Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Μαζεύονται» οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο

Στα όρια των 670 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πιέσεων στα περισσότερα blue chips. Θετικό γύρισμα για Πειραιώς, Eurobank, μετριάζονται οι πιέσεις σε Alpha και Εθνική. Πιέσεις και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Ανοδος για Jumbo, Tιτάνα.

Ενθαρρυντική ένδειξη θεωρούν παράγοντες της αγοράς το "γύρισμα" της Πειραιώς, που για κάποιο διάστημα ώθησε σε ανάλογη φορά και την Alpha Bank με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες που κατέγραφε ο τραπεζικός κλάδος.

Το...σκίρτημα ξεκίνησε λίγο πριν τις 14.00 όταν στο σύστημα πέρασαν συντονισμένα εντολές αγοράς για τη μετοχή της Πειραιώς με την τιμή από τα 0,039 να ανέρχεται στα 0,046 του ευρώ, ωθώντας σχεδόν αμέσως και την Alpha Bank από τα 0,073 στα 0,088 ευρώ. Ανεπαίσθητες διαφορές μεν στα ιστορικά χαμηλά των μετοχών πλην όμως ικανές για να δημιουργήσουν τάση να ανασύρουν τον Δείκτη Τραπεζών από τα χαμηλά των 162,05 έως τις 175 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 183,71 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης).

Αξιοσημείωτη η συναλλακτική δραστηριότητα στο διάστημα του "γυρίσματος", ενώ συνοδεύτηκε από ενίσχυση του τζίρου σε μη τραπεζικές μετοχές και δη των Μυτιληναίου, ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ αλλά και Viohalco, Jumbo, FF Group.

Ωστόσο στο ίδιο διάστημα και μέχρι πριν λίγο (*) εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και δευτερευόντως των ΔΕΗ και Coca Cola, ένδειξη πως επιταχυνόταν η άντληση ρευστότητας από αυτούς τους τίτλους.

Με τον Γενικό Δείκτη σταθερά σε αρνητικό έδαφος- αλλά με λιγότερες απώλειες απ΄ ότι αρχικά- πέριξ των 665-670 μονάδων, ο FT25 υποχωρούσε περισσότερο (-0,95%) χαμηλότερα των 200 με ελάχιστο ημέρας στις 198,01 μονάδες.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε το "γύρισμα" της Πειραιώς στην εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως το "βιβλίο προσφορών" θα κλείσει μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που τα ξένα funds συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην σχετική διαδικασία ενδεχομένως προσβλέποντας (ή ακόμη και ρισκάροντας) σε μία συμφωνία δανειστών- Αθήνας μέσα στις επόμενες ημέρες και μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ήδη έχουν αναφερθεί Σόιμπλε- Νταισελμπλούμ.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως σε τέτοιες φάσεις του χρηματιστηρίου παίζονται τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα (με ισχυρό κίνδυνο εγκλωβισμών/ απωλειών) καθώς με περιορισμένο κόστος μόχλευσης μπορεί κάποιος να αποκομίσει πολλαπλάσιες υπεραξίες.

Επίσης κοινό μυστικό, πως έστω και βραχυπρόθεσμα, έστω και τεχνικά σε μία ενδεχόμενη συμφωνία (για κόκκινα δάνεια/επιχειρηματικά-στεγαστικά και πλειστηριασμούς) που θα επικύρωνε τη μεταφορά των 2+ 10 δις ευρώ στην Αθήνα αν όχι ο τραπεζικός κλάδος ένα σημαντικό μέρος του ταμπλώ θα αντιδρούσε ανοδικά. Στόχος για τον ΓΔ παραμένει η περιοχή των 700 μονάδων που τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε αντίσταση (από στήριξη).

(*) στις 16.45 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 270 εκατ. μετοχές, συνολικού τζίρου 32 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v