τη Γερμανία (από τις πολιτικές συνέπειες του μεταναστευτικού μέχρι την υποχώρηση κατά 71% των κερδών της Deutsche Post για το τρίτο τρίμηνο και τις βολές Γ. Βάιντμαν κατά της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση).
Παρ' όλα αυτά στη Φρανκφούρτη ο DAX συνεχίζει υψηλότερα, με πιθανότερο το σενάριο της συνέχισης προς τις 11.300, παρά τη διόρθωση προς τις 10.500 μονάδες, με αυτές τις δύο τιμές/περιοχές να θεωρούνται όρια εύρους διακύμανσης βραχυ-μεσοπρόθεσμα.
Στο ΧΑ το σκηνικό παραμένει λίγο-πολύ ίδιο με αυτό της χθεσινής συνεδρίασης, με χαρακτηριστική την υψηλή συναλλακτικότητα λόγω της πληθώρας των τραπεζικών μετοχών που αλλάζουν χέρια, αλλά με μέτριο τζίρο καθώς οι πωλήσεις στα μη τραπεζικά χαρτιά πραγματοποιούνται με ελεγχόμενη ροή.
Στα επίπεδα των 165 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με έσχατη στήριξη πριν τα "ιστορικά ελάχιστα" στις 160 μονάδες, καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Εντονότερες οι πιέσεις και μεγαλύτερη η διόρθωση για τον τίτλο της Alpha Bank που με 10,71% υποχωρεί στο 0,075 του ευρώ, ηπιότερες σε Πειραιώς και Eurobank, σταθερές απώλειες έως 8,5,0% στην Εθνική.
Στα χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία κυριαρχούν δύο εκτιμήσεις για όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες. Η πρώτη, θέλει μετά το Eurogroup της Δευτέρας να μετριάζεται η αρχικά μεγαλύτερη διάθεση των ξένων funds να συμμετάσχουν στις α.μ.κ. των τραπεζών, με αρκετούς διαχειριστές να κάνουν κράτει μέχρις ότου οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις των δανειστών για τα 2+10 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση η αποδοχή από την ελληνική πλευρά των περισσότερων όρων που επιβάλλουν οι δανειστές και δη στο θέμα των "κόκκινων" δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών) αλλά και στο πρόβλημα των πλειστηριασμών. Η αγορά θα ανασάνει μόλις οι δύο πλευρές συμφωνήσουν και δοθεί το πράσινο φως για τη μεταφορά των 10 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ, υποστήριζε χρηματιστηριακός παράγων.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση, περισσότερο... συνωμοσιολογική, η μη απόφαση στο Eurogroup της 9/11, η μετάθεση των διαδικασιών 6-8 μέρες αργότερα (αλλά με τους δανειστές να συμφωνούν πως τα κεφάλαια θα δοθούν) λειτουργεί ως αφορμή για να πιεστούν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές οι τραπεζικές μετοχές, προκειμένου, ακόμη πιο φθηνές, να διευκολύνουν τη συμμετοχή των ξένων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στις α.μ.κ.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος οριακά πάνω από τα "ιστορικά ελάχιστα", η άντληση ρευστότητας από μη τραπεζικές μετοχές καλά κρατεί, με τον ΟΠΑΠ να "ταλαιπωρείται" συγκριτικά περισσότερο (απ'ό,τι ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ) και λόγω της γνωστής εκκρεμότητας που παραμένει με την κυβέρνηση για το θέμα της επιβολής επιπλέον τέλους.
Στα 21,48-22 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, λειτουργώντας εν μέρει εξισορροπητικά για τον FT 25.
Λίγο μετά τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 170 εκατ. μετοχές, 55 στη Eurobank, 45 στην Πειραιώς και περίπου 25 εκατομμύρια στην Alpha Bank. Στα 18,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 38% στις τράπεζες και συγκριτικά ενισχυμένος σε Τράπεζα Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και Grivalia, Μυτιληναίο, Coca Cola, Motor Oil, JUMBO, METKA, FF Group κ.α. εισηγμένες απ' όπου κυρίως αντλείται ρευστότητα ισχυρών παικτών για να καλύψουν τη συμμετοχή τους στις α.μ.κ. των τραπεζών.