Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρές ανάσες για τον τραπεζικό κλάδο

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στη ζώνη των 660 μονάδων. Διψήφια κέρδη για τη Eurobank. Ανοδος για Alpha, Eθνική, ΔΕΗ. Με θετικό πρόσημο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, OTE. Απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, Coca Cola. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Μικρές ανάσες για τον τραπεζικό κλάδο

Ενισχύεται από το χείλος των ιστορικών χαμηλών ο τραπεζικός κλάδος, "ανασαίνει" το μεγαλύτερο μέρος του FT 25.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον πολύπαθο κλάδο, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει πως έχει έρθει η ώρα της αλήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και το "κλειδί" να είναι στα χέρια του οικονομικού επιτελείου και στην επίτευξη (ή όχι) συμφωνίας μέσα στις αμέσως επόμενες 2-3 ημέρες, το αργότερο.

Με μικρό ανοδικό χάσμα το "άνοιγμα" για τον Δείκτη Τραπεζών, καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές ενεργοποιήθηκαν αγορές και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου, ωθώντας σχεδόν αντανακλαστικά τις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τις 160,19 η κίνηση για τον κλαδικό δείκτη, που μέσα σε 10'-15' πέρασε τις 170 μονάδες με συνεχή τροφοδοσία εντολών σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, που αντιδρούν από τα χαμηλά των τελευταίων δύο ημερών.

Στα πρώτα 20'-25' η απόδοση του ΔΤΡ είχε ξεπεράσει σε ποσοστό το 8% επιβεβαιώνοντας απόλυτα την τεχνική προσέγγιση (αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη), ακριβώς όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Στην περίπτωση που ο ΔΤΡ δεν αντιδράσει σήμερα, η συνέχεια είναι... αναπόφευκτη, σημειωνόταν σχετικά ενώ το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε ως λογική την κίνηση του κλάδου, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα κρίνονται σχεδόν τα πάντα που αφορούν πρωτίστως και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν στο λογικότερο σενάριο, αυτό της επίτευξης συμφωνίας, που θα "ξεκλειδώσει" τα 10 δισ. ευρώ (προς το ΤΧΣ) και θα εκκινήσει επί της ουσίας τη διαδικασία των book buildings στους συστημικούς ομίλους.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως, δεδομένων όλων αυτών, πόσες πιθανότητες θα έδινε ένας τζογαδόρος στο να μην κλείσει και αυτή η συμφωνία δανειστών - Αθήνας (με τις όποιες ετεροβαρείς συνέπειες για την αδύναμη ελληνική πλευρά...) και να αναζωπυρωθεί εκ νέου το "ελληνικό πρόβλημα"; Η απάντηση είναι το bet αυτών των ημερών -διαλέγουμε και παίρνουμε.

Προσώρας, όσοι συμμερίζονται την αισιοδοξία του ΚΥΣΟΙΠ για επίτευξη συμφωνίας έως το Σάββατο (την Κυριακή το EWG) και κινούνται ανάλογα, αποκομίζουν ήδη τα πρώτα οφέλη.

Εύλογη η συνακόλουθη αντίδραση της πλειονότητας των μετοχών-σηματωρών και blue chips στην προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης των τραπεζών, που απόλυτα φυσιολογικά διαχέεται σε όλο το εύρος του δείκτη.

Ενδεικτικό το ότι λίγο πριν τις 11:00 ο Γενικός Δείκτης επέστρεφε στη γνώριμη μας περιοχή των 666 μονάδων, με αιχμή τον ΔΤΡ (9,14%) και τον FΤ 25 έως 1,20% υψηλότερα, προς τις 200 μονάδες.

Ιδιαίτερα αυξημένες οι συναλλαγές, ικανοποιητικός ο τζίρος, που δεν περιορίζονται μόνο στον τραπεζικό κλάδο καθώς κινητικότητα καταγράφεται και για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ αλλά και Grivalia, Coca Cola, Κύπρου, Jumbo, FF Group, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ κ.α.

Ενθαρρυντικό το ότι στα πρώτα 30'-40' της συνεδρίασης, την τραπεζική αντίδραση ακολουθούσαν περί τις 15 μη τραπεζικής μετοχές, με τη ΔΕΗ να "κλέβει" την παράσταση.

Με 6,25% η μετοχή της Επιχείρησης επανακάμπτει προς τα 4,95 ευρώ, κίνηση που ακολουθείται από τον ΟΤΕ και λιγότερο από τον ΟΠΑΠ. Θετικό το ότι στη ΔΕΗ η αντίδραση ενεργοποιείται από τα 4,91 ευρώ (στα 4,90 η στήριξη), στον ΟΤΕ από τα 8,61, ενώ για τον ΟΠΑΠ ανακόπτεται ένα ισχυρό διορθωτικό σερί από τα τέλη Οκτωβρίου.

Λίγο-πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στη μετοχή της ΜΟΗ, με τους πωλητές να φτάνουν χαμηλά έως τα 9,90 ευρώ.

Σημειώνεται πως στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 60 εκατ. τεμάχια, περισσότερα από 30 μόνο στη Eurobank και σχεδόν 15 εκατ. τεμάχια στη μετοχή της Alpha Bank. Στα 10,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 35% στις τράπεζες.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις, έχουν γίνει 4 πακέτα σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Grivalia.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, πρόκειται για προσυμφωνημένες πράξεις "ανοδικής αναστροφής". Θα δούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v