Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα... βιβλία προσφορών πιέζουν τον ΓΔ

Ελεγχόμενες απώλειες στο ΧΑ, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» ρευστότητα για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Διψήφια κέρδη για Eurobank, πάνω η ΕΤΕ, πιέσεις για Πειραιώς, Alpha. Κέρδη για ΔΕΗ λόγω MSCI, πιέζονται χαμηλότερα ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΠΕ.

Ενισχύονται οι τράπεζες, αδυνατίζουν τα blue chips. Ανοδική αντίδραση για τον Δείκτη Τραπεζών, διόρθωση για την πλειονότητα των άλλων κλαδικών δεικτών, με σημαντικότερες απώλειες για τον "βιομηχανικό, πρώτων υλών", με βαρύνοντα τον "τροφίμων, ειδών διατροφής".

Με απώλειες μετά το αρχικό 45λεπτο ο Γενικός Δείκτης και λίγο πριν τις 12:30 ο FT 25 καθώς συνεχίζεται η άντληση ρευστότητας από εισηγμένες προκειμένου να καλυφθούν οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Από τη μέχρι τώρα (*) εικόνα της συνεδρίασης, η αντίδραση των τραπεζικών σε συνδυασμό με την υποχώρηση των άλλων κλάδων παραπέμπει ακριβώς σε αυτή την τακτική επενδυτών, επιχειρηματιών και ισχυρών χεριών να μειώνουν θέσεις τους σε τίτλους του FT 25 για να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια καθώς, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ομίλων εισέρχεται στην τελευταία -και πιο κρίσιμη- φάση της.

Στις 158,28 μονάδες πριν λίγο ο Δείκτης Τραπεζών αφού μετά την αρχική αντίδραση έως τις 171,98 μονάδες άρχισε να διολισθαίνει, υποχωρώντας στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας λίγο πριν τις 14:10. Με ποσοστό 1,53% για τον ΔΤΡ (από το αρχικά μεγαλύτερο του 9,36%), δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη αρκετά από το "ιστορικό ελάχιστο" των 155,68 μονάδων.

Ιδιαίτερα υψηλές οι συναλλαγές, αυξημένος όμως και ο τζίρος, αμφότερα πάνω από τον μέσο όρο της εβδομάδας.

Είναι ενδεικτικό πως ο τζίρος ξεπερνά τα επίπεδα της χθεσινής συνεδρίασης με το 35% στις τράπεζες, ενδεικτικό των ρευστοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως στην πρώτη 10άδα της σχετικής κατάταξης πρώτος σε αξία συναλλαγών είναι ο ΟΠΑΠ, τρίτη η ΔΕΗ, πέμπτη η ΜΟΗ, έβδομος ο ΟΤΕ και δέκατη η Grivalia. Πρακτικά σε αυτές τις μετοχές οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο εδώ και μία-μιάμιση ώρα, ένδειξη πως αντλείται ρευστότητα ενόψει των α.μ.κ. των τραπεζών.

Κι αν στη μετοχή της ΔΕΗ ο αυξημένος τζίρος αφορά κυρίως σε αγορές, με αφορμή την ένταξή της στον διεθνή δείκτη MSCI Greece στις άλλες παραπέμπει σαφώς σε κινήσεις διαχειριστών, επιχειρηματιών και λοιπών επενδυτικών κύκλων να "τραβήξουν κεφάλαια". Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση που επικρατεί τις τελευταίες μία-δύο ημέρες ότι δανειστές-Αθήνα θα συμφωνήσουν Σάββατο-Κυριακή και ότι τα "βιβλία προσφορών" των συστημικών τραπεζών θα έχουν καλυφθεί μέχρι την Τρίτη 17, το αργότερο Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ουσιαστική ενέργεια της ΕΚΤ και του Μ. Ντράγκι να αποσυνδέσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας/προγράμματος.

Σε διορθωτική πορεία και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες 0,95% για τον DΑΧ που νωρίτερα έχασε και τις 10.700 μονάδες. Με ανάλογες απώλειες και ο CAC 40, που κινδυνεύει να χάσει και τις 4.800 μονάδες. Με απώλειες τα χρηματιστήρια της ευρω-περιφέρειας.

Στα καθ' ημάς, σταθερή στο 0,39 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, αφού νωρίτερα είχε φτάσει έως το 0,418 ευρώ, με απώλειες της Alpha Bank στο 0,077 από το 0,086, σε αντίθετη πορεία η Eurobank, έως 4,26% χαμηλότερα η Πειραιώς.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, στο ταμπλό αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της προεξόφλησης των ειδικών της αγοράς για τα πιθανότερα επίπεδα όπου ενδεχομένως να "κλειδώσουν" οι α.μ.κ. «Κλειδί» και για τον ΔΤΡ η τιμή συμμετοχής της ΕΤΕ, που κρίνοντας από την πρότερη πορεία της εκτιμάται πως θα γίνει χαμηλότερα του 0,40 ευρώ.

Στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα φανεί εάν η αγορά προεξοφλεί ως πιθανότερη μία τιμή α.μ.κ. κάτω και από το 0,35 ευρώ.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, στη ΔΕΗ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις αγοραστών με την τιμή στο εύρος των 4,83-4,97 ευρώ, σε αντίθεση με τη ΜΟΗ όπου οι πωλητές επιμένουν στο εύρος των 10,30 έως 9,90 ευρώ.

Στα 8,56 ευρώ, με μικρά κέρδη, η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,72 ευρώ, με νέες απώλειες, αυτή του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα για τη μετοχή του Οργανισμού να σημειωθεί πως από τα τελευταία υψηλά των 8,75 ευρώ (στις 27 Οκτωβρίου) έχουν ακολουθήσει 10 πτωτικές έναντι μόλις 2 ανοδικών συνεδριάσεων, με συνέπεια την πίεση χαμηλότερα έως τα 6,64 ευρώ.

Στις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 205 εκατ. μετοχές, μόνο στη Eurobank περί τα 108 εκατ., ενώ ο τζίρος στα 32 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v