Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Μικρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Τα ανοικτά βιβλία της ανακεφαλαιοποίησης δημιουργούν νέα δεδομένα. Οι ρευστοποιήσεις και οι προσδοκίες για συμφωνία το Σαββατοκύριακο. Κερασάκι στην τούρτα η αναθεώρηση του MSCI.

Συμφωνία στο EWG της Κυριακής, κόκκινα δάνεια και επιχειρηματικά NPLs, τα «κλειδιά» για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής εμφανίζεται αισιόδοξο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το Σάββατο, οι δανειστές εκτιμούν πως δεν θα χρειαστεί όλο το ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με την EBRD να βάζει κεφάλαια έως 250 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο Μ. Ντράγκι ανοίγει...π αράθυρο για την επανενεργοποίηση ενός waiver, της συμμετοχής και των ελληνικών ομολόγων στο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πιθανότατα θα προωθήσει η ΕΚΤ.

Ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος ήταν για ακόμη μία, πολλοστή, συνεδρίαση ο σάκος του μποξ καθώς δέχτηκε συντριπτικά πλήγματα, με συνέπεια για τον κλαδικό δείκτη να αποφεύγει οριακά την καταγραφή νέου ιστορικού ελάχιστου στις 156,9 μονάδες.

Το σφυροκόπημα και στις τέσσερεις μετοχές του κλάδου συνεχίστηκε ανελέητο τόσο από αυτούς που δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στις α.μ.κ., όσο ακαι πό εκείνους που αντλούν ρευστότητα από κάθε διαθέσιμη θέση, ενώ δεν λείπουν και οι κινήσεις από εκείνους που ποντάρουν στην ενδοσυνεδριακή διακύμανση των μετοχών. Δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας, των ατελείωτων μετοχών που καθημερινά αλλάζουν χέρια, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις πολύπαθες τραπεζικές μετοχές.

Οι εξελίξεις ραγδαίες, καθώς χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει συμφωνία, άρα να μην έχουν έρθει στο ΤΧΣ τα 10 δισ. ευρώ, ο ένας μετά τον άλλο οι όμιλοι ανοίγουν "βιβλία προσφορών" και προχωρούν τη σχετική διαδικασία.

Η συγκυρία δεν είναι και η πιο εύκολη, την ώρα που στη Wall Street ο Dow Jones διορθώνει 254 μονάδες, το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω κι από τα 42$, και στην Ευρώπη νέες εστίες αβεβαιότητας αναδύονται από την Ιβηρική. Σε αυτή τη συγκυρία, στη μεν Γερμανία δεν λέει να κοπάσει η κυβερνητική κρίση (μεταξύ των τριών εταίρων CDU-CSU και SPD) και η πλευρά Σόιμπλε-Βάιντμαν επιλέγει να αμφισβητήσει για ακόμη μία φορά την πολιτική της ΕΚΤ, επί της ουσίας τους χειρισμούς του Ιταλού τραπεζίτη.

Με αυτά εκτός και εντός, η νέα υποχώρηση στο ΧΑ, με βαρίδι και χθες τις τράπεζες, ήρθε νομοτελειακά δικαιώνοντας όσους ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην αντίδραση της Δευτέρας 26ης Οκτωβρίου, οπότε και καταγράφηκε η τελευταία ανοδική αναλαμπή για τον τραπεζικό κλάδο, για την αγορά.

Αλλαγή τάσης ή ιδανική παγίδα, ρωτούσε ο Εκηβόλος στις 29/10, με αφορμή μέτρηση ενός φίλου (του Δ.Μ. από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary) σε βάθος χρόνου, ενώ την αμέσως επομένη (στις 30 του μήνα), η προσοχή έπεφτε στα σημάδια του δείκτη "φόβου"/VIX για τις αγορές.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησαν και οι ρευστοποιήσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά (κυρίως για να αντληθεί ρευστότητα για τις τραπεζικές α.μ.κ.), στο ΧΑ δεν έχουν... σταυρώσει ανοδική συνεδρίαση, ή έστω μία ανοδική ευκαιρία διαφυγής, παρά συνεχή πίεση στις τράπεζες και σχετικά ελεγχόμενη υποχώρηση των μη τραπεζικών χαρτιών.

Χαμηλότερα των 200 μονάδων ο FT 25, μετά τα παρ' ολίγον νέα ιστορικά χαμηλά του ΔΤΡ, με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 200 εκατ. τεμάχια και ο τζίρος τα 44 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές υψηλές καθώς αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους τραπεζικές μετοχές, των μόλις... λίγων λεπτών του ευρώ, αλλά και ο τζίρος αρκετός, δεδομένων της χαμηλής συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων και των πολύ χαμηλών τιμών των ίδιων των πιστωτικών ομίλων. Στα μόλις 3 δισ. ευρώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων τραπεζών, δηλαδή σε επίπεδα που το ΧΑ είχε να δει από τα τέλη της 10ετίας του... '80 (τηρουμένων των αναλογιών και της νομισματικής μέτρησης σε δραχμές).

Στο ΧΑ εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχει καταστεί απόλυτα σαφές πως οι α.μ.κ. θα πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε αξίες... λεπτών του ευρώ, με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν όχι μόνο χρηματιστηριακά/παικτικά αλλά ευρύτερα για την επόμενη ημέρα του ίδιου του πιστωτικού συστήματος, τις νέες ισορροπίες στις τράπεζες, στο επιχειρείν...

Είναι ξεκάθαρο στους παίκτες πως μέχρις ότου δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές για αυτά τα 10 δισ. ευρώ, θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούνται και οι μη τραπεζικές μετοχές, τα blue chips, οι τίτλοι σηματωροί από την υπόλοιπη αγορά.

Οπερ και γίνεται από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Νοεμβρίου, καθώς την πρώτη ανοδική κίνηση στην αρχή του μήνα ακολούθησε ο αναπόφευκτος κατήφορος προς τις 650 μονάδες.

Στην αγορά είναι ξεκάθαρο πως σε όλο αυτό το διάστημα βασικό ζητούμενο είναι να μη χαλάσει εντελώς η εικόνα για τις μετοχές/εισηγμένες του FT 25, πως δεν θα μειωθούν σημαντικά οι θέσεις των ισχυρών παικτών στους τίτλους της μεγάλης κατηγορίας, να μη διαταραχθεί ανεπανόρθωτα το μέχρι και τώρα ανοδικό momentum που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των blue chips. Λέμε μέχρι και τώρα, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει, οι εκκρεμότητες είναι ανοιχτές, με συνέπεια η αμυντική τακτική μας να συνεχίζεται μέχρις ότου αρθούν τα εμπόδια που πιέζουν όλο και χαμηλότερα τη αγορά.

Στα επιμέρους, η πλειονότητα των ενεργών παικτών επιμένει αμυντικά και κινείται με πολύ προσεκτικές συναλλαγές (στις μη τραπεζικές μετοχές), εστιάζοντας (δευτερευόντως βέβαια) στα οικονομικά αποτελέσματα, στις διάφορες αλλαγές, με ενδεικτικότερες αυτές που προκύπτουν από την 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI.

Ειδικότερα, από τον MSCI Global Standard αφαιρούνται οι μετοχές των Πειραιώς, Eurobank, προστίθεται της ΔΕΗ, με τις αλλαγές να ισχύουν από την 1 η Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως στον δείκτη (μέχρι να εφαρμοστούν οι αλλαγές) συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank, FF Group, Jumbo, Eurobank και ΤΙΤΑΝ.

Εύλογο το ενδιαφέρον σήμερα για τη συμπεριφορά μετοχών όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ (αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), προφανώς και της ΜΟΗ, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρούνταν πως θα συμπεριληφθεί στον σχετικό δείκτη.

Να συνεκτιμηθούν η κλίση των ευρωπαϊκών αγορών, η μεγάλη βουτιά του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, η υποχώρηση του DAX χαμηλότερα της πολύ σημαντικής περιοχής των 10.800 (στις 10.783 μονάδες), αλλά και το μείον 2,35% στο Μιλάνο.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με την προσοχή των παικτών στην ομιλία Ντράγκι, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα επανεξετασθεί η νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Δεδομένων όλων αυτών, πόσες πιθανότητες θα έδινε ένας τζογαδόρος στο να μην κλείσει και αυτή η συμφωνία δανειστών - Αθήνας (με τις όποιες ετεροβαρείς συνέπειες για την αδύναμη ελληνική πλευρά...) και να αναζωπυρωθεί εκ νέου το "ελληνικό πρόβλημα"; Η απάντηση είναι το bet αυτών των ημερών -διαλέγουμε και παίρνουμε.

Πάντως για σήμερα το κυριότερο ποντάρισμα στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι εάν και πώς μπορεί να αποφευχθεί η καταγραφή νέου ιστορικού ελάχιστου για τον ΔΤΡ χαμηλότερα των 155,5 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v