Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Δεν σηκώνει κεφάλι ο τραπεζικός κλάδος

Εντείνονται οι πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες στο επίκεντρο για μία ακόμη συνεδρίαση. Ισχυρές απώλειες για Alpha, Εθνική, λίγο καλύτερη η εικόνα για Πειραιώς, Eurobank. Σε ρόλο «αντίβαρου» η Coca Cola. Το βλέμμα και στις βραδινές ανακοινώσεις του MSCI για τις αναθεωρήσεις των δεικτών.

Με τον τραπεζικό κλάδο μία...ανάσα από τα ιστορικά ελάχιστα των 155,68 μονάδων, με τα "βιβλία προσφορών" ανοιχτά μέχρι το EWG, το ΧΑ δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να περιμένει.

Χαμηλότερα των 700 μονάδων, διορθώνοντας έως τις 662,13 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ακόμη μία... κόκκινη συνεδρίαση για τον Δείκτη Τραπεζών που επηρεάζει και τον FT 25, για τον οποίο χάνονται και πάλι οι 200 μονάδες.

Ο τζίρος περιορισμένος αλλά οι συναλλαγές σταθερά αυξημένες καθώς σταθερά ποσοστό, που ξεπερνά το 80-85%, αλλάζει χέρια σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με την τελευταία να "κλέβει" το σχεδόν 2/3 του συνόλου.

Στην αναμονή η πλειονότητα των παικτών περιμένοντας το EWG, την κατάληξη των διαπραγματεύσεων δανειστών- Αθήνας, στην αναμονή για την ολοκλήρωση των book buildings, οπότε και θα ξεκαθαριστούν τιμές και περιθώρια συμμετοχής.

Την ίδια ώρα, ο super Mario προχωρά σε ακόμη μία κίνηση υποστήριξης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος παίρνοντας θέση για τα "κόκκινα δάνεια" αλλά, επίσης σημαντικό, ανοίγοντας "παράθυρο" για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο υπό διεύρυνση πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το ενδιαφέρον είναι πως στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αψηφούν τις ενστάσεις/απειλές των Γερμανών (Σόιμπλε, Βάιντμαν) κατά της ΕΚΤ/Ντράγκι και προχωρούν σε νέο γύρο επιλεκτικών αγορών σε λίγο χαμηλότερες τιμές. Χαμηλότερα και τα yields των ευρωπαϊκών ομολόγων, λόγω των δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη.

Ωστόσο στο ΧΑ κύριο ζητούμενο παραμένει η συμφωνία, η διασφάλιση των 10 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ, το κλείσιμο των "βιβλίων" , οι α.μ.κ. και η επιτυχής ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Οσο παραμένουν εκκρεμή όλα αυτά, ο κλάδος θα βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, με ενδεικτικές τις εβδομαδιαίες απώλειες 36,54% για τον τραπεζικό δείκτη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες στον απόηχο των απεργιακών κινητοποιήσεων εκτιμούσαν πως στη συνάντηση δανειστών - ελληνικής πλευράς το απόγευμα ίσως να προκύψει αποτέλεσμα στο ανοιχτό θέμα των "κόκκινων δανείων".

Από χθες η Αλεξάνδρα Γκίτση έχει αναφερθεί στις εκατέρωθεν προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ο "έντιμος συμβιβασμός" μεταξύ των δύο πλευρών και να προχωρήσει η διαδικασία. Θεωρούσαν πως στην περίπτωση που σήμερα όντως υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί προεξοφλητικά στην αυριανή συνεδρίαση. Ωστόσο είναι τόσες οι διαψεύσεις και περισσότεροι οι εγκλωβισμοί, που δεν αρκούν οι δηλώσεις Σταθάκη για να εφησυχάσει η επενδυτική κοινότητα.

Αλλωστε η αυριανή συνεδρίαση είναι και η τελευταία της εβδομάδας, με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τελευταία (για το Eurogroup της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου) να έχουν διαψευσθεί και μάλιστα με νέα γενναία διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, μεταθέτοντές τες για το επόμενο EWG. Ψυχοφθόρα διαδικασία πράγματι σε μία απονευρωμένη αγορά, σε ένα "ρηχό" χρηματιστήριο.

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες, με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά σήμερα για την Πειραιώς, σταθερή για τη Eurobank και νέες σημαντικές απώλειες για Εθνική και Alpha Bank. Eως το 0,072 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank, που όμως δεν είναι "νέο χαμηλό" καθώς αυτό παραμένει στο 0,065 από τη συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου. Ανάλογη εικόνα και για την ΕΤΕ, με χαμηλή τιμή ημέρας στο 0,408 και ιστορικά χαμηλά το 0,35 από την 1η Οκτωβρίου. Μάλιστα, στις 15:30 το μεσημέρι τέθηκε Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 0,409 ευρώ.

Σταθερές οι πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, καθώς συνεχίζεται για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα η εκροή ρευστότητας και από τις τρεις εισηγμένες, παραπέμποντας σε μείωση θέσεων κυρίως ξένων και δευτερευόντως Ελλήνων διαχειριστών.

Πιστή στον ρόλο της η Coca Cola, καθώς από την πρώτη εντολή μέχρι την τελευταία, πριν λίγο, όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε θετικό πρόσημο. Στο εύρος των 21,77 έως 22,04 ευρώ η μετοχή, που οσάκις χρειάζεται, λειτουργεί υποστηρικτικά της αγοράς και των θέσεων αντιστάθμισης στο ΧΠΑ.

Να συνεκτιμηθεί πως νωρίτερα (*) η τιμή στην υποκείμενη αγορά ήταν στα 21,81 ευρώ και το συμβόλαιο με ελάχιστες πράξεις (μόλις 32 ΣΜΕ στον τρέχοντα μήνα) ήταν σε διαπραγμάτευση σε λίγο υψηλότερη τιμή/premium της τάξης του 0,55%.

Σημειώνεται ότι σήμερα το βράδυ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, ο MSCI θα ανακοινώσει την 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών.

Αναμένεται η επισημοποίηση της διαγραφής των Πειραιώς, Eurobank, με την ταυτόχρονη προσθήκη των ΜΟΗ, ΔΕΗ.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το αν θα βγει απόφαση για νέα αξιολόγηση του ΧΑ, που από τον Ιούνιο του 2013 υποβαθμίστηκε για πρώτη φορά (μετά το 2001) από τον MSCI σε αναδυόμενη αγορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v