Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει «ρυθμό» το Χρηματιστήριο

Αρνητικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Από τις διαθέσεις των «παικτών» απέναντι στις τραπεζικές μετοχές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης. Ανθεκτικές οι 199 μονάδες για τον FTSE 25. Οι κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Τα μηνύματα από το ΧΠΑ.

Κάτω οι τράπεζες, πάνω η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και η Coca Cola, σε μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και μέτριου τζίρου.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε διαδικασία διατήρησης δυνάμεων, και στο Χ.Α. η πλειονότητα των ενεργών παικτών περιορίστηκε στη διασφάλιση των κεκτημένων, στην αντιστάθμιση της υποχώρησης των τραπεζικών μετοχών και στην ανάπτυξη αντίρροπων δυνάμεων.

Από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι τη Μαδρίτη και το Μιλάνο, επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με ενδεικτική τη μικρή άνοδο του DAX στην Φρανκφούρτη στις 10.119 μονάδες (0,23%), τη μικρή υποχώρηση του CAC 40 στο Παρίσι στις 4.668 μονάδες (-0,27%), ενώ ανάλογες τάσεις επικράτησαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση η βασική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, η εικόνα στις αγορές ομολόγων (ειδικά της... περιφέρειας).

Κάτω ο τζίρος, πάνω η αγορά, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφερόμενος στην εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης.

Στα 68 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 25,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 20% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένος σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ, Jumbo κ.ά., καθώς κινητικότητα παρατηρήθηκε σε μη τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips.

Μετά από ένα βραχύ επιμέρους ανοδικό σερί στις τράπεζες, με αιχμή την Εθνική, ήρθε η σειρά για την κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, με τον Δείκτη Τραπεζών να υποχωρεί 2,71% στις 203,92 μονάδες. Με απώλειες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και σταθερή η Eurobank.

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, η σκυτάλη πέρασε σε μετοχές-σηματωρούς, με σημαντικές κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ θετική ήταν η εικόνα και για την Coca Cola. Με αυτές τις 4 μετοχές να κλείνουν υψηλότερα όχι μόνο καλύφθηκε το σύνολο της διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου, αλλά η συνεδρίαση έκλεισε με τον Γ.Δ. πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 680,75 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και για τον FT 25, με «κλείσιμο» στις 202,51 μονάδες και εμφανή την απόκλιση από τον τραπεζικό δείκτη.

Για τον FT 25 οι 199 μονάδες αποδείχθηκαν ανθεκτικές, με τον δείκτη να βρίσκει για ακόμη μία φορά στήριξη σε αυτή την ευρύτερη περιοχή τιμών. Τεχνικά, εάν στην αρχή της συνεδρίασης επιβεβαιωθεί η στήριξη των 199, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αντίδρασης διαδοχικά προς τις 205 και τις 207 μονάδες.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ είναι δυνατόν να δώσουν κίνηση σήμερα-αύριο, με τις πρώτες αντιστάσεις των 8,70, των 8,60 ευρώ και των 5,15 ευρώ αντίστοιχα να δοκιμάζονται άμεσα, με πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Για την Coca Cola ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της μετοχής πάνω από τα 20,30 ευρώ.

Σταθεροποιητική εικόνα και στα Παράγωγα, με αυξημένες συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μειωμένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.647 συμβόλαια), λόγω και της επικείμενης παύσης των Παράγωγων προϊόντων επί των τραπεζικών τίτλων.

Στα 6.630 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος). Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.091, 2.140 για τον Οκτώβριο, 1.728 για τον Νοέμβριο και 223 για τον Δεκέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 201,75) κινήθηκε μεταξύ 199 και 203,25 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 54%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 167 δικαιώματα (123 αγοράς και 44 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α. πλέον στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (7.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.251 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v