Με την νέα υποχώρηση του ΧΑ την Παρασκευή στις 652,61 μονάδες, που συνοδεύτηκε από το νέο "ιστορικό χαμηλό" για τον Δείκτη Τραπεζών (στις 154,10 μονάδες) ολοκληρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα του Νοεμβρίου και η τρίτη συνεχόμενη από τα "τοπικά υψηλά" στα τέλη Οκτωβρίου.
Βαρίδι για ακόμη έναν κύκλο συνεδριάσεων οι τράπεζες με εβδομαδιαίες απώλειες 23,4% (και σωρευτικά 83,88% για το 2015), στην σκιά των εντεινόμενων διεργασιών προκειμένου δανειστές- Αθήνα να συμφωνήσουν, "ξεκλειδώνοντας" την αποδέσμευση των 2 κυρίως όμως των 10 δισ. ευρώ, απαραίτητων για να ολοκληρωθεί η προτελευταία φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το παράδοξο είναι, πως η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τραπεζών και μεγάλου μέρους των μετοχών/εισηγμένων- σηματωρών και των blue chips εξελίσσεται ενόσω μειώνεται το "ρίσκο χώρας" και βελτιώνεται η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο ΓΔ μετρά 10 πτωτικές και μόλις 2 ανοδικές συνεδριάσεις, ο δε τραπεζικός με αναλογία 12 προς 3 παρουσιάζει την απογοητευτική εικόνα που χρηματιστηριακά αποτυπώνεται στην εξαϋλωμένη αποτίμηση και των τεσσάρων ομίλων. Μόλις μία, η Εθνική, με αποτίμηση πάνω από το ένα (1) δισ. ευρώ (στα 1,43), μετά από καιρό χαμηλότερα του ορίου αυτού στα 893 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, ενώ για Eurobank και Πειραιώς τα μόλις 382 και 262 εκατ. ευρώ "μιλούν" από μόνα τους.
Πλέον μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής η Εθνική υποχώρησε στην έβδομη θέση, πίσω από τις Coca Cola (7,8 δισ. ευρώ), ΟΤΕ (4,2 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (2,1 δισ. ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (1,4 δισ. ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (1,4 δισ. ευρώ), ΤΙΤΑΝ (1,4 δισ.) και λίγο πάνω από τις Jumbo (1,2 δισ.), FF Group (1,2 δισ.), ΔΕΗ (1,1 δισ.) να συμπληρώνουν την 10άδα και την Motor Oil στα επίσης 1,1 δισ. ευρώ να είναι οι μόλις (11) έντεκα εισηγμένες με αποτίμηση που ξεπερνά το όριο του ενός (1) δισ. ευρώ.
Στα 37,8 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση της αγοράς έχοντας μειωθεί κατά περίπου 6 δισ. ευρώ από την "τελευταία κορυφή" στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα για τις αμκ των τραπεζών αλλά κυρίως για να κατοχυρωθούν θέσεις που είχαν κερδηθεί από την ανοδική αντίδραση, που είχε προηγηθεί.
Η τεχνική εικόνα του FTSE 25
Με μηνιαίες απώλειες 23,97% για τον ΔΤΡ και 4,13% για τον ΓΔ καθίσταται προφανές, πως όποιος πούλησε στα υψηλά των 27-29/10 και το σκέφτεται τώρα σε αρκετά χαμηλότερες τιμές έχει περισσότερες επιλογές.
Το περίεργο είναι πως ενώ την τελευταία εβδομάδα η νέα υποχώρηση συνοδεύτηκε από μείωση των συναλλαγών (κατά 16,2%) σε σχέση με την πρώτη του Νοεμβρίου, την Παρασκευή δηλαδή στην τελευταία ημέρα αυτού του κύκλου καταγράφηκε η υψηλότερη αξία συναλλαγών των τελευταίων 8 συνεδριάσεων. Τα 56 εκατ. ευρώ (με το 38% στις τράπεζες) με συναλλαγές 403 εκατ. τεμαχίων (μόνο στην Eurobank και στην Alpha Bank άλλαξαν χέρια 190,1 και 106,7 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα).
Η "ανοδική παγίδα" της Παρασκευής είναι αλήθεια πως εγκλώβισε αρκετούς, που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος εν τέλει δεν απέφυγε τα ¨νέα χαμηλά", ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, και ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, μίας ανοδικής εκτόνωσης (που "χρωστάει" η αγορά) προς τις 690-700 μονάδες για τον ΓΔ.
Με γνώμονα την επίτευξη συμφωνίας, που θα άρει τα εμπόδια για τα 10 δισ. ευρώ, θα "τρέξουν" τα βιβλία προσφορών για την Alpha Bank, την Πειραιώς (το book building κλείνει την ερχόμενη Τρίτη) ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στην Εθνική. Στις 24-26/11 η προσφορά σε Ελληνες μικροεπενδυτές, αίτημα προς την ΕΚΤ προκειμένου να αρθούν τα capital controls για τη συμμετοχή στην διαδικασία των αυξήσεων.
Ομως ακόμη και εάν παρέλθει το Σ.Κ με θετική- για τις αγορές- κατάληξη η επόμενη εβδομάδα προοιωνίζεται πως θα είναι μακρά και μεστή εξελίξεων σε πολλά επίπεδα.
Πέραν όλων των άλλων, που αφορούν άμεσα το ΧΑ, θα συντρέχουν το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο (Τρίτη 17/11), η νευρικότητα που έχει επανέλθει στις ευρωπαικές (και όχι μόνο ) αγορές.
Την επόμενη Παρασκευή λήγει η απλή σειρά μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον (για το ΧΠΑ ) καθώς παραμένουν εκτός... πεδιάς τα τραπεζικά παράγωγα προιόντα, ισχύει η απαγόρευση short selling κ.α.
Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με μεικτές διαθέσεις καθώς για τους πιο αισιόδοξους ενδεχόμενη άρση του αδιεξόδου θα μπορούσε να αποτελέσει "καύσιμο" για μία ισχυρή ανοδική διόρθωση αλλά για τους πιο επιφυλακτικούς η είσοδος των αμκ στην κρίσιμη φάση θα επέτεινε την κατοχύρωση θέσεων, τις ρευστοποιήσεις από μη τραπεζικές μετοχές.
Πλέον με τις τρεις από τις τέσσερις μετοχές να...αξίζουν ελάχιστα λεπτά του ευρώ και η ΕΤΕ να κυμαίνεται στα 0,382-0,412 ευρώ είναι πλέον σαφές πως τα κάθε λογής hedge funds θα τοποθετηθούν στις χαμηλότερες δυνατές τιμές (άρα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης απόδοσης στη συνέχεια).
Ωστόσο το "κλειδί" για την επόμενη εβδομάδα θα είναι η στάση των κάθε λογής funds που θα τηρήσουν στις μη τραπεζικές θέσεις τους, εάν δηλαδή και σε ποία έκταση θα συνεχιστεί η "αφαίμαξη" ρευστότητας από τα blue chips.
Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε 7,02% (και 19,45% σε μηνιαίο) του ΟΤΕ 3,89%, των ΕΧΑΕ 6,60%, της Motor Oil 5,39%, των Ελληνικών Πετρελαίων 6,35%, της Lamda Development 5,13%, Viohalco 7,95%, Grivalia 8,48% ενώ μικρότερες απώλειες σημάδεψαν τις Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Πάντως η εβδομάδα είχε και τις ανοδικές της εξαιρέσεις καθώς για τις μετοχές των ΔΕΗ, Coca Cola, Jumbo και FF Group σημειώθηκε θετική απόδοση. Αλλά για μόλις 4 στις 25 του δείκτη FT25, αποτυπώνοντας την επιδείνωση της τάσης που πλέον έχει επεκταθεί και σε πολλά blue chips.
Τεχνικά το ανοδικό σενάριο μετά την καθοδική διάσπαση των δύο βασικών κινητών μέσων όρων (ΚΜΟ 30 και 50 ημερών) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί κυρίως με την περαιτέρω υποχώρηση του ΓΔ έως τις 640 μονάδες όπου και η χαμηλότερη κρίσιμη στήριξη (που...δικαιολογεί μία ανοδική διόρθωση/κίνηση εκτόνωσης).