Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικά ο Γενικός Δείκτης, με αντιστάσεις από ΕΤΕ

Πτώση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Κέρδη για την Εθνική, πιέσεις για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Σε καθοδική τροχιά τα περισσότερα blue chips, χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές. Αντιστέκεται η Coca Cola.

Εμφανής η προσπάθεια εξισορρόπησης στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το αρχικό «μουδιασμένο», πτωτικό ξεκίνημα.

Συντηρητικές κινήσεις και στο Χ.Α., όπου σταδιακά μετά τα πρώτα 5'-15' υπερίσχυσε η... ελληνική εκκρεμότητα, με την προεξόφληση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ δανειστών - Αθήνας να ενεργοποιεί εντολές αγοράς, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Άντεξαν, προσώρας, οι 640 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, υπεραπόδοση για τον Δείκτη Τραπεζών, κινητικότητα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στο «κόκκινο» αρχικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες από την αρχή της συνεδρίασης και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά τις ασιατικές αγορές που υποχώρησαν σημαντικά, συνέπεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι και της ενίσχυσης της αβεβαιότητας διεθνώς, ήταν απόλυτα αναμενόμενη ανάλογη κίνηση των ευρωπαϊκών.

Υπό πίεση βρίσκονται μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τα καταναλωτικά προϊόντα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, με τους επενδυτές να στρέφονται σε τοποθετήσεις που θεωρούν «ασφαλή καταφύγια».

Προβληματική η εικόνα του DAX στη Φρανκφούρτη, πριν από το «χτύπημα» στη γαλλική πρωτεύουσα, πλέον χάνει κι άλλο έδαφος προς τις 10.670 μονάδες. Για τον συγκεκριμένο δείκτη κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 10.600 μονάδων, ενώ νωρίτερα στο Παρίσι ο CAC 40, μετά την αρχική εύλογη «βύθιση» (έως τις 4.751 μονάδες), κέρδιζε και πάλι λίγο έδαφος (4.778 μον.), με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,48%.

Στο Χ.Α. η μέχρι στιγμής ψύχραιμη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών αίρει ένα πολύ σημαντικό «βάρος» σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μάλιστα μετά το αρχικό... μούδιασμα και με το βλέμμα στη συγκριτικά ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στον τραπεζικό κλάδο.

Μετά τα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης υπερίσχυσαν τα διαδραματιζόμενα στο ανοιχτό μέτωπο μεταξύ δανειστών - Αθήνας, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αρχίζουν και πάλι να προεξοφλούν την προοπτική επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Κάτι που αποτυπώθηκε σχετικά γρήγορα και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου, με αρκετούς να θεωρούν ότι η αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup για EWG αύριο Τρίτη λειτουργεί σαν τελεσίγραφο (κυρίως) προς την ελληνική πλευρά.

Ενδεικτική η διαγραμματική εικόνα του τραπεζικού δείκτη, που από τις 10:33 πέρασε σε θετικό έδαφος, όπου συνέχισε κερδίζοντας σταθερά πόντους από τις 153,49 έως τις 165,55 μονάδες. Μετά τις 10:45-10:50, οι αγορές σε μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank απέκτησαν ταχύτερο ρυθμό, με τους παίκτες να ανεβαίνουν σε όλο και υψηλότερες τιμές.

Ειδικότερα στη μετοχή της ΕΤΕ, από το 0,409 ευρώ οι εντολές διαμορφώθηκαν έως το 0,436 ευρώ, ενώ ανάλογη ποσοστιαία ενίσχυση είχαν οι άλλοι τίτλοι του κλάδου.

Οι συναλλαγές μέτριες, ο τζίρος χαμηλός -αρκετά χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας-, με το μεγαλύτερο μέρος να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αυξημένες συναλλαγές και στη μετοχή της Grivalia, όπου νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο 65.027 τεμαχίων στα 7,44 ευρώ/μετοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v