Fed και Wal-Mart "κοκκίνισαν" την Wall Street, στο ΧΑ το...ταμπλό βάφηκε σε βαθύτερο κόκκινο λόγω των τραπεζών και οι αγορές "μετρούν" σήμερα μία μέρα πριν την λήξη στα Παράγωγα της απλής σειράς μηνός Οκτωβρίου.Πάνω από τα 1,14 δολ. το ευρώ, σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός, χαμηλότερα του 2% η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου, ενώ και στην Ευρώπη οι αγορές προβληματίζονται από προχθές (και πάλι) λόγω Κίνας.
Στα καθ΄ημάς η χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ ασχολήθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που δείχνει ότι η σχετική διαδικασία έχει εισέλθει προς την κρίσιμη, τελική φάση της. Σύντομα η αγορά, οι ιδιώτες επενδυτές, οι τραπεζίτες θα γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις αλλά και το διεθνές κλίμα στο οποίο θα πρέπει να εξευρεθούν τα ουκ ολίγα κεφάλαια.
Και ενώ η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο ασχολείται, και καλώς ασχολείται, με τα μείζονα ένα μέρος της κυβέρνησης παλινδρομεί μεταξύ φαινομένων "τύπου Φλαμπουράρη" ή υπουργών-φάντασμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Μαρίνα Μάνη για την περίπτωση του πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη. Προσπερνώ αυτά τα "φαινόμενα" (προς ώρας, καθώς και η αγορά θα τα βρίσκει μπροστά της...) για να δούμε, πως μπορεί να εξελιχθεί η αγορά σήμερα-αύριο.
Στις 204 μονάδες υποχώρησε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, με επαναφορά του ΔΤΡ προς το βραχυπρόθεσμο χαμηλό των 200 μονάδων, με απώλειες 4,22% και τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται στο "βούλιαγμα" των τραπεζικών τίτλων προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ωστόσο, παρά το -4,22% του ΔΤΡ, η αγορά συνολικότερα κρατήθηκε, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα αλλά κοντά στις 679 και τον FT 25 οριακά πάνω από τις 200 μονάδες.
Ομως η αξία των συναλλαγών, χαμηλότερη στα 23,3 εκατ. ευρώ, με 102,5 εκατ. τεμάχια καθώς αυξημένη κινητικότητα, καταγράφηκε και για τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές. Η Αναστασία Παπαϊωάννου επιχειρεί μία πρώτη αποτίμηση του "μηνύματος" που έρχεται από τη Φρανκφούρτη, σημειώνοντας πως το κλίμα ήταν πιο ήπιο σε σχέση με τη σκληρή γραμμή που τηρούσε μέχρι τελευταία ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, με τις συναντήσεις των τραπεζιτών να συνεχίζονται και σήμερα στην έδρα της ΕΚΤ.
Προφανώς ενδεχόμενες εξελίξεις ή νεότερα στη διάρκεια της συνεδρίασης ή αργότερα (οπότε θα αποτυπωθούν στην αυριανή) θα διαμορφώσουν τάση στον κλάδο και όχι μόνο.
Θα σταθώ στο ότι ο ΔΤΡ παρά τις ρευστοποιήσεις/απώλειες δεν έχασε καμία σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη, στο ότι για τον FT 25 οι 199 μονάδες αποδείχτηκαν για ακόμη μία φορά η γραμμή άμυνας, όπου τελευταία ενεργοποιούνται αγορές σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, διευκολύνοντας έτσι την παραμονή της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα τιμών.
Ηταν εκ προοιμίου γνωστό πως από τη στιγμή που θα πιεζόταν και θα υποχωρούσε ο τραπεζικός κλάδος, άλλες δυνάμεις θα ενεργοποιούνταν αντίρροπα, εξισορροπητικά. Είτε από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, είτε η "συνήθης ύποπτη" Coca Cola, όπερ και εγένετο στη χθεσινή συνεδρίαση.
Με αυτόν τον τρόπο -κυρίως τεχνικά- διορθώνουν οι τράπεζες, αλλά δεν υποχωρεί ανάλογα ο FT 25 (μόλις -0,08% έναντι -4,22%). Το μεγαλύτερο μέρος των ανοιχτών θέσεων στον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο είτε κλείνει σε καλές τιμές (χωρίς σημαντικές αποκλίσεις), είτε μετακυλίεται στην επόμενη σειρά μηνός Νοεμβρίου. Πρακτικά στο ΧΑ εδώ και μέρες οι βασικοί δείκτες κυμαίνονται σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, με εμφανή την αδυναμία για τον ΓΔ να υπερβεί καν τις 695 μονάδες, χωρίς ωστόσο να διορθώνει χαμηλότερα των 666 προς τις 660 μονάδες.
Προεξοφλείται δε πως η τάση θα αποσαφηνιστεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με αφορμή κυρίως δύο παραμέτρους. Το κλίμα, που διαμορφώνεται διεθνώς και πρωτίστως από το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Συν τω χρόνω, στο ταμπλό αποτυπώνεται η προεξόφληση πολλών παικτών πως κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με διαφορετικά κεφάλαια, συμμετοχή ιδιωτών και συγκριτικά πλεονεκτήματα (ή μειονεκτήματα) έναντι των άλλων. Το ταμπλό δείχνει να προεξοφλεί τη διαφοροποίηση στους όρους και στις προϋποθέσεις, να αποκλίνει μεταξύ της μίας ή της άλλης τράπεζες. Κοντός ψαλμός, που λένε...
Τεχνικά ο Ηλίας Ζαχαράκης "μετρά" ως κοντινότερη αντίσταση για τον FT 25 τις 205 μονάδες, ενώ σε ενδεχόμενη κατοχύρωση των 207 θα μπορούσε να δώσει μία ισχυρή βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Θα εξαρτηθεί ωστόσο από τις τράπεζες (εάν ο ΔΤΡ υπερβεί πειστικά τις 210 μον.), την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και βεβαίως την Coca Cola.
Μέχρι να αποσαφηνιστεί η φορά της αγοράς, οι κινήσεις των λιγοστών επενδυτών θα περιορίζονται σε επιμέρους στοιχήματα.
Ενδιαφέρον έχει στα 10 ευρώ η Motor Oil, με stop για τους αγοραστές/long στα 9,92 ευρώ. Αντίδραση -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από την 3άδα, με τη ΔΕΗ να έχει αγοραστές στα χαμηλά των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ στην Jumbo συνεχίζονται τα πακέτα και οι προσυμφωνημένες πράξεις. Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ απλά δεν θα πρέπει να χάσουν τις στηρίξεις τους (δηλαδή τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της εβδομάδας).
Ομως το «κλειδί» παραμένει στις τράπεζες, με το χθεσινό "άδειασμα" περισσότερο να "πονηρεύει" τους πιο διορατικούς παρά να τους ανησυχεί. Ο καθαρός τζίρος χαμηλός για την αγορά, με την πλειονότητα των ενεργών παικτών να περιμένει τα νεότερα για τις τράπεζες.
Aρκετά αυξημένες οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.028 συμβόλαια).
Στα 4.155 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.782, 1.553 για τον Οκτώβριο, 1.209 για τον Νοέμβριο και 20 για τον Δεκέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 201) κινήθηκε μεταξύ 199 και 201,25 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Tέλος, σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφηκαν μόλις 62 τεμάχια (13 calls και 49 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 64%.