Επιτυχώς συνεχίζεται η προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες, με το ΧΑ σε ακόμη μία συνεδρίαση "τέλμα".
Χαμηλές συναλλαγές, ακόμη χαμηλότερος τζίρος σε ακόμη μία ημέρα, όπου ενώ οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε συσσώρευση, για επιμέρους μετοχές σημειώνονται αξιοσημείωτες αποδόσεις.
Υποτονικό το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την εικόνα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, με τον DAX να "βουτά" χαμηλότερα των 10.000 (έως τις 9.946 μον.), τον CAC 40 μέχρι τις 4.598 μονάδες, και ακόμη πιο υποτονικό στο ελληνικό.
Θεατές στην πλειονότητα τους οι ξένοι παίκτες, στο περιθώριο οι έλληνες, χωρίς παρουσία οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων με την κατάσταση να αποτυπώνεται εύγλωττα στα μόλις 43 εκατ. μετοχές και τα 12,6 εκατ. ευρώ, που είχαν αλλάξει χέρια λίγο μετά τις 14.55΄.
Το θέμα της μείωσης συναλλαγών/τζίρου όπως σημειώναμε και σε άλλα σχόλιά μας απ' ό,τι φαίνεται προβληματίζει και σε αρκετά άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μόνο που για το δικό μας η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική πέρα ως πέρα.
Η Goldman Sachs σε έκθεσή της προειδοποιεί για το "τρίτο κύμα" που "χτυπά" τις αναδυόμενες αγορές, η Credit Suisse χαμηλώνει την πρόβλεψή της για τον παγκόσμιο πλούτο, στη Γερμανία ο δείκτης ZEW κάνει "βουτιά" (με την VW να ανατρέπει το κλίμα), μέλος της ΕΚΤ (Yves Mersh) εκτιμά τον πληθωρισμό γύρω στο μηδέν ις -εξελίξεις που εξακολουθούν να μην ευνοούν ιδιαίτερα τις αγορές μετοχών.
Σε αυτό το περιβάλλον, ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει η άρση του αδιεξόδου στον πιστωτικό κλάδο, με την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Η μεν πρόεδρος της ΕΕΤ, Λ. Κατσέλη, μπορεί να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη (σε συνέντευξή της στη Handelsblatt), πλην όμως οι εκτιμήσεις μένει να επιβεβαιωθούν στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2015.
Εύλογο το ερώτημα κατά πόσον η διεθνής συγκυρία θα είναι ευνοϊκή για α.μ.κ. 4 συστημικών τραπεζών που θα πρέπει να ολοκληρωθούν (και επιτυχώς, μάλιστα) μετά τις 15-20 Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση, πριν κλείσουν "βιβλία χρήσης" οι ξένοι παίκτες, δηλαδή 15, βία 18 Δεκεμβρίου (τρίτη Παρασκευή του μήνα και τελευταίο triple witching στα Παράγωγα για το 2015).
Αυτή είναι η... προοπτική για τον κλάδο και αυτό το περιβάλλον στις ευρωπαϊκές αγορές, με ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους παίκτες από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα.
Σε... μαστίγιο και καρότο προς τις τράπεζες και τους μετόχους, με "έξυπνα" CoCos αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει "μια κι έξω".
Παρ' όλα αυτά το κλίμα παραμένει υποτονικό και στον κλάδο και για τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με μετακύλιση επιμέρους θέσεων στην Alpha Bank (κυρίως από την Εθνική), με σταθεροποίηση της Eurobank, με κέρδη για Εθνική και Πειραιώς. Τεχνικά για τη μετοχή της Alpha Bank ενδεχόμενη κατοχύρωση του 0,1120 θα καθιστούσε ευχερή την προσέγγιση του 0,1220 ευρώ, ενώ ως στήριξη και σημείο εξόδου για τους αγοραστές/long παίκτες θεωρείται η τιμή του 0,1070 ευρώ. Από τον κλάδο οι περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει σε Eurobank και Alpha Bank, ενώ σε τζίρο ακολουθούν τις μη τραπεζικές ΟΤΕ, jUMBO, FF Group.
Στο εύρος των 202-209 μον. ο Δείκτης Τραπεζών, που παραμένει εντός της περιοχής των 205-210 μονάδων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου υπεραπόδοσης στη συνέχεια.
Να συνεκτιμηθεί πως για τον ΓΔ (κινείται στο εύρος των 674,62-681,58 μον.) πιθανή είναι η δοκιμή τιμών πάνω από τις 700 έως τις 703 μονάδες. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση σήμερα και σε κλείσιμο των 679 μονάδων θα ενίσχυε αυτό το σενάριο.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί, βλέπουμε το πολύ σημαντικό εβδομαδιαίο γράφημα της αγοράς και το πτωτικό κανάλι που ακολουθεί τον τελευταίο 1½ χρόνο. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, ουσιαστικά το επίπεδο των 703-725 είναι και κύρια αντίσταση στην παρούσα φάση, ενώ ενδεχόμενη κατοχύρωση θα άλλαζε την πτωτική τάση του τελευταίου διαστήματος.
Ο τραπεζικός κλάδος σίγουρα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του, μιας και υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που ουσιαστικά έχουν καταφέρει να γυρίσουν μεσοπρόθεσμα ανοδικά.
Την ίδια συζήτηση από την... ανάποδη μεριά είχαμε τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2014, όταν η αγορά διέσπασε πτωτικά την ανοδική της τάση κάπου στις 1.050 μονάδες τότε.
Συντήρηση δυνάμεων και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και στη δεικτοβαρή Coca Cola. Να σημειωθεί, πως σήμερα που ενισχύονται οι τραπεζικές, σε αυτές τις 4 μετοχές επικρατούν ήπιες πτωτικές τάσεις και περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις. Ακριβώς αντίθετη εικόνα με τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν η υποχώρηση των τραπεζικών απορροφήθηκε (και υπερκαλύφθηκε ανοδικά) από τη θετική αντίδραση και των 4, δηλαδή των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και Coca Cola.